Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het communicatieboekje - 'Prachtig, klein én compleet naslagwerk'

In een ver verleden leerde ik over taalhandelingen, illocuties en perlocuties, uit een boek van John Austin uit 1955. En nu kwam ik die termen zo maar ineens tegen in Het Communicatieboekje!

Liesbeth Tettero | 12 juli 2018 | 1-2 minuten leestijd

Een hele module van mijn studie Communicatiekunde in twee pagina’s glashelder uitgelegd! En verderop nog eens twee pagina’s over ‘The medium is the message’ van McLuhan, uit het bijvak Massacommunicatie. En zelfs Geweldloze Communicatie, waar ik mij tegenwoordig flink in verdiep. Het communicatieboekje van Mikael Krogerus en Roman Tschäppler blijkt een klein maar zeer fijn naslagwerk te zijn voor iedereen die iets van communicatie wil weten.

Gouden regel

Uiterlijk is het Communicatieboekje inderdaad een boekje. Maar van binnen kent het geen grenzen en behandelt het de meest uiteenlopende communicatietheorieën; 43 maar liefst. Van de oude Grieken, de retorica van Aristoteles en het sofisme, tot het FOMO-effect (Fear of Missing Out) van social media en het hippe storytelling. Soms beschouwend, over bijvoorbeeld het constructivisme of feministische linguïstiek. Dan weer praktisch, als de auteurs bijvoorbeeld de Klootzak-methode (lekker, macht!) behandelen, tips geven om actief te luisteren of een vergadering te leiden. Ieder hoofdstuk eindigt letterlijk met een gouden regel: de in goud gedrukte kern van de theorie.

Kennismaken met communicatie

In deze recensie staan al een aantal vaktermen die op zich allemaal al een studie waard zijn. Het communicatieboekje biedt een prachtig overzicht voor iedereen die zich wil kennismaken met vele gezichten van het fenomeen Communicatie. Voor je werk of privé. Het is tenslotte onmogelijk om niét te communiceren (aldus communicatiewetenschapper Watzlawick, die uiteraard ook aan bod komt). Knap hoe de auteurs de vaak best ingewikkelde theorieën zo helder hebben kunnen samenvatten. Voor wie behoefte heeft aan verdieping, is er een bronnenlijst opgenomen. En je kunt natuurlijk altijd nog Communicatiekunde gaan studeren :).

Communicatie is kunst!

Dat communicatie echt een kunst is, blijkt letterlijk uit dit boekje. Het is namelijk ook bedoeld als kunstwerk, gemaakt in opdracht van het Museum für Kommunication in Bern. Prachtig uitgevoerd, met gouden kaft, leeslint en prachtige, verhelderende illustraties. Ook wat uiterlijk betreft is Het communicatieboekje echt een juweeltje.

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden