Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen - Lach en een traan

Dames, willen jullie carrière maken? Serieus genomen worden? Overtuigend kunnen communiceren? Tuurlijk, dóén, vindt de Amerikaanse comedian Sarah Cooper. Op één voorwaarde: het ego van man moet natuurlijk koste wat kost beschermd worden.

Liesbeth Tettero | 9 november 2020 | 3-4 minuten leestijd

Om de tere mannenzielen te sparen, schreef Sarah Cooper een boek met ‘niet-bedreigende leiderschapsstrategieën voor vrouwen'. Een carrièregids voor vrouwen met een flink gevoel voor sarcasme. De vertaling in het Nederlands is nu uit, hoog tijd natuurlijk! Ook Nederlandse mannen verdienen tenslotte bescherming.

Ooow ja!
Sarah Cooper is meester van de hyperbool. Soms is daar niet veel voor nodig, zoals in haar beroemde filmpjes waarin ze uitspraken van Donald Trump playbackt. Een jonge, zwarte vrouw met een levendige mimiek in combinatie met de, eh, tja, bijzondere uitspraken van The Donald, een instant hit. De playback-act komt ook terug in de Netflix-film Everything's Fine, in een hilarische mix van satirische filmpjes en interviews. Hilarische, maar vooral ook schurende satire. Ironisch op zijn mildst, met flinke vleugen sarcasme en cynisme. En dat geldt ook voor haar handleiding voor ambitieuze vrouwen. Pagina's vol ‘oooowwww ja' momenten, het feest der herkenning voor veel vrouwen.

Te aardig of te vaardig?
Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen' omvat 12 hoofdstukken met onderwerpen waar ambitieuze vrouwen mee worstelen. Over onder andere ambitie, onderhandelen, authentiek zijn, zelfzorg tijdens stress. Allemaal met een flinke Cooper-twist en een stevige grond van waarheid. Wat dacht je van het hoofdstuk ‘Communicatie: spreken als een man maar toch als vrouw gezien worden.' Hoe claim je je successen? "Dit project was erg succesvol dankzij mij': arrogant. "Het was echt teamwerk": niet gekwalificeerd. Het is helaas waar: vrouwen moeten de balans vinden tussen aardig en vaardig gevonden worden. Ben je te aardig, dan kun je natuurlijk nooit competent zijn. En ben je te vaardig, dan ben je de bitch. Daar kun je toch niet mee samenwerken... Hoe kom je hieruit? Cooper weet het zelf ook vaak niet: "Succes ermee", en "Het maakt niet uit, je wint toch nooit".

Neem een snor!
Wees dus vooral ambitieus, maar niet bedreigend! Onder de niet-bedreigende leiderschapsstrategieën vallen bijvoorbeeld: een fout maar een beetje ontdekken (niet: ‘deze cijfers kloppen niet', maar ‘sorry, maar kloppen deze cijfers wel? Ik weet het niet helemaal zeker, ik haat cijfers.'), zelf geen promotie vragen maar je baas (m) dat voor je laten doen, of, mijn favoriet: plak een snor op. In een eerdere druk van het Amerikaanse boek zat een plaksnor, nu zul je zelf moeten knippen en plakken (je kunt kiezen uit een aantal modellen) of langs de feestwinkel. Tip: in Zoom zit tegenwoordig een snor-filter, helemaal snel geregeld!

Lezen, lachen, huilen, gooien
Succesvol zijn ziet eruit als een vrolijk vakantie-doe-boek. Lekker kleurrijk, veel illustraties, mooi opgemaakte tegelspreuken, opdrachten en quizjes. Allemaal met de Cooper-twist: zoals de vragenlijst over hoe hard jij nog moet werken aan je bedriegerssyndroom en een spiekbriefje voor reacties op verschillende ongewenste intimiteiten. Halverwege vind je lege pagina's om op te droedelen tijdens het mansplainen, altijd handig. Cooper wilde een boek schrijven dat grappig zou zijn, maar dat mensen ook boos door de kamer zouden willen smijten. Lees dit boek vooral, lach tot je ervan moet huilen en wordt het je echt te veel: gooien maar! En dan gewoon weer verder met carrière maken natuurlijk he.

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden