Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Goed voelen - Emoties voor je laten werken

Je Goed voelen, natuurlijk wil je dat! Weet je wat daarvoor nodig is? Dat je goed voelt wát er te voelen is. Ook als je aan het werk bent. Emoties voor je laten werken, noemen we dat. Hoe werkt dat?

Harry van de Pol | 24 april 2020 | 3-4 minuten leestijd

Logisch dat er in je werk veel te voelen is. Want daar lopen meningen uiteen en staan er verschillende belangen op het spel. Daarom lopen emoties vaak hoog op, juist op de momenten dat het erom spant. Hoe belangrijker een gesprek, botsing, beslissing etc. voor je is, hoe groter de kans dat het niét gaat zoals jij wilt. Zo lijkt het tenminste vaak. Hoe jij omgaat met emoties (van jezelf en anderen) is een heel belangrijke sleutel in het organiseren, communiceren en afstemmen. Het kan je werk maken of breken. Als jij profijt wilt hebben van je emoties als je aan het werk bent, dan mag je (1) ze beter doorvoelen, (2) de energie die erin zit gebruiken om je doelen te bereiken en (3) emoties benutten om betere relaties te bouwen.

Doorvoelen
Het benutten van je emoties begint met het doorvoelen daarvan. Dat is: met nieuwsgierige aandacht stilstaan bij de vier kanalen waarlangs emoties zich aan je kenbaar maken (je lichaam, denken, emotionele gedragen, en beelden/metaforen). Zo verzamel je energie en krijg je informatie over wat jij nu beleeft.

Bewegen
Dit doorvoelen is nodig om de energie van emoties ook te kunnen gebruiken om te bewegen waarheen jij wilt. Want als jij niet precies weet wat er bij jou van binnen allemaal gebeurt, hoe kun je dat dan gebruiken om wijs te navigeren? Je kunt het leren: met behoud van denken voelen en de energie die er in emoties zit gebruiken om doelgericht te bewegen.

Verbinden
Heb je geleerd emoties te doorvoelen en hun energie te gebruiken om te sturen in de richting van je doelen, dan ben je voldoende ‘emotioneel meester' om de emoties van jezelf en anderen te benutten voor het verbeteren van je (werk)relaties. Emoties nodigen je uit om met anderen het contact aan te gaan over wat er bij jou van binnen leeft. Maar ze laten je ook zien wat er bij de ander leeft. Dat geeft duurzame relaties waarin het fijn samenwerken is.

Genoeg redenen om emoties voor je te laten werken. Allemaal gebaseerd op recente wetenschappelijke kennis over emoties. Toch heb je als professional óók goede redenen om je te verzetten tegen wat je voelt. Want emoties komen lang niet altijd met de juiste informatie. En vaak is wat je voelt negatief, onplezierig of ronduit pijnlijk. Regelmatig zijn emoties ook een warboel. Toch is negeren of wegdrukken van wat je voelt, niet het beste wat je kunt doen. Wat dan wel? Goed voelen!

Veel professionals werken vooral met hun hoofd. Verzetten zich tegen wat er te voelen is. Het boek Goed voelen, emoties voor je laten werken is onze oproep en handreiking om voorbij dit verzet te komen. En ook op je werk optimaal gebruik te maken van wat er te voelen is. Zodat je, ook als je aan het werk bent, helemaal jezelf kunt zijn.

Als je goed voelt, kun je emoties voor je laten werken!

Harry van de Pol is organisatieadviseur, trainer en coach. Zijn eerdere boek Harthorend, luisteren voor professionals werd in 2011 genomineerd voor managementboek van het jaar. Met zijn bedrijf vanbinnenuit begeleidt hij organisaties, teams en individuen naar betere werkrelaties (en dus betere prestaties). Michelle van Dusseldorp is (relatie)therapeut, supervisor en trainer. Met haar bedrijf Groundwork leidt zij therapeuten en coaches op. Hun nieuwste boek (waar zij samen vijf jaar aan werkten) is ontstaan uit het door-ontwikkelen van een serie trainingen die zij al jarenlang met succes verzorgen. Ze zijn de auteurs van Goed voelen - Emoties voor je laten werken.

Over Harry van de Pol

Harry van de Pol is trainer, coach en inspirator. Hij geniet ervan als mensen de weg naar binnen gaan. Ontdekken wie zij zijn en wat zij willen. Om vervolgens ook tevoorschijn te komen. Aan ánderen te laten zien wie zij zijn.

Over Michelle van Dusseldorp
psycholoog, therapeut, trainer en GZ supervisor.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Harry van de Pol, Michelle van Dusseldorp
Goed voelen

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden