Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Vakantieblues

Vakantie is behalve van alles bijna altijd een periode van permanente verleiding. In opperbeste stemming toer je door zorgvuldig uitgekozen rustieke locaties, en al snel slaan dan momenten van reflectie toe. ‘Als we dit huisje nou eens kopen, een ideale plek voor een pension.’ Of: ‘We doeken de boel thuis op, gaan zuinig leven, en met de opbrengst van de olijfgaard is het pensioen gegarandeerd.’ Het probleem is niet zozeer een hoog fata morgana of utopiegehalte. Met een beetje goede wil en een forse dosis doorzettingsvermogen kun je gemakkelijk de bakens verzetten. Het probleem is of je het wel kúnt, dat wil zeggen: of je over de juiste eigenschappen beschikt om de langdurige regenperiodes te trotseren. Noodzakelijke veranderingen liggen zelden ten grondslag aan overwegingen om dit soort bakens te verzetten, eerder een ‘altijd al iets van plan-gevoel’. Het is juist dat gebrek aan urgentie dat de blik aardig kan vertroebelen.

Pierre Pieterse | 25 september 2006 | 2-3 minuten leestijd


Het boek Altijd al iets van plan? Doe het dan! van Robert Coppenhagen biedt zicht op mogelijke keerpunten in het leven, met de nadruk op wat je doet met het altijd sluimerende 'Altijd al iets van plan'-verlangen? Wegstoppen? Laten sudderen? Wachten op het juiste moment dat al of niet komt? Of oppakken? Een boek dus over het verlangen je leven te veranderen. Geschreven voor iedereen die ergens in zijn hoofd op zoek is naar het land van Ooit, en daar nu eens serieus werk van wil maken. Naast een handleiding hoe je ingrijpende veranderingen in je leven vorm kan geven, geeft Coppenhagen sprekende voorbeelden. Uiteenlopend van twee inkopers van de Bijenkorf die toch besluiten een strandpaviljoen te beginnen, tot een bekende acteur die besluit kunstschilder te worden. De voorbeelden spreken voor zich. En kunnen al snel een volstrekt eigen leven gaan leiden. Het zijn uitdrukkelijk voorbeelden, en geen formats! Vandaar maar even enige kanttekeningen.

Wees voorzichtig met succesverhalen. De zoektocht naar persoonlijke keerpunten en vervolgens de invulling ervan, is strikt persoonlijk, en daarmee autobiografisch. Succesverhalen leiden tot nogal wat navelstaren en de bloei van een geweldig persoonlijk narcisme. De meeste succesverhalen lijden bijna per definitie aan een extreem hoog ik-gehalte, en bevatten dus geen universele wijsheid.

Wees zowel alert als kritisch op je eigen talent. Blijf jezelf afvragen of je de sprong wel kan of zelfs moet wagen. De uitkomst is onzeker, terwijl de onrust en de risico's van het op pad gaan buiten kijf staan. Niet iedereen is kunstenaar of boer, en lang niet iedereen is ondernemer. Talent is nu eenmaal niet democratisch verdeeld.

Wees zelfstandig in je beslissingen. We moeten Coppenhagen prijzen voor een zeer verdienstelijk initiatief. Maar de uitwerking ervan moeten we toch zelf doen. Het beste advies om een keerpunt in je leven te realiseren, is misschien juist minder naar anderen te kijken. En veel meer de eigen timing in de gaten te houden wanneer kans en toeval samenkomen met talent en durf.

Blijf jezelf. Om Godfried Bomans maar even te parafraseren ('Men is het, of men is het niet’): je kunt het, of je kunt het gewoon niet.

Over Pierre Pieterse

Pierre Pieterse was tot februari 2022 hoofdredacteur van Managementboek Magazine.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden