Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Top 25 over 2021

In 2021 stonden er 15 verschillende boeken op de nummer 1 positie van de Managementboek Top 100. Maar welke boeken deden het het beste over het jaar? Hieronder presenteren wij de 25 bestverkochte boeken van 2021.

Dagelijks plaatst de redactie van Managementboek nieuwe interviews, previews, recensies en andere content over managementboeken.

Managementboek Redactie | 1 februari 2022
1
Jitske Kramer

Werk heeft het gebouw verlaten

Dit nieuwste boek van Jitske Kramer stond (in 2020 en 2021 samen) maar liefst 85 dagen op #1. Kramer schreef het tijdens de tweede lockdown in oktober 2020. Over hoe corona ons in een collectieve cultuurshock stortte en wat de impact hiervan is op ons werkende leven. Werkritmes liggen (opnieuw) volledig overhoop, we worden geconfronteerd met onzekerheid, crisisbeslissingen en de noodzaak tot aanpassen en veranderen.

2
Joris Janssen, Daan Dohmen, Richard Bergmans,

Green on - De leukste en meest productieve manier van werken

Met Green On stel je de kracht van mensen boven de processen. En dat werkt overal en altijd. In dit boek delen dr. Joris Janssen en prof. dr. ir. Daan Dohmen en de special forces-operators Richard, Thomas en Frank het geheim van hun succes aan de hand van vijf principes: samenwerken, flow, eenvoud, vertrouwen en aanpassingsvermogen. Samen zijn ze goed voor vijftig jaar ervaring in het leiden en trainen van mensen bij start-ups, bij corporates en in gevechtssituaties.

3
Elke Wiss

Socrates op sneakers

Vanaf verschijnen in 2020 stond Socrates op sneakers continu in de Managementboek Top 100. Praktisch filosoof Elke Wiss tackelt de kunst van een goed gesprek. Met Socrates en andere filosofen als inspiratiebron laat zij zien waarom we zo slecht zijn in het stellen van goede vragen, én hoe we er beter in worden. Socrates op sneakers leert je de vaardigheden die nodig zijn om die vragen te stellen die verrassen en aan het denken zetten. Zodat we gesprekken voeren die leiden tot verdieping en verbinding. Met een ander, én met jezelf.

4
Inge Nuijten

Dienend-leiderschap

Het nieuwste boek in de Top 25 over 2021. Wil je met meer plezier en gemak echt het verschil maken? Slopende vergaderingen, eilandjes en wantrouwen achter je laten? Eigenaarschap, samenwerking en innovatie de norm maken? En dat terwijl je zelf meer energie, rust en tijd krijgt? Dat kan! Onderbouwd en persoonlijk ontdek je in dit boek van Inge Nuijten hoe je eenvoudig en doeltreffend 'lijderschap' achter je laat en van leiderschap een gewoonte maakt.

5
Frank Weijers

Now we’re talking!

'Now we’re talking! Deep Democracy in actie' gaat over de praktische toepassing van de tools van Deep Democracy. Wat doe je als facilitator? Wat doe je niet? En wat zijn woorden en zinnen die daarbij werken? Met dit boek in de hand weet je wat je te doen staat als facilitator van groepsprocessen, ook als het spannend wordt.

6
Hidde de Vries

Work Smart Play Smart.nl

We zullen moeten leren leven in een steeds efficiëntere tijd. Daardoor krijgen we het steeds drukker. Als je de golf van evolutie mee wilt pakken, zul je slimmer moeten gaan werken, niet harder. Anders word je opgeslokt door die golf om opgebrand aan te spoelen in de branding. Dit boek laat je aan de hand van inspirerende en soms aangrijpende verhalen, onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek en praktische voorbeelden, zien hoe je meer voor elkaar krijgt in minder tijd. Hoe je slimmer kunt werken en beter ontspannen. Hidde de Vries stond met dit boek 30 dagen op #1.

7
Leon Schaepkens

10 miljoen jaar leiderschap

99% van zijn bestaan heeft de mens geleefd als jager-verzamelaar in kleine groepen. Ons brein is vooral het product van miljoenen jaren leven op de Afrikaanse savanne. Iedereen streeft altijd al naar veiligheid, verbondenheid, waardering, autonomie, zelfexpressie en moet leren omgaan met grenzen. Succesvolle leiders voorzien in deze basisbehoeften. Ze weten dat leiderschapsstijlen en managementtheorieën slechts de vernislaag zijn over een brein dat geprogrammeerd is om in groepsverband te overleven.

8
Justin Jansen, Tom Mom

Naar een gezond groeibedrijf in vijf stappen

Met dit boek leiden Justin Jansen en Tom Mom je in vijf stappen naar een gezond groeibedrijf. Naar een onderneming die slimmer en sterker wordt, toekomstgericht is en zichzelf steeds vernieuwt. Je krijgt een kijkje achter de schermen van succesvolle groeibedrijven als Takeaway, Coolblue, Jumbo en YoungCapital. Het boek geeft volop tips en tools voor het bouwen van een toekomstbestendig bedrijf. Zo blijf je als ondernemer succesvol, nu én in de toekomst. Dit boek stond 27 dagen op #1.

9
Tom Rath

Ontdek je sterke punten 2.0

Heb jij de kans om dat wat jij het beste kan, elke dag te doen? De kans bestaat dat je dat niet doet, en daarmee worden natuurlijke talenten jammer genoeg niet benut. En dat terwijl het ontwikkelen van sterkte punten van zo'n groot belang is op verschillende vlakken van je leven. Gallup introduceerde de eerste versie van de StrengthsFinder in 2001, met succes. In de herziene editie van de klassieker 'Ontdek je sterke punten' doe je zelf de test en leer je je eigen talenten kennen.

10
Danielle Braun

Patronen

Dit nieuwste boek van Danielle Braun stond in totaal 80 dagen in de Managementboek Top 10. Patronen. Ze zijn er altijd en overal. Ze zijn groots in de wereld aanwezig. Landen en volkeren hebben eigen patronen, ingebed in oeroud geloof, in de volkscultuur en in oude rituelen en waardensystemen. Organisaties hebben patronen die samenhangen met hun ontstaansgeschiedenis of hun product of dienst. Het is belangrijk dat je ze leert herkennen zodat je daar in organisatieverandering rekening mee kunt houden.

11
Edwin Selij

Je hebt het niet, je doet het

Dit boek is voor mensen die meer controle willen hebben over hun leven, over hun relaties, over hun werk en over hun genezing. Dat kan met één enkele zin. Die ene zin kan niet alleen jou de controle teruggeven, maar ook problemen oplossen zoals angst, depressie en zelfs ziektes. Klinkt als een wonder? Of als iets onzinnigs? Niets is minder waar volgens Edwin Selij.

12
Caroline Koetsenruijter

Het Agressieparadijs

In dit baanbrekende boek doet agressie-expert Caroline Koetsenruijter een vlammende oproep aan politici, rechtspraak, politie, Openbaar Ministerie, werkgevers, werknemers, vakbonden, media en betrokken burgers om de verhuftering in Nederland te stoppen. Want als wij de ambulancebroeder niet kunnen beschermen tegen de explosief stijgende agressie in Nederland, waarom zou hij ons dan nog redden van een hartaanval?

13
Richard van Kray

Sales vanuit je Hart

Dit boek stond in totaal al 1274 dagen in de Top 100! 'Sales vanuit je Hart' is de weg naar een duurzame relatie met je klant, waarin ruimte is voor ieders ambitie. Want werkelijke meerwaarde voor beide partijen ontstaat wanneer je dicht bij jezelf blijft en contact maakt vanuit vertrouwen, waardoor de klant ontvankelijk wordt en je samen kunt onderzoeken waar jouw gewenste doel en zijn voordeel samenkomen.

14
Adrian Roest, Karien Dommerholt, Robert Tannemaat

Als elke stem telt

Hoe werken we samen op een manier die goed is voor álle betrokkenen? Voorbij polderen, meeste stemmen gelden of macht-over. En vooral voorbij wantrouwen en een cultuur waarin systemen belangrijker zijn geworden dan mensen. Hoe zou het zijn als elke stem in jouw team wordt gehoord? In dit boek laten auteurs Adrian Roest, Karien Dommerholt en Robert Tannemaat je zien hoe je met oog voor de menselijke maat effectief en plezierig kunt samenwerken.

15
Huib Modderkolk

Het is oorlog maar niemand die het ziet

Shortlist Managementboek van het Jaar 2020. Huib Modderkolk deed jarenlang diepgaand onderzoek naar de digitale wereld. Hij begon als leek, maar won steeds meer het vertrouwen van bronnen, die hem de schaduwkant van de moderne wereld toonden. De onderzoeksjournalist beschrijft toegankelijk en spannend hoe groot de afhankelijkheid van technologie is en welke risico’s daarmee gepaard gaan.

16
Caroline Koetsenruijter

Jij moet je bek houden!

De enige auteur met twee boeken in deze Top 25 over 2021: Caroline Koetsenruijter. Conflicten zorgen voor stress en daar kun je letterlijk ziek van worden. Voor professionals bij de overheid, in de zorg, in het onderwijs en in het bedrijfsleven wordt het effectief omgaan met conflicten steeds belangrijker. In dit boek leer je hoe je dat doet. Je leest ook wat jouw werkgever moet doen als een werknemer met agressie en geweld te maken krijgt, en hoe je opvang en nazorg kunt bieden.

17
Arend Ardon

Traag versnellen

Bij veranderprocessen denken we vaak dat we snelheid maken door te gaan hollen. Niet dus. Dit boek brengt een volstrekt andere boodschap over vernieuwing: wie niet kan vertragen, kan ook niet versnellen. Arend Ardon laat de waarde zien van bewuste vertraging. We moeten wakker zijn. Om te luisteren naar wat ons echt aan het hart gaat en zo energie vrij te maken voor onstuitbare beweging. Om stil te staan bij de gewoontes die ons steevast afleiden van wat we echt willen.

18
Jannie de Jong

Help ik word gemanipuleerd

‘Mevrouwtje, kunt u dat even voor mij regelen?’ Ben jij helemaal klaar met ondermijnende en denigrerende opmerkingen van klanten, collega’s en leidinggevenden? Pieker je over wat je fout gedaan hebt? Kun je de gemene insinuaties moeilijk loslaten en neem je ze vervolgens mee naar huis? Dit soort manipulatie noemen we witteboordenagressie. In dit boek van Jannie de Jong leer hoe je het kunt herkennen en begrenzen.

19
Berthold Gunster

Ja-maar... Omdenken

Berthold Gunster is grondlegger van het Omdenken. Dit praktische boekje laat in een notendop zien wat omdenken betekent en hoe u dat doet. Om in te bladeren, te grazen, ideeën op te doen, op het verkeerde been gezet te worden en vooral om u eigen creatieve vermogens te prikkelen. Kortom, om te kijken, denken en - vooral - creëren. Dit boek stond al 55 MAANDEN in de Managementboek Top 100.

20
Eva Brouwer

In 10 stappen online presenteren

Online presenteren en online events zijn here to stay! Het biedt geweldige kansen om te laten zien wat voor expert jij bent. Met de stappen in dit boek geef jij in no time de beste online live presentaties. Van vergaderingen en trainingen met programma’s als Zoom en Teams, tot online events vanuit een studio voor livestream camera’s. Eva Brouwer deelt haar kennis en voorbeelden uit de praktijk. Een onmisbaar boek als je ook voor de camera je podium wil pakken.

21
Raymond de Looze

Hoe je de beste versie van jezelf wordt - En waarom je dat vooral niet moet willen

Het streven naar jouw beste versie kan je behoorlijk in de weg zitten. Het goede nieuws? Je kunt jezelf continu ontwikkelen en in beweging blijven zonder dit streven. In dit boek lees je hoe je dat doet en wat het je oplevert. Zonder pasklare antwoorden of doe-wat-ik-zeg-lijstjes, maar met confronterende vragen van Raymond de Looze die je een nieuw perspectief opleveren.

22
Verne Harnish

Scaling up - De groeiformule

Verne Harnish weet als geen andere bedrijfsadviseur welke middelen en talenten je nodig hebt om duurzame groei te bewerkstelligen. Zijn methode is overzichtelijk: de focus ligt op vier beslissingsgebieden (mensen, strategie, uitvoering en cash) en gebruikt drie werkdisciplines (prioriteiten, gegevens en ritme). Verder zijn er nog twee versnellers (reputatie en productie) en één katalysator. Deze nieuwste editie bevat meer Nederlandse voorbeelden en cases van Kees de Jong en Bart van Nol.

23
Jos Burgers

Wacht niet op de wind, ga roeien!

Het bestverkochte boek van 2020. Wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten. Jos Burgers geeft praktische adviezen om in uitdagende tijden bestaande klanten aan je te binden en nieuwe klanten te werven.

24
Daniel Kahneman, Olivier Sibony, Cass Sunstein

RUIS

Overal waar mensen beslissingen nemen, is sprake van ruis: verschil in oordelen die identiek zouden moeten zijn. Artsen stellen verschillende diagnoses bij dezelfde patiënt, rechters geven verschillende straffen voor hetzelfde delict,iemand neemt 's ochtends andere beslissingen dan 's middags. Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman, Olivier Sibony en Cass Sunstein bespreken op basis van de nieuwste bevindingen in de psychologie en gedragseconomie hoe en waarom wij zo vatbaar zijn voor ruis bij het nemen van beslissingen, en wat we eraan kunnen doen.

25
Kees Tillema

Ontgroeven

Dit is een ongemakkelijk managementboek, want het ontneemt leiders en managers de mogelijkheid om zich te verschuilen achter allerlei gelikte methoden, technieken en stappenplannen rondom organisatieontwikkeling. Hoe kunnen organisaties en leiders zich ontwikkelen wanneer ze juist gebruik maken van het onverwachte, het ongeplande en de volatiliteit van alledag? Hoe kunnen zij sterker worden van wanorde? In dit boek werkt Kees Tillema deze vraag uit.

Over Managementboek Redactie

Dagelijks plaatst de redactie van Managementboek nieuwe interviews, previews, recensies en andere content over managementboeken.

Wat vond u van deze lijst?

10
0

Ook een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Over Managementboek Redactie

Dagelijks plaatst de redactie van Managementboek nieuwe interviews, previews, recensies en andere content over managementboeken.

Wat vond u van deze lijst?

10
0

Ook een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden