Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Op de schouders van grote en kleine reuzen

Een boek met zo’n titel en een boek over bedrijven en economie. Dat moest ik lezen! Nederland is een handelsnatie. Hoe klein het land ook is, in de wereldgeschiedenis draaien wij al eeuwen mee. Hoe komt dat toch?

Frank van Kuijck | 5 november 2018 | 3-4 minuten leestijd

Nederland heeft beperkte grondstoffen en is van een bescheiden omvang. In het boek Op de schouders van kleine en grote reuzen beschrijft Bouwman de geschiedenis van de voorbije vier eeuwen. Ook waagt hij zich aan het eind aan een voorspelling hoe het verder gaat. Zal Nederland een rol blijven spelen in de wereldeconomie?

Wat maakt dat Nederland zo’n prominente rol heeft in de wereldhandel en in de wereldeconomie? Immers heeft Nederland op de wereldbevolking slechts een aandeel van zo’n 0,25%. Wanneer ranglijstjes of namen van bedrijven langskomen dan blijkt regelmatig dat Nederland in de top van de wereld staat. Of dat er een Nederlandse achtergrond is te onderkennen in de start of historie van succesvolle bedrijven. In het boek komen onder meer aan de orde Philips, Ahold, Shell en Unilever. Bedrijven die nog steeds toonaangevend in de wereld zijn. Ook bedrijven met een recentere ontstaansgeschiedenis komen aan bod. Zoals marktplaats, Bol,com, Coolblue en anderen komen aan de orde. Bedrijven van de ‘nieuwe economie’ die hun deuntje blazen.

In vier delen beschrijft Bouwman de geschiedenis van Nederland rondom ondernemend Nederland. Deze delen zijn:

- Deel I: De Gouden 17de eeuw

- Deel II: Van 1672 tot 1813, de neergang

- Deel III: Langzaam herstel in de negentiende eeuw

- Deel IV: De twintigste eeuw

In de verschillende delen beschrijft Bouwman diverse ontwikkelingen die impact hebben gehad op economie en ondernemend Nederland. Zowel successen alsook minder succesvolle episodes komen aan de orde. Thema’s zijn: historie, politiek, leiderschap, handelsgeest, economie, ondernemingen, ondernemers en innovatie. Door deze context te schetsen wordt duidelijker welke ontwikkelingen Nederland op deze terreinen in de voorbije 4 eeuwen heeft meegemaakt.

Van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, West-Indische Compagnie tot aan de huidige internet en technologiebedrijven. Tussen deze bedrijven bestaan inhoudelijk gezien aanzienlijke verschillen. Toch wordt duidelijk dat ook grote overeenkomsten bestaan. Overeenkomsten die medebepalend zijn voor het succes van Nederland in de wereldeconomie.

Deze overeenkomsten zijn:

- Kansen zien

- Durven

- Ondernemersgeest

- Investeringen durven doen

- Handelsgeest

- Innovatie en

- Opleidingen

Ongetwijfeld bestaan – zeker op individueel niveau - nog tal van andere succesfactoren.

Op de schouders van grote en kleine reuzen sluit af met een hoofdstuk: ‘Heeft de toekomst ook weer haar reuzen?’ Bouwman meent van wel. Nederlands spelen een prominente rol in de economie doordat ondernemingen en ondernemers laten zien dat zij inspelen op kansen, inzetten op innovatie en technologie. Door haar ondernemingszin, inzet op opleidingen, rol als exporteur en investeerder zal Nederland zeker een rol op het wereldtoneel blijven spelen. Hierbij moet uiteraard wel rekening worden gehouden met veranderende wereldeconomie, de veranderende machtsverhoudingen op het wereldtoneel en de exponentiële ontwikkelingen. Alertheid is en blijft geboden om kansen te zien en te blijven pakken. Bouwman sluit af met een uitspraak van Samuel Becket: ‘Steeds geprobeerd. Steeds gefaald. Geeft niet. Probeer opnieuw. Faal opnieuw. Faal steeds beter.’ Hierin lijkt ook geheim voor het toekomstig succes gelegen. Zie kansen. Pak kansen. Wacht niet af. Probeer, leer en investeer.

Frank van Kuijck is een zeer gedreven onafhankelijk en zelfstandig professional in zowel audit en advies voor de public sector. Hij is kritische sparringpartner voor toezichthouders, bestuurders en organisatie om te helpen deze naar een hoger plan te krijgen. Specifieke aandachtsgebieden naast audit en verslaggeving zijn governance, control, risicomanagement en bedrijfsvoering. Deze laatste ook vanuit de specialisatie als operational auditor. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte, is Voorzitter van RJ Werkgroep 645 - woningcorporaties en Docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden