Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Berend van der Kolk

‘De deur uit met meten is weten’

Waarom meten we zoveel en wat doet dit met ons, zowel individueel als als totale samenleving? En hoe kan het anders? Podcasthost Willem van Leeuwen gaat in gesprek met Berend van der Kolk over zijn boek De meetmaatschappij. 

Karin de Zwaan | Aad Goudappel | 10 februari 2022

Onze maatschappij, wij dus, houdt van meten. We hebben kijkcijfers, bestsellerlijsten, kpi’s en Cito-scores. Ook leggen we de meetlat alsmaar hoger en neemt de druk om te presteren toe. Ondertussen verliezen we de werkelijke doelen uit het oog. Dus wanneer is meten goed en wanneer kunnen we het beter laten?

Van der Kolk: 'We moeten ons wel afvragen wat we weten als we iets gemeten hebben. Cijfers hebben iets heel magisch, het lijkt iets objectiefs en wordt snel een norm. Kijk bijvoorbeeld naar hardloopapp Strava. De hardloopafstand of -tijd die voor jou een goed streven is is dat niet voor een vriend. We moeten dan opletten dat een gemiddelde niet een norm wordt.'

Luister de aflevering

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk. Luister naar de nieuwe aflevering van De Boekenpraktijk hieronder.

Of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden