Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Stevig staan in intense situaties - Overzichtswerk en praktijkboek

Een jaar of vijf geleden startte ik mijn eigen ontdekkingstocht naar wat er nog meer is buiten een scherpe geest en een sterk oordeelsvermogen. Tot dan toe redde ik me prima met mijn hoofd en alles wat ik daarmee kon. Met Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen was ik ook wel bekend. 

Niels van Gorp | 20 oktober 2021 | 1-2 minuten leestijd

Echt contact met mijn lijf was er echter niet. Ik zat óf in mijn hoofd, óf in mijn lijf; bij ITIP (eerst het persoonlijk traject, daarna de driejarige opleiding) ging er een wereld voor me open. Door lichaamswerk, systemisch werk en andere ingangen kreeg ik toegang tot mijn innerlijk weten. Ik hoefde helemaal niet altijd mijn hoofd te gebruiken en rationeel te kunnen verklaren waarom ik een bepaalde keuze maakte. Als ik even stil wordt en mijn lijf de vraag stel, dan wist ik vaak al wat te doen.

context

Dit voorjaar las ik het boek van Paula Kolthoff. Zij spreekt over fysieke intelligentie en embodied learning. Een ander idioom, maar precies wat mij in de opleiding zo had gefascineerd. In goed leesbare en overzichtelijk hoofdstukken neemt ze je mee naar alle aspecten van luisteren naar je lijf en je daarin uitdrukken. De relatie met stress en de wetenschappelijke achtergrond, hinten naar systemisch werk, meditatie en naar aanpalende methodieken maken dat het voor elke lezer wel in een context te plaatsen valt. Ze laat hiermee bovendien zien haar werkgebied goed te kennen; ze staat in een lange traditie en sluit tegelijkertijd aan bij moderne theorieën en onderzoek. Een overzichtswerk en praktijkboek tegelijk.

Behapbaar

Kolthoff geeft behapbare, praktische oefeningen om meteen met het ‘leren van je lijf’ aan de slag te gaan, die ook zonder enige ervaring goed toepasbaar zijn. Bovendien biedt het boek voor velen wat wils: ze biedt handvatten voor zelfonderzoek, laat zien hoe je je lijf kunt inzetten als leider/leidinggevende, in gesprek met de ander en last but not least: suggesties voor het werken met groepen als begeleider/coach.

Door mijn eigen opleiding heb ik zelf het verlangen mogen ervaren om het leren van je lijf ook aan anderen over te brengen. Opnieuw geïnspireerd door Stevig staan in intense situaties heb ik alweer ideeën te over voor de begeleiding van een aantal groepen dit najaar. Mijn lijf heeft er al zin in!

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden