Geert Noels geeft een grondige en aansprekende analyse van de grote groeieconomie die hij Gigantisme noemt. Met de Champions League als de ultieme metafoor om het effect van grote groei te duiden. Maar ook het alternatief komt goed uit de verf. Hij spreekt van een trager, kleiner en menselijker economie. Een economie die inspeelt op de decentrale krachten die er van nature zijn. Noels’ verhaal is doorspekt met grafieken, figuren en andere illustraties. De opmaak is in twee kleuren en fraai vormgegeven.
Het is te zien dat Noels meer dan zes jaar aan het verhaal heeft gewerkt. De opbouw en analyse is zorgvuldig en bevat een rijkheid die alleen maar kan voortkomen uit een rijpingsproces. Dit is dezelfde soort traagheid die hij ook bepleit in zijn betoog voor een nieuw economisch verhaal. Maar daar zo meer over. Zijn analyse van de oorzaken van het gigantisme bouwt hij op vanuit bekende elementen, zoals de dalende rentevoet voor leningen en de belastingdaling voor bedrijven in grote delen van de wereld. Hij heeft het over de giga-multinationals van vandaag en de economische productiviteit die daalt ondanks alle technologische innovaties. Noels benoemt de maatschappelijke effecten, zoals burn-out en obesitas, die hij relateert aan gigantisme. Daarmee legt hij verbanden waarin evengoed een opvatting verscholen ligt, wat hij ook als zodanig benoemt.
Het alternatief, de tragere, kleinere en menselijkere economie is opgebouwd uit een netwerk van steden en regio´s. Er is al veel geschreven over steden als magneet voor talent en welvaart. De openheid, tegendraadsheid en diversiteit van steden is de ultieme broedplaats voor kennis, creativiteit en financiële activiteiten. Het menselijke heeft naast sociaal ook een niet te missen ecologische dimensie die nodig is om het met onze gigabevolking de draai te maken van fossiel naar post-fossiel.
Als econoom blijft Noels niet steken in de analyse. Hij benoemt tien regels om van het gigantisme met zijn nadelige bijwerkingen af te komen. Een aantal daarvan zou haalbaar moeten zijn en een aantal is meer prikkelend bedoeld. En dat is prima. Verhalen over een alternatief voor het huidige, vastlopende systeem moeten worden verteld. Zo begint er iets te ontstaan. Verhalen inspireren tot experimenten tot visies en tot het vormgeven van een nieuwe toekomst. Daarom is Gigantisme in mijn ogen in de eerste plaats een hoopvol boek, vol rijke inzichten die stuk voor stuk kunnen inspireren.
Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen. Ze maakt deel uit van het collectief van toekomstdenkers voor de trendrede.
Over Freija van Duijne
Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.