Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De regels en de rek

Balanceren tussen ruimte en houvast in organisaties

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2021 9789024439782
Voormalig top 100Totaal 38 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

Regels. Veel mensen hebben er een haat-liefdeverhouding mee. We hebben steeds complexere systemen opgetuigd voor het maken en bewaken van regels, die steeds minder ruimte bieden voor de noodzakelijke rek. De balans tussen regels en rek is zoek.

Dit is een boek voor al die professionals in (publieke) organisaties die door de vele administratie niet meer toekomen aan hun 'echte' werk. Die de vrijheid missen om maatwerk te leveren en menselijkheid te tonen als de situatie daarom vraagt. De regels en de rek helpt je om zélf de balans te vinden tussen de regels en de rek, tussen ruimte en houvast. Door stap voor stap te ontrafelen van welke regels je last hebt en door te laten zien hoe je de rek in de regels vindt, zonder het houvast dat ze bieden los te hoeven laten. Talloze praktijkvoorbeelden en eenvoudige opdrachten helpen je om zelf concrete stappen te zetten.

De kaartenset (apart verkrijgbaar) bij dit boek helpt je het gesprek over de regels en de rek te voeren binnen jouw organisatie.

Dr. Boukje Keijzer is al ruim 20 jaar actief in de publieke sector. Sinds 2010 is ze directeur van 7Zebra’s, een creatief adviesnetwerk dat zich richt op het realiseren van nieuwe verhoudingen tussen overheid en samenleving. Van daaruit ontwikkelde ze een methodiek om meer mogelijk te maken door de rek in de regels te vinden. Boukje is een veelgevraagd spreker over dit onderwerp en heeft tientallen organisaties geholpen bij het vinden van een betere balans tussen regels en rek. Van oorsprong is Boukje communicatiewetenschapper en (gepromoveerd) sociaal psycholoog.

'Wat een heerlijk origineel, praktisch en uitdagend boek. Boukje Keijzer laat zien hoe we op een doordachte wijze onnodige regels kunnen opruimen, zodat we vastleggen wat moet en loslaten wat kan. Je krijgt als mens, en zeker ook als professional, meteen zin om zelf met regels aan de slag te gaan.' – Jitske Kramer

Specificaties

ISBN13:9789024439782
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:192
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:17-5-2021
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
De regels en de rek - 'Zo ga ik ook van regels houden'
Martin van Staveren | 16 augustus 2021
‘Ik hou van regels', bekent communicatiewetenschapper en sociaal psycholoog Boukje Keijzer in het inleidende hoofdstuk van haar nieuwe boek De regels en de rek. Ze maakt daarbij tegelijkertijd een forse kanttekening: we zijn als samenleving wel doorgeschoten naar die regelkant. De rek is er vaak uit, waardoor regels hun doel voorbijschieten. Denk alleen maar aan de toeslagenaffaire voor kinderopvang.
Lees verder
recensie
De regels en de rek - 'Boeiende kost!'
Rogier van der Wal | 11 augustus 2021
Boukje Keijzer heeft een fijn praktisch boek geschreven over hoe je kunt balanceren tussen ruimte en houvast in organisaties. Daarvoor heb je regels nodig én ook rek, het een kan niet zonder het ander.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
10 stemmen
10
0
0
0
0

Interviews en artikelen (10)

achtergrond
De columns van Boukje Keijzer - Afscheids- en verzameltopic
19 januari 2024 De zin en de onzin van declareren op basis van bonnetjes. Navigeren in de regels rond de AVG. Het nut van vergaderen en het 100 ogen principe... Boukje Keijzer is ontregelexpert en verzorgde in 2023 de column in Managementboek Magazine. We zwaaien haar uit in dit overzichtstopic, en kondigen aan wie het stokje overneemt in de jaargang 2024.
column
Laten we het er nóg eens over hebben
Boukje Keijzer 13 december 2023 Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op vergaderen. ‘We vergaderen collectief te vaak, te lang, met te veel mensen en met te weinig resultaat.’
column
Systems say no, people say yes
Boukje Keijzer 26 oktober 2023 Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op regels rond IT beveiliging.  Hoe zorgen we dat ICT-systemen gegevens beschermen, zonder de toegang tot die gegevens te veel te belemmeren?
column
Minder maatregelen, meer veiligheid
Boukje Keijzer 4 september 2023 Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op veiligheidsregels: Ook zonder te tornen aan de veiligheid kan er ruimte in de regels gecreëerd worden.
column
AVG en wee
Boukje Keijzer 23 juni 2023 Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op de AVG, die vaak als een sta in de weg wordt gezien. Maar er is veel meer mogelijk dan je denkt. Regel het gewoon goed met elkaar.
column
De kosten van een bonnetje
Boukje Keijzer 2 mei 2023 Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op procedures rond declaraties. Tuurlijk: We willen bonnetjesaffaires het liefst voorkomen, maar is het echt nodig iedere bitterbal te verantwoorden?
column
Het 100 ogen principe
Boukje Keijzer 16 maart 2023 Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op het 100 ogen principe, dat in de praktijk vaak wordt toegepast. Bedoeld om de kwaliteit te verbeteren, en goed voor het draagvlak... Maar is het echt een goed principe?
column
De juiste persoon op de juiste plek
Boukje Keijzer 18 januari 2023 ‘Het kost ons enorm veel moeite om personeel te vinden. Vaak moeten we mensen afwijzen, omdat ze niet de juiste opleiding hebben gevolgd die volgens de regels aan een functie is gekoppeld.’ en ‘We moeten klanten laten wachten tot iemand met een bepaald diploma hen kan helpen, terwijl voor een groot deel van de taken die opleiding helemaal niet nodig is.’
column
Balanceren tussen regels en de rek
Boukje Keijzer 12 januari 2023 Ja maar dát mag niet... Een zinnetje dat professionals regelmatig tegenkomen. Maar in de praktijk is er vaak rek te vinden in - en tussen - het woud aan regels, weet ontregelexpert Boukje Keijzer. Voor Managementboek Magazine maakt ze een reeks columns met actuele voorbeelden, én manieren om ermee om te gaan. Bij wijze van introductie deelt ze alvast haar 7 rekstrategieën. 
preview
De regels en de rek - Balanceren tussen ruimte en houvast in organisaties
Boukje Keijzer 12 mei 2021 Regels bieden houvast, maar professionals raken erin verstrikt en komen amper meer toe aan hun ‘echte' werk. Boukje Keijzer schreef een boek over hoe je stap voor stap de balans tussen regels en rek in organisaties kunt herstellen. In haar preview vertelt ze erover.

Over Boukje Keijzer

Dr. Boukje Keijzer is als adviseur en procesbegeleider al ruim 20 jaar actief in de publieke sector. Sinds 2010 is ze directeur van 7Zebra’s, een creatief adviesnetwerk dat zich richt op het realiseren van nieuwe verhoudingen tussen overheid en samenleving. Van daaruit ontwikkelde ze een methodiek om meer mogelijk te maken door de rek in de regels te vinden. Inmiddels is Boukje een veelgevraagd spreker over dit onderwerp en heeft ze tientallen organisaties geholpen bij het vinden van ruimte in de regels. Met de Ontregelbus trok ze twee jaar lang in opdracht van het Ministerie van VWS het land in om zorginstellingen te helpen met ontregelen. Van oorsprong is Boukje communicatiewetenschapper en (gepromoveerd) sociaal psycholoog.

Andere boeken door Boukje Keijzer

Inhoudsopgave

De regels én de rek 7

1. Regellast en rekzucht 17
2. De ene regel is de andere niet 33
3. Regels en recht 49
4. Redenen om te regelen 63
5. Waar een wil is, is een weg 85
6. Zeven strategieën om ruimte te creëren 95
7. Integriteit 127
8. Beren op de weg 137
9. Op berenjacht! 161

Loslaten in vertrouwen 177
Dankwoord 183
Regels voor het opstellen van regels 185
Eindnoten 189
Over de auteur 191

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De regels en de rek