Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

MEER Moois - De Amerikaanse prinses

Wat een boek... Wat een levensverhaal... Annejet van der Zijl had haar sporen al verdiend met Sonny Boy, met de biografieën van Annie M.G. Schmidt, van Freddy Heineken en van prins Bernhard.

Marjan Maandag | 29 februari 2016 | 1-2 minuten leestijd

Maar hoe ze het leven van Allene Tew tegen de achtergrond van de geschiedenis van de Verenigde Staten tussen pakweg 1870 en 1950 heeft weten te boetseren tot een heuse pageturner… dat is ronduit knap.

Vijf huwelijken, overleden kinderen en echtgenoten, puissante rijkdom en het verlies daarvan: het zijn natuurlijk stuk voor stuk al kleurrijke bouwstenen voor een smakelijke biografie. Allene Tew, geboren in een familie van pioniers die in Pennsylvania een complete stad uit de grond stampten, trouwde jong met een vermogende industrieel: een ‘nieuwe rijke’ die haar de toegang verschafte tot de Amerikaanse society. Daar vond ze, na de dood van die eerste, haar latere echtgenoten.

Er volgden jaren van ingrijpende historische en persoonlijke gebeurtenissen, die Van der Zijl kunstig door elkaar vlecht. De snelle industrialisatie, de Eerste Wereldoorlog, de beurskrach van 1929: ze vallen samen met de sterfgevallen in Allenes familie, het verlies van huizen en vermogen. Maar Allene kwam altijd weer overeind. Door haar (vierde) huwelijk met de Duitse prins Henry Reuss, dat haar tot de ‘Amerikaanse prinses’ maakte, ontmoette ze de nog jeugdige prins Bernhard: via hem kwam een hecht contact met de Nederlandse koninklijke familie tot stand.

Een prachtboek, waarin de American Dream - die ik me tot nu toe toch vooral in zwart-wit voorstelde - door Annejet van der Zijl met kwaliteitsverf is ingekleurd.

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden