Zoals te verwachten staan mensen centraal in dit boek over organisatieverandering van Yvonne Burger, Léon de Caluwé en Paul Jansen. De titel 'Mensen veranderen' kunt u naar mijn idee op twee manieren lezen. Legt u de nadruk op mensen, dan wilt u inzicht in de manieren waarop u anderen kunt (helpen) veranderen. Met de klemtoon op het tweede woord betekent de titel misschien wel dat mensen nu eenmaal veranderen? Het boek geeft in ieder geval informatie over beide processen. Inzichten uit de ontwikkelingspsychologie, de organisatiekunde en veranderinterventies worden overzichtelijk en bondig gepresenteerd.
Het boek is niet erg toegankelijk geschreven. Het is vooral een studieboek en naslagwerk. De auteurs citeren overvloedig uit wetenschappelijke literatuur. Voorbeelden ontbreken vrijwel. Het is daardoor moeilijk om een beeld te krijgen hoe beschreven inzichten in de praktijk functioneren als u er nog nooit eerder van heeft gehoord. Er worden veel methoden en inzichten kort en overzichtelijk aangestipt. In ongeveer 1 pagina maakt u steeds kennis met interventies als het enneagram, spiral dynamics of NLP. Maar ook inzichten over leren van Kolb en Argyris.
Over al deze onderwerpen valt natuurlijk weer een heel boek te schrijven. Door de veelheid aan onderwerpen blijft het erg oppervlakkig. De informatie wordt zeer geordend aangeboden naar thema. Dat biedt aan de ene kant houvast, maar zorgt ook voor enige overlap. Zo komen veel interventies in hoofdstuk 6 alfabetisch aan de orde, maar zijn ze ook in eerdere hoofdstukken al besproken.
De opbouw is op zich logisch: het eerste deel gaat over de mensen en hun context (hoe ontwikkelen mensen, hoe kun je mensen typeren), vervolgens komen veranderingsprocessen aan de orde (hoe leren mensen, welke rol spelen emoties) en tot slot worden interventies beschreven. Het is voor het eerst dat ik zo uitgebreid de effectiviteit van de interventies en de interactie tussen coach en coachee in een boek beschreven zie. Het is uitermate herkenbaar en verhelderend. Het is voor mij als executive coach vooral interessant om te zien welke werkzame ingrediënten tot een effect voor de coachee leiden.
Maar als u dacht in dit boek eindelijk te weten welke interventies bewezen effectief zijn en welke niet, dan komt u bedrogen uit. Die vertaalslag laten de auteurs aan de lezer over. Ook al zal er, ook na dit boek, nog veel discussie bestaan over evidence-based-coaching.
Toch mag het boek eigenlijk niet ontbreken in het repertoire van coaches en organisatieadviseurs. Het is ook uitermate boeiend voor studenten van een management- of coachingopleiding, een mba of voor toptalenten van een organisatie.
Over Marianne Eussen
Drs. Marianne Eussen is (executive) teamcoach, supervisor en organisatieadviseur bij PALET coaching | advies | interimmanagement. Zij begeleidt professionals en non-profitorganisaties om hun ambities te realiseren. Ze is met name gericht op het samenspel tussen manager en het team.
Auteur van 7 perspectieven op leiderschap | inzichten uit executive coaching.