Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Horizontaal organiseren

Horizontaal en procesgericht denken, construeren, besturen en samenwerken

Paperback Nederlands 2021 9789024446568
Voormalig top 100Totaal 108 dagen
Verkooppositie 2686Hoogste positie: 47
Verwachte levertijd ongeveer 1 werkdagen

Samenvatting

Nu de 21e eeuw echt is begonnen, zien we dat systemen waar we al lang mee werken op dramatische wijze vastlopen: het financieel systeem, de kennis- en informatieuitwisseling, de media, de manier waarop we de wetenschap sturen, en zelfs de manier waarop we de democratie hebben ingericht. Ook op organisatieniveau gaat er veel mis. In een team weet links vaak niet wat rechts doet, processen sluiten niet op elkaar aan, en de wachttijden zijn langer dan nodig. 'We zijn hier te verkokerd' klinkt het dan, gevolgd door de roep om verbetering van organisatieprestaties en ingrepen in de operationele processen.

Maar dat is volgens de auteurs van dit boek eenvoudiger gezegd dan gedaan: oude bedrijfskundige opvattingen zoals hiërarchie-, specialisatie- en positiedenken staan in de weg. Ook de belonings- en besturingssystemen werken meestal niet mee, om maar niet te spreken over de blinde vlek van veel managers voor het interveniëren in de samenwerking en sociale dynamiek tussen mensen.

Om al deze problemen het hoofd te bieden is dan ook meer nodig dan een simpele set structuur- of procesingrepen. Horizontaal organiseren of procesgericht werken is het devies: tegelijkertijd en in samenhang interveniëren in het denken, construeren, besturen en samenwerken in de organisatie.

Renco Bakker en Teun Hardjono leggen in dit boek verbanden tussen onderwerpen als functiedenken, procesmanagement, kwaliteit en procesgericht werken, Six Sigma, lean management, verkokering, horizontalisering, sociale dynamiek en dienend leiderschap. Ze laten zien wat procesgericht werken kan opleveren: een gestroomlijnde operatie, goed functionerende procesteams, een geïntegreerde procesarchitectuur, krachtige sociale netwerken en een verantwoorde onderneming.

"Hier zijn echte experts aan het woord. Een degelijk en leesbaar state of the art boek, met een heldere visie."
Erna Scholtes, verbonden aan Twynstra Gudde en voorzitter vakjury Ooa

Uit het rapport van de vakjury van de Ooa (Orde van Organisatieadviseurs):
"Een poging om mensen en processen met elkaar te verbinden; een goede introductie."
"Veel interessante inzichten."
"Waardering voor het ‘idealistische’ perspectief."

Specificaties

ISBN13:9789024446568
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:308
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:6-10-2021
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Kwaliteit is: horizontaal organiseren
Pierre Spaninks | 26 juli 2013
Procesmanagement wordt nog te veel verticaal benaderd, vinden Renco Bakker en Teun Hardjono. Hoog tijd om de dominante technische visie op het ontwerpen van organisaties aan te vullen met een socialer perspectief. Daarin moet de vraag centraal staan hoe je mensen zo ver krijgt dat zij ook echt gaan samenwerken. Horizontaal, dus.
Lees verder
recensie
Horizontaal organiseren
Martin Walraven | 5 juni 2013
Systemen dreigen anno 2013 vast te lopen. Dit uit zich in allerlei problemen. Om deze problemen het hoofd te bieden komen Bakker en Hardjono met 'Horizontaal organiseren'. Dat is organiseren met het devies: zorgen voor tegelijkertijd en in samenhang interveniëren in het denken, construeren, besturen en samenwerken in de organisatie. Het is echter de vraag of organisaties zich op een dergelijke manier laten vormen.
Lees verder

Lezersrecensies

4.4 van de 5
5 stemmen
2
3
0
0
0

Interviews en artikelen (3)

nieuws
Horizontaal organiseren
Joke Twigt 19 februari 2014 Het is de 21e eeuw en we zijn meer dan ooit zoekend naar nieuwe systemen, methoden en aanpakken. Slimmer werken, het nieuwe organiseren, Lean, omdenken en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
interview
Renco Bakker: ‘Anders, beter, horizontaler’
Pierre Spaninks 24 mei 2013 Meer bereiken met je organisatie, tegen lagere kosten. Een slim ontwerp is daarvoor niet voldoende. Daarbinnen moeten ook nog eens alle betrokkenen effectief samenwerken. Met Horizontaal organiseren wil Renco Bakker dat sociale perspectief uit de schaduw halen van het technische. Aanleiding tot een gesprek over complexiteit en verandering, mentale modellen, en verantwoord leiderschap. ‘Het werkt pas echt als je zelf voelt dat je rekenschap hebt af te leggen.’
preview
Matrixorganisatie zonder verticale stromen
Ronald Buitenhuis 22 maart 2013 Hedendaagse netwerkstructuren laten zich niet sturen door een hiërarchisch ingerichte organisatie waarin topdown de norm is. De moderne participerende maatschappij, in tegenstelling tot de verzorgingsmaatschappij, vraagt om horizontaal ingerichte structuren en zelfsturende teams. Het nieuwe boek Horizontaal organiseren van Renco Bakker en Teun Hardjono laat zien hoe de ‘mensfactor’ een plek krijgt in de wereld van procesmanagement.

Over Renco Bakker

Ing. Renco J.M. Bakker (1969) is managing director van BPMConsult, een organisatie-adviesbureau gericht op procesmanagement. Hij houdt zich bezig met organisatie-inrichtings en veranderingsvraagstukken, gericht op een betere horizontale prestatie van organisaties. Hij begeleidt diverse organisaties bij interventies op horizontaal denken, construeren, besturen en samenwerken, vanuit verschillende achtergronden, zoals ISO 9000, Lean, het INK managementmodel en procesgericht werken.

Andere boeken door Renco Bakker

Over Teun Hardjono

Prof. Dr. Ing. T.W. Hardjono (1949), hoogleraar aan de Rotterdam School of Management Erasmus University Rotterdam, met als leeropdracht Kwaliteitsmanagement en Certificatie. Daarvoor was hij adviseur Ondernemingsstrategie en Bestuur bij Berenschot. Hardjono speelde een grote rol in de totstandkoming van zowel het EFQM-model als het INK-managementmodel. Hij is als eerste Nederlander gevraagd toe te treden tot de prestigieuze International Academy for Quality. Hij adviseert nog steeds, bijvoorbeeld op het vraagstuk wat moet de evaluatie en verbeterstelsel van de Nederlandse Politie worden. Hij leidde onder andere een door de Europese Commissie gesteund internationaal onderzoek over hoe Corporate Social Responsibility ingevoerd zou kunnen worden. Hardjono schreef en droeg bij aan diverse boeken en is een veel gevraagd spreker.

Andere boeken door Teun Hardjono

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Inleiding
1.1 Structuur van het boek
1.2 Afbakening procesgerichtheid
1.3 Het concept 'horizontaal organiseren'
1.4 Bruikbaarheid van het concept horizontaal organiseren
1.5 Samenvatting

2. Horizontaal denken
2.1 Inleiding
2.2 Tekenen van de tijd
2.4 Het einde van de hiërarchie?
2.5 Horizontaliseringsprocessen

3. Horizontaal construeren
3.1 Inleiding
3.2 Procesmodellering als verschijnsel
3.3 Basisprocesmodellen
3.4 Procesontwerpcriteria
3.5 Geïntegreerd construeren

4. Horizontaal besturen
4.1 Inleiding
4.2 Inspirerende kaders voor procesbesturing
4.3 Het mechanisme van procesbesturing
4.4 Procesbesturing en organisatiestructuur
4.5 Integraal besturen

5. Horizontaal samenwerken
5.1 Inleiding
5.2 Processen gezien als sociale netwerken
5.3 Processen als structuren voor samenwerking
5.4 Processen als velden van menselijke dynamiek
5.5 De mens in de horizontale organisatie

Literatuur
Over de auteurs
Trefwoordenregister

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Horizontaal organiseren