Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De bekendste methodieken voor no-nonsense coachen - Prettige kennismaking

Verbaasd keek mijn collega-coach naar het boek. ‘Alleen al voor mijn TA-opleiding heb ik een stapel dikke boeken moeten bestuderen!’ riep ze uit. Kan dat, zes coachmethodieken leren uit een boekje van nog geen 200 pagina’s?

Liesbeth Tettero | 5 maart 2019 | 1-2 minuten leestijd

Het antwoord is niet eenduidig: ja en nee. Ja, het kan, omdat Anne de Jong en Marielle Rumph in De bekendste methodieken voor no-nonsense coachen de methodieken helder beschrijven, inclusief oefeningen en een voorbeeldcasus. En nee, het kan niet, omdat leren coachen uit een boek eigenlijk net een schriftelijke cursus dansen is. Er zijn natuurlijk niet voor niets opleidingen.

De bekendste methodieken voor no-nonsense coachen is het vervolg op het boek No-nonsense coaching van De Jong. Dit is een meer algemeen boek over coaching, waarin al een flink aantal methodieken aan de orde kwam. Voortbordurend hierop beschrijven De Jong en Rumph nu aan de hand van hun eigen verandermodel zes bekende coachmethodieken: ACT, TA, NLP, systemisch werk, Voice Dialogue en Oplossingsgericht Coachen. Kort maar krachtig beschrijven ze de achtergrond van de methodieken, de belangrijkste kenmerken en oefeningen. De voorbeeldcasus van coachee Jet laat zien hoe de coaching er met de verschillende methodieken uit kan zien.

Helder wordt per methodiek beschreven waar in het veranderproces de kracht ervan precies ligt. Ligt dat bij het stellen van heldere doelen? Dan bieden NLP en ACT nuttige inzichten en oefeningen. Of heeft de coachee juist meer baat bij het krijgen van inzicht over het ontstaan van problemen en patronen, zodat het hem of haar vanzelf helderder wordt wat het doel van de coaching is? Dan kun je weer beter met Voice Dialogue uit de voeten. En wil je een mix maken van oefeningen uit verschillende methodieken? Geen probleem! De voorbeeldcasus van coachee Jet laat zien dat dat prima kan.

De Jong en Rumph pretenderen niet dat ze de methodieken compleet behandelen, integendeel. Maar een fijne kennismaking bieden ze zeker. Terecht schrijven ze in de inleiding dat dit boek geschikt is voor gevorderde coaches. Met een gedegen basis en de nodige ervaring is het veiliger experimenteren met de verschillende oefeningen. De bekendste methodieken voor no-nonsense coachen levert een vollere gereedschapskist op voor coaches, waardoor ze (nog) betere keuzes kunnen maken om coachees te helpen.

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden