Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Echte leiders eten het laatst

Wat is het verschil tussen het leger en het bedrijfsleven? In het leger worden medailles toegekend aan mensen die zichzelf opofferen. In het bedrijfsleven geven we bonussen aan mensen die anderen opofferen. Dat is althans de mening van de Britse denker Simon Sinek, bekend van de bestseller Begin met het Waarom. In zijn nieuwe boek Een voor allen, allen voor een maakt Sinek gehakt van de gangbare bedrijfscultuur die de leider op een voetstuk plaatst en de rest van de organisatie daaraan ondergeschikt maakt.

Jeroen Ansink | 12 juni 2014 | 1-2 minuten leestijd

De essentie van goed bestuur is juist het creëren van een cultuur van veiligheid, aldus Sinek. Leiderschap verschilt wat dat betreft niet van ouderschap. Een gezin dat zijn inkomen ziet slinken, zet niet de kinderen overboord, maar gaat op zoek naar kostenbesparingen, bijvoorbeeld door over te stappen van de Albert Heijn naar de budgetwinkel. Op die manier worden zowel het probleem als de oplossing daarvoor een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Die behoefte aan veiligheid is een oerinstinct dat dateert uit de oude steentijd, toen mensen in relatief kleine en kwetsbare groepen leefden en samenwerking de enige manier om gevaar het hoofd te bieden. Hoewel een aanval van een sabeltandtijger of een rivaliserende stam inmiddels tot het verleden behoort, worden we nog steeds dagelijks geconfronteerd met onzekerheden, zowel in ons privé-leven als op het werk. Bestuurders die excellentie nastreven door bijvoorbeeld goede werknemers te promoveren en de onderste tien procent te ontslaan, zijn wat dat betreft juist bezig om hun organisatie te vernietigen.

Sinek prikt daarmee de mythe door van voormalig General Electric-baas Jack Welch, die alom gelauwerd wordt als een van de beste leiders uit het Amerikaanse bedrijfsleven. In werkelijkheid stond Welch aan de basis van een cultuur waarin niemand zich veilig voelde, paranoia en egoisme hoogtij vierden, en samenwerking ver te zoeken viel. De resultaten waarvoor Welch zo geroemd werd bleken slechts tijdelijk: de beurswaarde van GE is sinds zijn vertrek in 2000 gehalveerd.

Wie het volgens Sinek wel heeft begrepen? Lady Gaga, een vrouw die ‘een positieve boodschap voor de lange termijn uitdraagt’, en ‘een gevoel van verwantschap geeft aan mensen die worstelen met hun identiteit’. Het zal geen toeval zijn dat de Amerikaanse popster bijna dertig keer zoveel twitter-volgers heeft als de captain of industry.

Over Jeroen Ansink

Jeroen Ansink is journalist in New York. Hij schrijft en schreef onder meer voor HP/De Tijd, Elsevier Weekly Magazine en Fortune.com. Voor Managementboek schrijft hij interviews. Ansink voltooide een vrij doctoraal in de Letteren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en behaalde het certificaat Business Journalism aan de Wharton Business School aan de Universiteit van Pennsylvania.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden