Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Power vrouwen in de wetenschap nieuws
28 juni 2018 | Ger Post

De combinatie van een mannelijke junior onderzoeker en een vrouwelijke verantwoordelijk onderzoeker, leidt tot beter geneeskundig onderzoek. Dat concluderen wetenschappers op basis van resultaten uit een grootschalig onderzoek.

Het percentage vrouwen in topfuncties in de wetenschap is in Nederland wellicht stijgende, maar de achterstand op mannen is aanzienlijk. Bij elke stap op de carrièreladder neemt het percentage vrouwen af, van 1 op de 3 universitair docenten die vrouw is tot 1 op de 6 bij hoogleraren.

En dat terwijl juist kwaliteiten die vaak aan vrouwen worden toegeschreven – zoals minder risico nemen en minder tunnelvisie – tegenwoordig zo nodig zijn. Juist in de wetenschap, waar de hang naar resultaten die bepaalde theorieën ondersteunen (en daarmee geld en status opleveren) hebben geleid tot onderzoekslijnen die nu in twijfel worden getrokken in verschillende replicatiecrises.

De vraag is: zouden vrouwen in topfuncties het nu zoveel beter doen dan mannen? In een recente publicatie is die vraag onderzocht door te kijken naar geneeskundige studies waarbij de laatste auteur (de verantwoordelijke senior onderzoeker) een man of een vrouw was. De statistische power van het onderzoek werd genomen als aanwijzing hoe goed het onderzoek was.

Grof gezegd is statistische power de kans om een werkelijk effect in de populatie op te pikken in de studie. Voor betrouwbare resultaten is het dus belangrijk dat een onderzoek voldoende statistische power heeft, hetgeen onder andere betekent dat er voldoende proefpersonen aan een onderzoek moeten meedoen om te kunnen stellen dat een behandeling wel of niet werkt.

Wanneer een studie een vrouw als laatste (dus verantwoordelijke) auteur had, was de statistische power hoger dan wanneer dat een man was.

Zelfs als er een vrouw aan het roer stond, liet de statistische power nog te wensen over. Eigenlijk was er maar een combinatie in de bijna 32.000 onderzochte studies die voor een uitschieter zorgde: wanneer een studie een man als eerste auteur had (vaak de junior onderzoeker) en een vrouw als laatste auteur, hadden 20,6 procent van de resultaten een adequate statistische power (en opzichte van 12-13% gemiddeld).

Vandaar dat de onderzoekers concluderen: ‘Onze resultaten laten zien hoe belangrijk genderdiversiteit is in samenwerkingen in onderzoek en benadrukken de noodzaak om het aantal vrouwen senior posities in geneeskunde te vergroten.’

Dat laatste kan nog wel even duren, afgaande op de inschatting van het landelijk netwerk vrouwelijke hoogleraren. ‘Het zal nog tot 2051 duren voordat er een evenredige M/V-verdeling onder hoogleraren is ontstaan.’


Beminnelijke doeltreffendheid als advies aan vrouwen naar en in de top nieuws
29 mei 2018 | Bertrand Weegenaar

In het weekend kijken mij aan de keukentafel vaak een paar blauwe ogen aan. Ogen die zich doordeweeks (en in het weekend) vermoeien met het lezen van rapportages, bestuurlijke stukken, rapporten, enzovoort. Ter ontspanning worden zelden managementboeken gepakt. Over vrouwen, vrouwen en glazen plafonds.

 

De blauwe ogen behoren aan mijn vrouwelijke partner, en bestuurder, waar in de loop van de jaren een stapeltje boeken voor, is aangelegd. Boeken die er staan, met goed advies, ongetwijfeld over gedrag in de boardroom, communicatie(verschillen) en glazen plafonds. Aan dat stapeltje is nu Verdrink geen dooie eend, met als ondertitel ‘De kunst van beminnelijke doeltreffendheid’, van Marry de Gaay Fortman toegevoegd.

Een boek van een ervaringsdeskundige. Een zeldzaamheid in de boeken die gedomineerd worden op dit thema door adviseurs. Boeken als Je eigen PR van Mirjam Wiersma en Stratego voor vrouwen van Monic Buhrs en Elisa de Groot. Ervaringen en adviezen zijn te lezen in De zijderoute naar de top van Mirella Visser en het ook door De Gaay Fortman genoemde voorbeeld Lean In van Sheryl Sandberg.

Het boek heeft grofweg de volgende drie thema’s:

- Karakteristieke momenten uit het leven van De Gaay Fortman. Een jeugd deels in Zambia, de vroege dood van haar broertje, studie en carrière stappen als juriste naar managing partner bij een gerenommeerd bureau en inzet in maatschappelijke organisaties. Kenmerken: de rol die het meisje, vrouw en moeder-zijn kan spelen.

- Het verschil in communiceren tussen mannen en vrouwen. Eén van de strategieën die ze op dit gebied aanreikt is dat van beminnelijkheid zonder het doel uit het oog te verliezen. Voor een vrouw met drive en ambitie, maar ook soms een kort lontje, direct en een controle freak is het spel van luisteren en praten, vragen en reageren in een vaak stressvolle omgeving een nog dagelijks leerproces. Beminnelijkheid. Geen aandacht besteden aan zaken die er (niet meer) toe doen: de dooie eenden.

- De genderongelijkheid op topmanagementniveau in de BV Nederland. Veel aandacht aan dit thema. De Gaay Fortman steunt het politiek initiatief om een verhouding 30-70 te bereiken. 30% vrouwen op topposities. Een initiatief waar ze via haar rol in Stichting Topvrouwen aan bijdraagt. Haar conclusie: op vrijwillige basis gaat dit niet gebeuren. Daar zijn wel een aantal maatregelen op te bedenken. Ze is niet mals met de kritiek op Mark Rutte is zijn samenstelling van het huidige kabinet en uitspraken dat ze er ‘gewoon niet zijn’,  de goede vrouwelijke ministers en staatssecretarissen. En dan waarom 30 in plaats van 50 procent?

De Gaay Fortman heeft een boek geschreven dat ruim voorbij de ‘glazen plafond’ en communicatiedeuren gaat. Ik ben wel benieuwd of huidige topvrouwen veel aan dit boek hebben. Ze hebben andere zaken aan hun hoofd. Willen vrouwen een gelijkwaardige kans en positie op topbanen krijgen, dan zal een grote kweekvijver aangelegd moeten worden die de lessen en ervaringen van de auteur goed gebruiken. Voor die grote groep is dit boek waardevol!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden