Dolf Weverink leidt schrijfcoaches en schrijftrainers op, geeft schrijftrainingen en coacht schrijvende professionals. Deze professionals noemt hij ‘textperts’. Denk daarbij aan marketeers, communicatiemedewerkers, beleidsmedewerkers, redacteuren en tekstschrijvers. Voor degenen die zelf ook trainingen willen geven of als schrijfcoach aan de slag willen gaan heeft Weverink dit handboek geschreven. Het bevat tips om een (nog betere) schrijfcoach of schrijftrainer te worden. Of beiden. Wat is het verschil? Als coach zit je voornamelijk op je handen, als trainer laat je ze wapperen.
Wie is Lola?
De Lola uit de titel is zo’n collega bij wie iedereen zijn teksten neerlegt en waar zij zich dan het liefst meteen op stort. Ze vindt het leuk en ze is er heel goed in. Want als Lola ernaar kijkt weet je dat het goedkomt met je tekst. Maar als zij alles zelf doet, betekent dat ook dat haar collega’s er niets van leren. Als schrijfcoach help je zonder de tekst te herschrijven (want dan ben je redacteur, en dat is een andere rol).
En die ballen?
De rode ballen uit de titel verwijzen naar een spel dat Weverink bedacht om in te zetten in trainingen: het Rodeballenspel. Een taalspel waarin deelnemers in korte tijd zoveel mogelijk onnodig moeilijke zinnen moeten herschrijven om zo op een speelse manier betere teksten te leren schrijven. ‘Ik had nooit gedacht dat ik het Rodeballenspel of ‘De Moord Op Het Werkwoord’ zou bedenken en inzetten in trainingen, maar zo’n spel werkt echt!’ lezen we in zijn portret.
Socratisch coachen
Weverink coacht ‘socratisch’. Dat is coachen door vragen te stellen die ervoor zorgen dat de gesprekspartner zelf inziet wat een betere oplossing is voor zijn vraag. Je helpt door vragen te stellen waardoor je gesprekspartner de Bedoeling van de tekst glashelder weet te verwoorden. Die verdient de beste plek: in de kop, de eerste alinea en natuurlijk in de zoekwoorden. Weverink geeft tips hoe goede vragen te stellen, welke competenties een goede schrijfcoach kenmerken en geeft concrete tips voor het coachen van schrijvers van een boek.
Schrijftraining
Als schrijftrainer zorg je ervoor dat de schrijver zijn vaardigheden (skills) ontwikkelt en effectief toepast. Een training is een reis die je onderneemt met een groep deelnemers. Weverink geeft heel praktische tips om een schrijftraining te ontwerpen. De basis is het lesplan (dat je vooral voor jezelf maakt). Hij geeft een uitgewerkt voorbeeld van zo’n lesplan: een tweedaagse incompany schrijftraining ‘toegankelijke en vriendelijke teksten schrijven’ voor een provinciaal archief. Daarnaast gaat hij in op de competenties van de schrijftrainer, hoe om te gaan met spelling, grammatica en creatief schrijven, geeft hij uitleg over de 123-methode en ga zo maar door. Ook literair schrijven komt voorbij met nog meer praktische tips en schrijfoefeningen voor het trainen van mensen met literaire ambities.
Visie
Weverink schrijft Lola en de rode ballen vanuit de visie dat je mensen moet leren zelf goede teksten en content te maken door de juiste vragen te stellen en door hen de benodigde vaardigheden te leren. Door vervolgens veel te oefenen worden je teksten aantrekkelijk, overtuigend, duidelijk en correct. Je kunt als organisatie een tekstschrijver inhuren en het werk uitbesteden, maar je eigen mensen trainen is een betere investering.
Lola en de rode ballen geeft handvatten hoe dat goed aan te pakken. Weverink besteedt veel aandacht aan het opzetten van een goede schrijftraining met concrete voorbeelden van lesplannen, programma’s, schrijfoefeningen, spelvormen en extra’s. Als je daar op zoek naar bent, dan is dit boek zeker een aanrader en kun je er naar hartenlust uit putten.
Over Annemarie Smits
Annemarie werkt sinds een paar jaar als projectleider duurzaamheid bij de rijksoverheid. Daarvoor heeft ze jarenlang gewerkt als IT projectmanager en consultant bij onder andere een grote bank en een internationaal adviesbureau. Daarnaast helpt ze auteurs met het schrijven van hun roman, non-fictie boek of managementboek.