Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Wegwijzer voor de intern begeleider

Gebonden NL 2022 9789463172059
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Het vak van intern begeleider is geweldig. Je ondersteunt je collega’s in het afstemmen van hun onderwijs. Je denkt samen met ouders na hoe je een leerling verder kunt helpen. Je coacht een leerkracht om de volgende stap in haar ontwikkeling te zetten. Je puzzelt met data om met je schoolleider te kunnen sparren over de schoolontwikkeling. Het is een veelzijdig vak, en iedere dag is anders. Veel intern begeleiders beginnen bevlogen aan hun nieuwe taak. Maar er komt vaak veel bij kijken. Welke taken pak je zelf op en welke horen eigenlijk bij een ander? Waar let je eigenlijk op bij een klassenbezoek? Wat doe je als ouders het niet eens zijn met het aanbod dat hun kind krijgt op school? Wie zitten er in jullie ondersteuningsteam? Hoe bereid je je voor op een inspectiebezoek? Hoe houd je het overzicht over alle data die beschikbaar zijn in het leerlingvolgsysteem? En hoe kun je je teamleden net zo enthousiast krijgen als jij voor een geweldig idee voor jullie schoolontwikkeling?
Dit boek geeft geen pasklare antwoorden. Het wijst je wel de weg in verschillende deelgebieden waar je als intern begeleider mee te maken krijgt: je (nieuwe) rol binnen de school, de ondersteuning aan leerlingen, het omgaan met ouders en externe professionals, de ondersteuningsstructuur, het begeleiden en coachen van je collega’s, en het samen met het team ontwikkelen van kwalitatief goed onderwijs. Voor elk van deze deelgebieden is aantal richtvragen opgenomen voor je eigen (inwerk)plan. Intern begeleiders met meer ervaring kunnen deze vragen gebruiken als reflectie op hun eigen situatie. Zo krijg je meer inzicht in hoe je jouw rol binnen de organisatie een stap verder kunt ontwikkelen. En hoe je met nog meer plezier de interne begeleiding in de school kunt vervullen.

Vivian van Alem MSc. werkt als onderwijsadviseur en procesbegeleider bij Van Alem Onderwijsadvies. Ook schrijft zij voor verschillende tijdschriften en is zij (hogeschool)docent. Vivian ondersteunt scholen en schoolbesturen in het verbeteren van hun onderwijskwaliteit, en heeft samengewerkt met vele intern begeleiders. Zij verbindt haar kennis op het gebied van interne begeleiding, kwaliteitsbeleid en taal-/leesonderwijs graag met de aanwezige expertise binnen de school. Zij is ervan overtuigd dat het werkplezier op scholen vergroot kan worden door leerkrachten de gelegenheid te geven om te leren van elkaar.

Specificaties

ISBN13:9789463172059
Taal:NL
Bindwijze:gebonden
Uitgever:Instondo
Verschijningsdatum:12-1-2022
Hoofdrubriek:Schoolboeken

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Wegwijzer voor de intern begeleider