Het is juist dit bewustzijn dat de vraag naar het nut of de zin van alles navrant maakt. Zelfs de hemel biedt geen aantrekkelijk perspectief: wat moet je doen in die gelukzalige leegte! In 239 pagina's komt alles aan bod in dit boek, van de meest banale dagelijkse beslommeringen tot de meest profunde overpeinzingen. Het is heel prikkelend, anekdotisch doorleefd of gedocumenteerd, en vaak humoristisch geschreven, altijd boeiend.
Prikkelend omdat iedere anekdote uitnodigt tot reflectie: Heeft de Filippijnse au pair een au pair voor haar eigen kind? En wat betekent dat? Mag je Narcissus zien als een waarschuwing voor de beeldcultuur? Hoe zat dat ook alweer met die baby van Sue Ellen en wat is er over van Pim? Virtuoos wordt gebouwd aan een staketsel dat zijn voltooiing nadert als je verder leest. Maslovs piramide blijkt niet hoog genoeg voor de hedendaagse leefwijze, maar geluk wordt niet bereikt. Vinden we dan geluk door de zoektocht naar onszelf? Moeten we terug naar onze roots? Zoeken we echtheid of natuur? Of zijn we eigenlijk toch op de goede weg en moeten we de uitdaging gewoon aangaan of lekker genieten?
Waar vraag is ontstaat aanbod; de zoekende mens wordt bediend. Of dit nu goed is of slecht: het gebeurt. En het is goed om het proces bloot te leggen zeker waar er sprake is van het gewetenloos uitbuiten van de zoektocht naar geluk. Piët laat haar lezers niet in steek. Na het genadeloos analyseren van trends, hypes en uitwassen volgt de opbouwfase. Hier geen tips en tricks maar richtinggevend advies. Zoek geluk niet, maar wordt gelukkig door toewijding, door langere termijn, door naar buiten te kijken en door, waar nodig, te accepteren. Hoe krijg je het voor elkaar om een boek waar meer dan vijf jaar aan is gewerkt zo actueel te maken? Hoe krijg je het voor elkaar om met de oppervlakkige actualiteit de diepgang zo treffend te illustreren? Dit kan alleen als je een referentiekader hebt zo groot als een voetbalveld. Piët gebruikt alles! De meest futiele actualiteit wordt bruikbaar gemaakt door haar bijvoorbeeld in te passen in de ideeën van Descartes of Csikszentmihalyi, ik noem maar wat. Alleen een universeel mens, een filosoof, kan op deze wijze een brug slaan tussen emotie en markt. Suzanne Piët kan het. 'De emotiemarkt' van Suzanne Piët is een ethisch boek dat helpt de moderne mensch richting te geven aan zijn zoektocht. Morgen kopen, lezen en het roer omgooien.