‘We rechtvaardigen dit dwangmatige broeden door onszelf voor te houden dat we onze gevoelens ermee zuiveren en ze ‘uit ons systeem’ te krijgen. Maar het tegenovergestelde is het geval – het verhoogt juist de drang om over de stressvolle gedachtes na te denken en verergert de stress die we voelen. Aan de emotionele korsten pulken heeft op deze manier niet alleen invloed op onze huidige stemming, het veroorzaakt ook een stressreactie die ons na verloop van tijd kwetsbaar maakt voor depressie, alcoholisme, eetstoornissen en hart-en-vaatziekten.’ Aldus Winch.
Erg goed zijn we dus niet in het verbeteren van ons humeur – zo blijkt ook de neiging om Facebook te checken nauwelijks de stemming te verbeteren. Sterker nog, de foto’s van de vakanties, successen en kinderen van anderen zetten aan tot nog meer negatieve gedachtes. De afleiding die social media bieden werken niet, zo vertellen de experts, we zouden ons juist op minder afleidingen moeten richten, zoals bij Mindfulness.
Zo schreef hoogleraar psychologie en auteur Roos Vonk vijf jaar geleden in Psychologie Magazine aan een ‘piekerprinses’: ‘Stress en piekeren gaat altijd over dingen uit het verleden (wat ging er mis) of de toekomst (als dat maar goed afloopt) waardoor je te weinig in het hier-en-nu kunt zijn. Terwijl dat juist de manier is om die vicieuze cirkel te doorbreken. Ik denk dat het daarom goed is om meditatieoefeningen te gaan doen of een cursus mindfulness.’
In haar nieuwe boek Wat je doet ben je zelf ('De psychologie van zelfsturing en gedragsverandering') voegt ze daar nog een advies aan toe. Als je wilt stoppen met piekeren, dan moet je dat gewoon doen, want (negatieve) gedachtes verander je door de buitenkant (gedrag en omgeving) te veranderen, zo bepleit Vonk. Kortom, gewoon beginnen met mediteren.