Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Nils - Het spannendste  managementboek dat je ooit zult lezen

Een spannend managementboek, dat klinkt interessant! ‘Nils - Het spannendste managementboek dat je ooit zult lezen’ claimt zelfs hét spannendste managementboek te zijn. Dat schept hoge verwachtingen, wellicht ziet een nieuw genre het licht, waarin educatie en spanning gebundeld worden voor het maximale leereffect. Starten Gerben Nijmeijer en Barry van Beem hiermee een trend?     

Jan Hoogstra | 26 januari 2022 | 3-4 minuten leestijd

NILS - Het spannendste managementboek dat je ooit zult lezen is een van de meest intrigerende titels die ik de afgelopen jaren zag. Het creëert enerzijds verwarring (een spannend managementboek?) en anderzijds creëert het hoge verwachtingen. Daarnaast geeft het boek je, aldus de cover, toegang tot een inspirerend online platform.

Het doel van de schrijvers Gerben Nijmeijer en Barry van Beem is om je als lezer te helpen bij het laten groeien van je bedrijf op zo’n manier dat je er echt gelukkig van wordt. Dit doen ze door het verhaal van Nils Groenen te vertellen.

De Rus

Nils heeft de leiding van het familiebedrijf van zijn vader overgenomen. Zijn vader is een erg dominante man die zich nog steeds met het bedrijf, een meubelfabriek, bemoeit. Nils werkt zich een slag in de rondte en moet ook het thuisfront tevreden houden, ondanks zijn verslavingen aan drank en nicotine. Op wintersport maakt hij, in aanwezigheid van zijn beste vriend en diens gezin, kennis met een Rus. Deze Rus helpt hem uit de brand en gaat later investeren in zijn bedrijf.

Climax

Uiteraard is de Rus niet wat hij lijkt, hij blijkt lid van een soort maffia te zijn en helpt Nils op de achtergrond om wat zaken in Oekraïne op orde te stellen, met wat doden tot gevolg. De beste vriend van Nils, Peter, gaat op onderzoek uit in Oekraïne en belandt in het ziekenhuis. Het geheel komt tot een climax als de vader van Nils overlijdt en de Rus het bedrijf wil overnemen om geld wit te kunnen wassen. Daarvoor gijzelt de Rus de dochter van Nils. Uiteindelijk blijken op de achtergrond ook de Nederlandse veiligheidsdiensten betrokken en komt het tot een (redelijk) goed eind.

Nils-Journey

Zoals eerder aangegeven is er een online platform aanwezig. Met de QR-codes uit het boek kun je naar het platform. Wel na het aanmaken van een account. Het platform lijkt ook commercieel bedoeld, je kunt een adviesgesprek inplannen en de Nils-Journey wordt toegelicht. Die Journey is bedoeld om bedrijven die snel groeien te helpen deze groei in goede banen te leiden. Daarbij wordt aan diverse onderwerpen aandacht besteed, zoals persoonlijke ambitie, strategische analyse, missie en visie en gedrag dat past bij de leidende principes van je bedrijf. In een kort filmpje wordt hierover het een en ander toegelicht.

Geslaagd als thriller

Ik denk dat de titel wel wordt waargemaakt, het is het meest spannende managementboek dat ik ooit gelezen heb, al komen een aantal waargebeurde verhalen in andere boeken (zoals die over ABN Amro, Ahold et cetera) dicht in de buurt. Maar zeker het meest spannende fictie managementboek dat ik gelezen heb. Het managementgedeelte erin vind ik wat onderbelicht, dit had nog wat sterker naar voren mogen komen, vraag is of het een echt managementboek is. In de eerste hoofdstukken wordt aan het eind een samenvatting gegeven en een link geprobeerd te leggen met de leerpunten. Daarbij wordt veel verwezen naar het online platform, dat ik vrij commercieel ingestoken vindt. In latere hoofdstukken wordt de focus gelegd op de spanning, dan zijn er nog wel QR-codes maar geen intermezzo’s meer waarin een toelichting staat beschreven. Als thriller is het boek zeker geslaagd, ik heb het met plezier gelezen!

Over Jan Hoogstra

Jan Hoogstra heeft meer dan 25 jaar ervaring als IT-adviseur en IT-auditor bij grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging en optimalisering van de inzet van IT. Jan is directeur bij CognoSense, dat gespecialiseerd is in de menselijke kant van IT.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden