Don’t judge a book by its cover gaat hier echter zeker op. Auteur Hugo Hoetink verrast namelijk met een voor mij verrassend nieuw perspectief over het thema comfortzone. Hij kiest er voor om de ervaren professional als gezichtspunt te nemen en dat maakt dat het mij nieuwe inzichten brengt en kwartjes laat vallen.
Veilig gebied
Gebruikelijk gaat het bij de beschrijving van comfortzones om het veilige gebied dat je ervan weerhoudt om te ontwikkelen, grenzen te verleggen en verder uit te groeien. Hoetink beschrijft de comfortzone in dit boek echter juist als de uitkomst van die groeicurve. Door vol te gaan voor ontwikkelingen groei je uit tot een dusdanig volwassen professional dat je niet meer snel te verrassen bent. Door veel ervaring kun je veel situaties de baas, gaan veel opdrachten je erg makkelijk af en kun je veel goede resultaten vanuit een zekere routine gemakkelijk bereiken.
Comfortabel, maar ook gevaarlijk
Heel comfortabel die plek, maar ook gevaarlijk. Als professional worden je kwaliteiten op veel plekken herkend en zijn dan ook graag gewild. Je wordt veel gevraagd voor projecten of opdrachten die verleidelijke uitdagingen zijn, maar tegelijk zorgen dat je langzaam wegdrijft van je eigen vakmanschap. Vakmanschap dat bovendien bedreigd wordt door interne en externe factoren. Allereerst is er het gevaar vanuit de eigen drijfveren. Als het allemaal nog zo makkelijk is, wat is dan nog de uitdaging? Hoe voorkom je dat je geleefd wordt door de vraag naar jouw betrokkenheid op andere projecten, en hoe zorg je dat je zorgvuldig kiest uit alle uitdagingen? Daarnaast zijn er de externe factoren van een wereld die in hoog tempo verandert en andere eisen stelt. Hoe zorg je dat je scherp blijft en mee ontwikkelt en relevant blijft in jouw vakgebied, en wil je dat nog wel? Voel je je nog thuis in een wereld die op senior niveau steeds meer draait om beheersbaarheid? Een wereld die op managementniveau steeds minder gaat om vakmanschap en wel om controle in de ‘audit society’ waarin we leven.
Groeicurve
Hoetink beschrijft heel treffend en met praktijkvoorbeelden hoe dit in de praktijk werkt. Met naam en toenaam passeren voorbeelden van professionals en hun ervaringen. Voorbeelden over het belanden in de comfortzone en de invloeden die maken dat die comfortzone vroeg of laat ook gaat kraken. Daarnaast onderbouwt zijn visie hij met frequente verwijzingen naar modellen, onderzoeken en publicaties wat het geheel geloofwaardig en herkenbaar maakt. Vervolgens beschrijft hij met heldere overzichtelijke schema’s hoe je als professional beweegt in de diverse gebieden waar je mee te maken hebt. Van persoonlijke drijfveren en talenten tot de businesszijde waar je deze talenten inzet. Schema’s die vervolgens ook de weg wijzen om weer de groeicurve te pakken, ondanks de weerstanden die dit met zich meebrengt. Niet hoogdravend abstract maar direct toepasbaar.
De laatste hoofdstukken gaan tot slot toch weer over de onvermijdelijke lijstjes waarmee je uitgedaagd wordt de comfortzone te verlaten. Voor de doelgroep wat mij betreft overbodig en geen toevoeging meer. Van de ervaren professional mag je verwachten dat hij of zij deze stappen al doorgrond heeft in zijn ontwikkeling om op het niveau te komen waar hij zich bevindt. Het doet echter niets af aan het eerste deel van het boek.
Vinger op een zere plek
De kern van het boek schetst op een duidelijke manier hoe de ervaren professional vroeg of laat opnieuw te maken krijgt met een comfortzone, zij het nu eentje die begint te kraken en piepen. Erg waardevol omdat de meeste professionals zich hier niet bewust van zullen zijn, ondanks het feit dat ze merken dat het kraakt. Hoetink weet met De krakende comfortzone de vinger op een zere plek te leggen die (voor mij) niet eerder zo duidelijk in kaart werd gebracht. Aanrader voor de doorgewinterde managers en professionals die zich af beginnen te vragen wat ze eigenlijk nog aan het doen zijn en hoe leuk dat nog wel of al even niet meer is.
Over Roy van den Anker
Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.