Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ready for Anything

De technieken van David Allen in 'Getting Things Done' mogen op mijn ruime steun rekenen. Na het lezen van dat boek heb ik mijn halve huis opgeruimd en een groot deel van zijn adviezen ingezet om slimmer en efficiënter te werken. Met succes. Bij het verschijnen van zijn nieuwe boek heb ik het snel aangeschaft. Niets mis mee om op de hoogte te blijven van handige manieren om het leven makkelijk in te delen, zo dacht ik. Waar in het eerste boek elke bladzijde uitstraalt 'ga aan de slag!', is 'Ready for Anything' vrijwel het tegenovergestelde ervan. Misschien had ik niet de juiste verwachtingen, want het woord 'principe' in de ondertitel zou mogelijk al doelen op achtergronden.

Daniëlle de Jonge | 21 december 2009 | 2-3 minuten leestijd

Het boek is overzichtelijk ingedeeld. Creativiteit en productiviteit worden opgevolgd door structuur in het leven en de noodzaak van ontspanning. Ieder van de 52 principes beslaat enkel pagina's en is in een toegankelijke stijl geschreven. De schrijver deelt veel ervaringen met u als lezer.

Hij spreekt u ook direct aan, een stijl waar ik persoonlijk van hou omdat ik daar het idee van krijg dat ik er iets mee moet. Ik mag het niet zomaar lezen en weer vergeten, dat idee. Ieder hoofdstuk kent daarnaast dezelfde indeling. Eerst uitleg over het principe en daarna twee kaders. Het ene gericht om u aan het denken te zetten en mogelijk om u uit te lokken tot actie. Het andere bevat een aantal spreuken die betrekking hebben op het principe. Veel principes blijken na het lezen een open deur. Bijvoorbeeld het principe dat u eerst moet weten waar u bent, voordat u kunt komen waar u heen wilt. De inkopper dat uw systeem zo goed is als de zwakste schakel. Of dat vooruitkomen gemakkelijker gaat als u in beweging bent.

Meer inspirerend zijn daarentegen het besef dat perspectief het grootste goed op aarde is en dat u de enige bent die uw spel speelt. Niet vernieuwend, wel goed voor de zelfreflectie. Met open deuren is op zich niets mis, want soms moet een open deur weer eens extra opengezet worden voordat u er iets mee kunt.

Tijdens het lezen bemerk ik dat mijn enthousiasme niet heel bijzondere vormen aanneemt. Ik herken wat punten uit het eerste boek, maar voor iemand die dat niet heeft gelezen, gaat een deel van de inhoud toch wat verloren. U heeft waarschijnlijk niet altijd een goed idee wat de schrijver precies bedoelt als hij verwijst naar goede archiefstructuren en projectlijsten.

Gelukkig heeft David Allen aan het einde van het boek een deel ingeruimd voor een korte uitleg over werkstroombeheersing, een richtlijn voor plannen en het wekelijkse onderhoud dat u dient te plegen om productief te blijven leven. Mijn hoge verwachtingen van het boek zijn helaas uitgebleven. Desalniettemin is het aardig om te lezen en meer achtergrondinformatie te krijgen over de wijsheden van productief in het leven staan. Voor mij de aanzet om toch het eerste boek er weer bij te pakken en over te gaan tot actie. Heb ik net wat meer aan.

Deze recensie is geschreven op basis van de Nederlandse vertaling 'Ready for Anything'.

Over Daniëlle de Jonge

Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden