Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen. Door de Brexit kan de levering van Engelse boeken vertraging oplopen.
1 juni 2016 | Sonja de Bruin

Gniffelend van plezier heb ik dit kleine boekje gelezen, na een tip van een collega. Vergeet niet de recensies van lezers op de binnenflap te lezen, die zijn bijzonder vermakelijk.

Maar waar gaat dit piepkleine boekje over? De kern is een denktechniek (omdenken) om problemen te transformeren naar mogelijkheden. Niet alleen merk je dat het boekje met veel aandacht en liefde is geschreven, maar dat ook dat de vormgeving helemaal in lijn is met het gedachtegoed van het boek. Bijzonder!

Dit boekje is echt voor iedereen bedoeld, ook fervente niet-lezers. Het is verfrissend en prikkelend; een boekje dat je af en toe opnieuw moet lezen om je scherp te houden. Zoals vaak is de theorie verrassend eenvoudig, maar de praktijk weerbarstig. Hoewel ik heb gemerkt dat ik zaken uit Omdenken spontaan toepas.

De schrijver, Berthold Gunster, is de grondlegger van het Omdenken. Hij volgde het Gymnasium in Apeldoorn en de Akademie voor Expressie Utrecht. Daarna werkte hij als regisseur en schrijver bij diverse theatergezelschappen. Naast dit boek heeft hij vele andere boeken over omdenken geschreven.

Zoals de titel aangeeft gaat het over ‘omdenken’ als het tegenovergestelde van ‘vastdenken’. Kort gezegd: hoe maak je van een ‘ja-maar’ een ‘ja-en’. Het is een menselijke reactie dat we, zodra we een probleem ervaren, er vanaf willen. We verzetten ons tegen het probleem, waardoor het juist niet zo uitpakt als we zouden willen. Een mooi voorbeeld hiervan is om een puber te verbieden te roken.
Met omdenken accepteer je het probleem (stap 1) en transformeer je het naar mogelijkheden (stap 2). Prachtig voorbeeld uit het boek: ‘Als het waait bouwen sommige mensen windschermen, anderen bouwen windmolens’. Interessant in deze context is dat problemen eigenlijk niet het probleem zijn, maar onze verwachtingen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat nog geen 5% van wat we zien is gebaseerd op feitelijke waarneming.

Vervolgens worden er drie strategieën behandeld hoe je omdenken kunt toepassen in de praktijk, afgesloten met een praktische tip hoe je het geleerde meteen in de praktijk kunt brengen. Maak van een probleem ‘de bedoeling’. Het idee hierachter is dat een probleem met een reden op je pad is gekomen. Vaak leidt verzet tot instandhouding van het probleem, terwijl oprechte acceptatie meestal leidt tot verandering.

Kortom dit boek(je) bewijst dat een goed boek niet dik hoeft te zijn. Een aanrader!

26 mei 2015 | Nienke van Oeveren

Dit frisse boekje laat je onmiddellijk anders kijken naar problemen. Omdenken is een bekende term in managementland. Voor degene die er nog niet van gehoord heeft, is ‘Omdenken’ een aangename kennismaking.

Berthold Gunster begint met de tegenstelling tussen vastdenken en omdenken. Vastdenken is ja-maar denken, we verzetten ons tegen een probleem. Gunster pleit voor een creatievere benadering van problemen, omdenken dus. Hiervoor geeft hij verschillende oefeningen, waarbij je merkt dat je beter wordt in omdenken. Omdenken gaat in twee stappen:
1. ken de feiten zo goed mogelijk
2. onderzoek je eigen perspectief

Nu kun je je perspectief en je verwachting aanpassen. Hiervoor geeft Gunster drie strategieën: omkeren, collaboreren en zijn favoriete strategie: ontregelen. Van omkeren geeft hij een prachtig voorbeeld van een klas die een boswandeling maakt en een vader als begeleider meegaat. De juf waarschuwt de vader voor een ADHD-jochie dat gewoonlijk wegloopt bij de boswandeling; ‘Je kunt hem niet vertrouwen.’ De vader besluit de situatie anders te bekijken en vraagt het jochie op hem te letten in het enge bos. Waarop het jochie de hand van de vader grijpt en niet van zijn zijde wijkt.

Gunster heeft nog meer omdenkstrategieën, maar hiervoor verwijst hij naar zijn boek Huh?! - De techniek van het omdenken. Wel gaat hij in op wuwei, niets doen. ‘Soms veranderen de dingen door niets te doen.’ Tot slot volgt er nog één effectieve omkering die je onmiddellijk kunt toepassen.

Alleen de prijs van dit boekje klopt niet in verhouding met de tijd die het je bespaart. Laat je ook inspireren door dit speels opgemaakte, frisse boekje.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden