Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Hoe krijg je altijd gelijk?

Het is fascinerend dat in ons geavanceerde brein nog altijd bugs uit de oertijd zitten die er voor zorgen dat we met regelmaat denkfouten maken.

Leo Pot | 1 september 2017 | 2-3 minuten leestijd

Die bugs hebben we geërfd van onze verre voorvaderen, die niet beschikten over allerlei mentale vaardigheden die wij nu wel hebben. Hun leven was er op gericht te overleven door te vreten, vluchten en vechten en dat vereiste dat hun hersenen snelle beslissingen konden maken. Veel van die beslissingen waren fout en daardoor overleefden alleen de slimsten.

Alle updates van onze hersenen in de loop van de evolutie krijgen die bugs er niet uit; we denken nog vaak te snel en maken nog altijd dezelfde fouten. Een voorbeeld: je rijdt van A naar B met een snelheid van 100 km per uur en terug van B naar A met een snelheid van 50 km per uur. Wat is je gemiddelde snelheid? 

Het meest gegeven antwoord op deze vraag is 75 km per uur en dat is fout. Dit soort fouten maken we volop in ons werk en in ons dagelijks leven.

Slimme mensen kennen de weeffouten in ons brein en maken er voortdurend gebruik of misbruik van; soms onbewust, soms ook wel bewust. Je merkt dat op vergaderingen, in onderhandelingen, in voorstellen en beleidsnotities, maar ook in de politiek. Alles wat logisch klinkt hoeft dat niet te zijn, maar beïnvloedt wel heel vaak de besluitvorming.

Die onvolkomenheden in ons brein worden in de psychologie biases genoemd; ze worden keer op keer bevestigd in uiteenlopend sociaalpsychologisch onderzoek. Het is een verzameling denkfouten en vooroordelen die in de praktijk bepalend zijn voor de manier waarop onze mening over allerlei zaken tot stand komt. Zelfs als je je ervan bewust bent ontkom je er nauwelijks aan en dat geldt zeker voor de mensen aan de andere kant van de tafel.

In Hoe krijg je altijd gelijk heb ik er een kleine vijftig op een rij gezet. Je leert hoe ze worden toegepast: hoe bijvoorbeeld een schijn van objectiviteit wordt gecreëerd, hoe met cijfers iemand een andere kant op gestuurd kan worden, waarom discussies met heel verstandige mensen soms toch volstrekt zinloos zijn of gemakkelijk de schuld ergens anders gelegd kan worden als er iets mis gaat. Want je zult ook ervaren hoe dun de grens tussen beïnvloeden en manipuleren is…

Leo Pot is succesvol manager, marketingdeskundige en schrijver van het enthousiast ontvangen managementboek Kunst in zaken en Hoe pak je een oen zijn poen. Hoe krijg je altijd gelijk is zijn nieuwste boek.

Over Leo Pot

Leo Pot is succesvol manager en cultuurondernemer. Eerder schreef hij de enthousiast ontvangen managementboeken 'Hoe pak je een oen zijn poen?' over het gebruik van psychologie in marketing en sales en 'Hoe krijg je altijd gelijk?' met 49 psychologische inzichten (die je misschien toch maar niet moet gebruiken…). Verder zijn van zijn hand: 'Hack je brein' en 'Lulkoek'.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden