Marianne Duitshof
Architect van Opleidingstrajecten
De titel Gezag deed even mijn wenkbrauwen fronzen. Gezag klonk in mijn oren niet anno 2013. Na het lezen van het boek weet ik beter. Het boek stoelt op de evolutionaire leiderschapstheorie, een fundamentele beschrijving van wat leiderschap feitelijk is en hoe het werkt. Van hieruit biedt het boek verrassend veel praktische handvatten. De uitgewerkte vergelijkingen en voorbeelden geven veel herkenning en doen je regelmatig glimlachen.
Traditionele organisaties met hiërarchische structuren zullen meer en meer verdwijnen en mensen zullen in wisselende samenstelling werkzaam zijn. We zijn waar werk is en waar we meerwaarde kunnen bieden. In deze zwermen zullen we leidende rollen in domeinen van onze expertise innemen en in andere situaties weer loslaten en anderen volgen. Inzicht in hoe het aangeboren instinct werkt en je gezag kunt ontwikkelen, kan werken alleen maar leuker maken. De auteurs gaan snel door de onderwerpen maar nodigen je tegelijkertijd uit om meer kennis te verzamelen. Mijn interesse is gewekt!
9
Tom Koot
Senior adviseur leiderschaps- en managementontwikkeling bij KPC groep
In Gezag redeneren Van Vugt en Wildschut vanuit de evolutionaire leiderschapstheorie dat het uitoefenen van leiderschap vanuit macht of gezag mede te maken heeft met de manier waarop onze hersenen zijn geëvolueerd. Omdat onze samenleving sneller evolueerde dan onze hersenen konden bijhouden, is er nu vaak sprake van een ‘mismatch’ bij het geven van leiding: te veel vanuit macht en te weinig vanuit gezag. Niet eerder werd het verschil tussen macht en gezag toegelicht vanuit onze aangeboren instincten.
Er worden veel voorbeelden uit de dierenwereld gehaald en uit de samenleving van jagers en verzamelaars om het verschil tussen macht en gezag toe te lichten. Het boek levert interessante aandachtspunten voor bijvoorbeeld leiders in het onderwijs om hun gezag verder te ontwikkelen en de dienende leiders te worden waar onze samenleving om vraagt. Het boek blinkt soms niet uit in leesbaarheid (lange, onduidelijke zinnen), maar het lezen ervan levert genoeg zelfreflectie op om daar doorheen te kijken.
7
Annett Keizer
Keizer & Co, communicatie en coaching
Ben je een Bokito of een oude Indiaan zoals Geronimo? Kies je als manager voor macht of voor gezag? Op meeslepende wijze maken de auteurs het verschil duidelijk tussen dominantie en natuurlijk overwicht. Ze grijpen terug op apen, oertijd en hersenonderzoek om verklaringen te vinden voor ons hedendaags gedrag en vertalen dit naar managementposities. Hilarisch en herkenbaar.
Naast de vele boeken over onze prefrontale cortex en irrationeel gedrag is dit een verhelderend boek voor de moderne manager. De schrijvers zien een comeback van leiders, zoals die 10.000 jaar geleden op de savanne rondliepen: leiders die op natuurlijke wijze hun positie in de groep verkregen in plaats van die te claimen.
Mijn paradigma over effectief leiderschap in elk geval bevestigd. ‘Gezag gaat niet over macht en controle, maar over invloed en inspiratie.’ Empathie is daarbij een essentiële communicatieve vaardigheid en dat weten de auteurs met veel kennis van zaken op een gezaghebbende manier over te brengen.
8