Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Vermeend verrast met visionair boek

In het boek De WIJ Economie schetst oud-staatssecretaris Willem Vermeend een beeld van hoe hij vindt dat Nederland zich de komende decennia zou moeten ontwikkelen. Voor een oud-politicus maakt hij ongewoon heldere keuzes. Zo is hij voorstander van kerncentrales en pleit hij voor investeren in vooral groen en internet.

Ronald Buitenhuis | 4 november 2009 | 2-3 minuten leestijd

Tip voor Wouter Bos als hij zijn volgende verkiezing ingaat: lees het boek van Vermeend en bouw je verkiezingsprogramma er omheen. Misschien is dit boek heel erg gericht op de economie, maar het raakt alle aspecten van ons land, en met een beetje uitbreiding is het PvdA-verkiezingsprogramma voor de volgende verkiezingen rond.

Vermeend schetst een helder perspectief van waar hij heen wil met Nederland. Daarin staat naast internet vooral groen centraal. Zo wil hij een International Green Bank oprichten. Deze bank is gespecialiseerd in wereldwijde transacties op het terrein van groene investeringen. Opmerkelijk is dat hij een vurig pleidooi houdt voor kerncentrales in Nederland. Aan de linkerflank van de politiek is daar toch vaak veel weerstand tegen. Ook voor internet wil hij een speciale bank oprichten.

 

Vermeend gaat met zijn boek deels boven partijpolitiek staan door vooruitstrevende keuzes te maken die niet echt links of rechts zijn maar Nederland gewoon verder kunnen helpen. Wel tegen de achtergrond dat we als burgers zullen moeten leren leven met een structureel lagere economische groei. En Europa en Amerika moeten vrezen dat ze links en rechts ingehaald gaan worden door China. Die helderheid is meteen de kracht van het boek: Vermeend durft dingen bij naam en toenaam te noemen en hij heeft duidelijk afstand kunnen nemen van een puur politiek geladen verhaal. Hij spreekt ook nadrukkelijk van een groter oranjegevoel. ‘De uitverkoop van Nederlandse bedrijven moet stoppen.’ Nog een opmerkelijke kwestie: Vermeend was de man van de belastingverandering begin deze eeuw. Nu beveelt hij weer een belastinghervorming aan. Wat partijpolitieke keuzes betreft kun je hooguit zeggen dat de titel Wij Economie een verbeelding is van socialistisch gedachtegoed. Maar in grote lijnen is het een theorie waar veel mensen zich vermoedelijk best in kunnen vinden.

Het boek De WIJ Economie is een goed gedocumenteerd boek. In het voorwoord wordt een oud-student bedankt voor zijn input, en wat opbouw betreft kun je zien dat deze ex-student het basiswerk voor het boek heeft gedaan. Een groot deel is theoretische onderbouwing. Vermeend is vermoedelijk wel de man geweest die de grote lijnen voor dit heeft uitgezet. En dat heeft hij heel goed gedaan. Vooral omdat hij echte keuzes durft te maken. En daar ontbreekt het nogal vaak aan in de hedendaagse Nederlandse politiek. Maar goed dat hij tijdelijk geen politicus is. Beluister de podcast op managementenliteratuur er nog maar eens op na, en constateer dat ook Vermeend weinig vertrouwen heeft dat dit kabinet nog tot een heldere toekomstvisie komt. Het wordt tijd dat Wouter Bos zijn boek alvast goed gaat lezen.

Over Ronald Buitenhuis

Ronald Buitenhuis is freelance journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden