Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Een start-up bouwen zonder gek te worden

Als ondernemer van een veelbelovende start-up wil je niks liever dan x 100 gaan. 100 x zo groot worden, 100 x meer waarde, omzet en winst... Deze ronkende tekst is te vinden op mijn boek ‘Een start-up bouwen zonder gek te worden’. Een persoonlijk boek met 100 korte, prikkelende verhalen over thema’s die de mentale gezondheid van ondernemers kunnen beïnvloeden.

Leen de Bruyne | 17 april 2024 | 2-3 minuten leestijd

Zelf begon ik op mijn 23e als ambitieuze founder aan een succesvolle start-up. Na zeven jaar snoeihard werken, eindigde ik in mijn nette kleren, liggend op een koude parkeerplaats van een McDonald’s. Oververmoeid, met een lichaam en een brein die niet meer wilden meewerken aan de dromen die ik toen had. Een ambulance bracht me naar het ziekenhuis en het kostte me ruim zes jaar om volledig te herstellen van een burn-out en een angststoornis. Een heftige aanleiding dus!

EEN STARTUP BOUWEN IS COOL. TOCH?

Een start-up bouwen is gaaf en ondernemerschap is cool. Toch? Nou, ja en nee. Het is zeker mooi, maar het kan ook een bron zijn van lijden en tegenslag. Dat weet ik, omdat ik zelf founder was en daarna een consultancy boutique had die andere founders met hun startups begeleidde. En omdat ik angel investor ben die inmiddels in 12 startups heeft geïnvesteerd. En omdat ik meerdere malen mentor was bij het accelerator programma van Entrepreneurs’ Organization. En omdat ik nu zelf een (holistische) VC ben gestart.

Het ondernemerschap heeft tegenwoordig iets heroïsch. Ik weet nog dat ik (20 jaar geleden) begon met studeren aan de Erasmus Universiteit en dat de professor vroeg aan de bedrijfskundestudenten wie er ondernemer wilde worden. Nou, drie geloof ik. Op een paar honderd studenten. Toen was het hoogst haalbare nog een traineeship bij een bank of bij Shell of Unilever. The times are a-changin’ zong Bob Dylan. En zo is het.  

MORELE AMBITIE

Wie tegenwoordig een beetje morele ambitie in zijn donder heeft, gaat niet meer voor de gouden handboeien van de big corporates. Die springt in het diepe water van het onzekere ondernemingsbestaan. Een hele industrie van incubators, accelerators, VC’s, coaches en mentoren staat klaar om jou naar de top te leiden. Of te lijden. Want het is wel afzien zeg, dat ondernemen.

Wat ze je niet vertellen, is dat je als ondernemer begint in de armoede. Je hebt geen of weinig salaris, kan geen hypotheek krijgen, de banken willen je niks lenen, je bent eigenlijk gewoon een financieel wrak. En dan moet het ondernemen zelf nog beginnen. Een product bouwen, klanten zoeken, de markt ontginnen. En dan kan het zo zijn dat je succes krijgt en gaat groeien. Investeerders staan in de rij, de werknemers stromen binnen, alles loopt vast, iedereen klaagt, maar je bedrijf krijgt vorm! Laten we eerlijk zijn: dat is best een beetje lijden waard.

MENTAAL DE WEG KWIJT

Maar wat staat er een druk op de persoon van de founder. Wat een stress. Wat een verwachtingen. En dan alle technologie die ons verkocht is als een zegen is voor de mensheid. De smartphone die 24/7 rinkelt en knippert. De overprikkeling. Het onvermogen om even helemaal af te koppelen. De snelle, vette hap achter de laptop. De 10 espresso’s per dag die de founder richting borderline drukt.

Ik schreef Een start-up bouwen zonder gek te worden omdat ik me oprecht zorgen maak over de gezondheid van founders. Met 100 persoonlijke verhalen, met veel anekdotes en observaties, plus inzichten uit best veel boeken, hoop ik jou te kunnen helpen bij de juiste stappen richting een goed leven.

Over Leen de Bruyne

Founder, Investeerder, Schrijver, Spreker. Alles rondom startups en scale-ups. Founding partner van Living Hope VC

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden