Wees eerlijk, had jij wel eens over deze vragen nagedacht? Vast niet. Elleke van Gelder doet dat wel. Ze stelt vragen. Veel vragen. Vragen die je laten nadenken over alles waarvan je (onbewust) had besloten nooit na te denken. Maar die je – als je die verwondering wel zou toelaten – ruimte bieden voor onverwachte inzichten en nieuwsgierig maken naar andere mogelijkheden.
Verwonderen en managen, een groter contrast lijkt onmogelijk. Toch ga ik in Het grote verwonderboek voor managers op zoek naar hoe we meer verwondering en nieuwsgierigheid kunnen toelaten in onze dagelijkse werkpraktijk. Een werkpraktijk die nu vooral bestaat uit brandjes blussen, problemen oplossen, navigeren in de waan van de dag, regelen, organiseren en te veel werk moeten doen in te weinig tijd. Kortom, een werkpraktijk die bestaat uit het managen van problemen en gedoe.
Kan dat ook anders?
Ja zeker! In Het grote verwonderboek voor managers lees je hoe het anders kan en wat je onderweg dan allemaal aan moois, wonderlijks maar ook ongemakkelijks gaat tegenkomen.
Het boek bestaat uit vier delen. In het eerste deel neem ik je mee in de wondere wereld van nieuwsgierigheid en verwondering. Ik verken beide begrippen en maak onderscheid tussen verschillende soorten nieuwsgierigheid en verwondering. Zo kan je lezen over ‘mind-the-gap-nieuwsgierigheid’ en over ‘widez-verwondering’. In dit deel komt ook het belang van taal en de creatiekracht van taal aan bod. Je maakt kennis met een geheel ander discours: andere woorden en andere taal, waarbij je spontaan zin krijgt in anders kijken, anders denken en anders doen.
Het tweede deel gaat over kijken en anders kijken. Hoe kijk je ‘normaal’? En wat ga je zien als je in staat bent met andere ogen naar hetzelfde te kijken? Bewust kijken en een ander perspectief innemen is een wonderlijke manier om zaken te zien die je eerst gewoonweg niet zag en zelfs om zaken niet meer te zien waar je zo gewend aan bent geraakt. In dit deel beschrijf ik hoe jij heel eenvoudig de beren op de weg vervangt door mogelijkheden. De stap voor gevorderden is het aanboren van je verbeeldingskracht en fantasie. Hoe gaat jouw toekomst er uitzien als alles mogelijk mag zijn?
Shaw
‘Progess is impossible without change, and those who cannot change their minds cannot change anything.’ Met deze quote van George Bernard Shaw opent het derde deel van het boek. Een deel over anders denken. Zonder dat we het doorhebben, bepalen onze aannames alles wat we doen. We denken in hokjes en gedijen goed bij zeker weten. Ik vervang de veelal gehoorde zin ‘wie het weet, mag het zeggen’ graag door ‘wie het niet weet, mag het zeggen’. Als je het niet weet, ga je immers vragen stellen, ga je ontdekken wat er kan zijn en ga je je denkkaders oprekken. Voor anders denken is het nodig om vaardiger te worden in zowel kritisch als creatief denken. Daarom introduceer ik het concept van ‘in cc’, een manier van adviseren waarbij dit kritische en creatieve denken wordt uitgenodigd en uitgedaagd.
En dan is het tijd voor anders doen. Het vierde deel van Het grote verwonderboek voor managers staat geheel in het teken van de comfortzone en de status quo. Ik beschrijf hoe het verkeren in de comfortzone en het handhaven van de status quo verandering, ontwikkeling en vernieuwing tegenhouden. En hoewel we er allemaal van bewust zijn dat we zo nu en dan uit de comfortzone moeten stappen, is het ook heel logisch dat we het niet doen. We houden van gemak, van bekendheid, van routine. En we zijn bang om te verliezen wat we hebben. Je geeft niet zomaar op waar je lang en hard voor gewerkt hebt. En daarmee blijft een hoop potentieel onaangeroerd liggen. Tenzij jij het lef hebt om af te rekenen met je angsten en écht anders durft te gaan doen. Met alle gevolgen van dien…
Durf jij het aan?
Over Elleke van Gelder
Gedreven door de vraag: 'Kan het ook anders?' is drs. Elleke van Gelder multidisciplinair specialist in het domein van sociale innovatie. Met Bureau in CC nodigt ze je uit om te ontdekken hoe vernieuwen en mensgerichtheid hand in hand gaan. 'Anders kijken, denken en doen' zijn daarbij niet slechts opties, maar krachtige leidraden voor innovatie, verandering en vernieuwing.