Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Aan de slag met CSRD - ‘Handige tips voor wie aan de slag is met CSRD’

Duurzaamheid is belangrijk. Dat vindt ook de Europese Unie (EU). Na de Green Deal komt de EU met wetgeving over rapportages van bedrijven over duurzaamheid, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In zijn boek ‘Aan de slag met CSRD, impact en aanpak’ geeft Fred Conijn inzicht in de te nemen stappen.

Jan Hoogstra | 20 oktober 2023 | 2-3 minuten leestijd

De wetgeving voor het rapporteren over duurzaamheid komt snel dichterbij. Beursgenoteerde bedrijven moeten in 2025 al rapporteren over het boekjaar 2024. Het jaar erna zijn andere grote bedrijven aan de beurt als zij voldoen aan 2 van de 3 criteria: meer dan 250 medewerkers, meer dan 40 miljoen euro omzet of meer dan 20 miljoen euro balanstotaal. Dat zal voor veel bedrijven dus relevant zijn, zij moeten eind 2024 klaar zijn met de voorbereiding, om informatie over het jaar 2025 aan te kunnen leveren.

Waarom CSRD?

Maar waarom nu deze CSRD? Het gaat erom dat er transparante, eenduidige en vergelijkbare informatie openbaar toegankelijk is over de duurzaamheidsprestaties van ondernemingen. Het gaat om Environmental, Social en Governance (ESG). Daarbij moet ook de voortgang worden getoond, zosat wij als consumenten/beleggers iets kunnen vinden over de duurzaamheid van een onderneming. En dan besluiten daar wel of niet in te investeren of om wel of niet hun goederen te kopen.

12 standaarden

De CSRD bevat 12 standaarden, waarvan twee algemene, 5 op het gebied van Environment, 4 op het gebied van Social en één op het gebied van Governance. De eerste twee zijn verplicht, de andere op basis van materialiteit. Het begrip materialiteit kon ik niet goed duiden, daarvoor zul je dieper op de regelgeving in moeten gaan denk ik.

Twee belangrijke aspecten zijn klimaatverandering (uitstoot van CO2) en data over arbeidskrachten. Hierop wordt in het boek dan ook uitgebreid ingegaan. Bijzonder is dat een bedrijf over de gehele waardeketen moet rapporteren, niet alleen over hun eigen bedrijfsvoering. Dat zal voor veel organisaties nog behoorlijk uitzoekwerk worden. Met name omdat je moet rapporteren over scope 1 (eigen uitstoot), scope 2 (uitstoot van ingekochte energie) en scope 3 (uitstoot in de keten). Voor scope 3 is er een inspanningsverplichting voor de eerste 3 jaar, dus daar mag je langer over doen.

Overgangsbepalingen

Hoofdstuk 9 bevat een soort samenvatting waarbij ook alle eisen en overgangsbepalingen zijn opgenomen. Het laatste hoofdstuk gaat in op de huidige status van CSRD (40% was nog onbekend met CSRD in het voorjaar van 2023) en bevat een summiere beschrijving van een mogelijke aanpak om de impact van CSRD te bepalen.

Het boek is best dun, 91 pagina’s. Dat is wel jammer, het is daarmee een introductie. En mist ook wat context, waardoor je als lezer af en toe zoekende bent waar je bent en wat de impact van het gelezene is. Om dit te vergemakkelijken staat op de ene pagina een plaatje, de andere pagina bevat toelichtende tekst. Het is een boek waar je de nodige voorkennis voor moet hebben, om goed te doorgronden wat wordt bedoeld. Ik heb wel eens iets gelezen over CSRD, maar ken niet de ins en outs, dan was niet alles goed te volgen. Daarmee is het echt een boek voor medewerkers in organisaties die er mee aan de slag gaan/moeten. Dan geeft het boek een verdieping op de kennis en handige tips.

Over Jan Hoogstra

Jan Hoogstra heeft meer dan 25 jaar ervaring als IT-adviseur en IT-auditor bij grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging en optimalisering van de inzet van IT. Jan is directeur bij CognoSense, dat gespecialiseerd is in de menselijke kant van IT.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden