Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Elleke van Gelder

‘Er zit nog heel veel potentieel verstopt in onze organisaties’

Bij welk team ze ook werkt adviseur sociale innovatie Elleke van Gelder stelt overal dezelfde vraag: Kan het ook anders? Een vraag waar heel veel vragen onder gehangen kunnen worden. Denk aan ‘waar ben jij nieuwsgierig naar?’ of ‘waarom doe jij wat je nu doet?’. In deze aflevering van podcast De Boekenpraktijk is het tijd om de rollen om te draaien en de vragen aan haar te stellen.

Karin de Zwaan | Aad Goudappel | 13 oktober 2022 | 2-3 minuten leestijd

Van Gelder schreef Het grote verwonderboek voor managers voor iedereen die met een andere blik wil kijken naar verandering, ontwikkeling en vernieuwing in organisaties. ‘De vraag Kan het ook anders? houdt mij zo bezig omdat ik écht het diepere geloof heb dat het anders kan. En vooral het diepere geloof dat er zoveel meer kan dan we nu laten zien. Er zit nog heel veel potentieel verstopt in onszelf en in onze organisaties.’

Binnen de Nationale Politie, waar ze werkt, heeft van Gelder haar gedachtengoed kunnen aanscherpen en veel vragen kunnen stellen, maar vooral veel kunnen doen. Momenteel geeft ze lezingen en trainingen binnen de organisatie en laat ze haar collega’s ervaren hoe het is om je te verwonderen. Zodat ze anders gaan kijken, daarmee anders gaan denken én anders gaan doen.

In deze aflevering van De Boekenpraktijk vertelt Elleke van Gelder onder andere over haar favoriete werkvorm De Crazy 8 en stelt ze voor die ook eens te laten doen door het personeel van Schiphol. Want die rijen die daar staan door personeelstekort vragen om een creatieve oplossing. Verwonder je maar eens over de rustige rij vol verbroedering en verbinding bij het afscheid nemen van Queen Elisabeth en zet dat tegenover de agressie en onmacht in de rij bij Schiphol.

STELLINGEN

Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een drietal stellingen voor. De stellingen voor Elleke van Gelder zijn:

  1. De mens is uit veiligheid niet geneigd tot anders denken en kijken vanuit nieuwsgierigheid en verwondering;
  2. In een snel veranderende maatschappij is juist overzicht, rust, orde en veiligheid nodig in plaats van anders doen;
  3. Ons patroon van snel problemen willen oplossen, juist ook omdat we steeds minder veerkracht voor het effect van deze problemen hebben, leidt uiteindelijk vaak niet tot het écht oplossen van die problemen.

Nieuwsgierig naar de antwoorden? Luister naar deze aflevering van De Boekenpraktijk hieronder of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

OVER DE BOEKENPRAKTIJK

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden