Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Het commitment van professor penalty

Het had zo’n rustige zomer kunnen worden voor auteur en managementconsultant Gyuri Vergouw. Even geen voetbal en daardoor minder journalisten die bij hem aan de lijn hangen.

Ger Post | 23 juli 2013 | 1-2 minuten leestijd

Vergouw schreef namelijk Oranje wereldkampioen en De Strafschop, boeken waarin hij op zoek ging naar wat de kritieke succesfactoren zijn van wereldkampioenen en verzilverde penalty’s.

Vooral ‘De Strafschop’ maakte hem bekend bij het grote publiek. Dankzij het herhaaldelijk falen van het Nederlands elftal vanaf elf meter, mocht Vergouw in krantenkolommen en radio- en televisieprogramma’s honderden keren uitleggen hoe Oranje het beter moest doen. Het leverde hem de geuzennaam ‘professor penalty’ op.

Juist in een zomer zonder voetbal brengt Vergouw een nieuw boek uit: ‘Commitment – de belofte van betrokkenheid en bevlogenheid in organisaties’. Net als in zijn vorige boeken, duikt hij in de wetenschappelijke achtergronden van zijn onderwerp en bespreekt hij verschillende praktijkvoorbeelden.

Op zijn website legt Vergouw uit: ‘Commitment van de top is noodzakelijk om van het veranderproces een succes te maken. Maar wat is commitment eigenlijk? Hoe kan het worden verkregen, hoe werkt het in op de bijdrage die de top, het middenmanagement en de overige medewerkers aan het succes van een organisatie leveren?’

In het boek beschrijft Vergouw onder andere hoe een CEO van een AEX fonds, een directeur van een nationaal museum, een hoogleraar, een rockster en – jawel – een bondscoach tegen commitment aankijken.

Over commitment gesproken. Toen ik hem vorig jaar belde voor een interview, schatte Vergouw in dat hij inmiddels al meer dan 500 interviews had gegeven over strafschoppen. Tijdens dat vijfhonderd zoveelste interview zei hij: ‘De naam ‘professor penalty’ moet op mijn grafsteen komen.’

Over Ger Post
Ger Post (1981) studeerde journalistiek en cognitieve neurowetenschappen en is nu docent brain and cognitive sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Naast handboeken over interdisciplinair onderzoek, schrijft hij als journalist stukken over hersenonderzoek voor De Neuroloog en Managementboek Magazine.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden