De kracht van teams wordt vaak onderschat. Hoe vaak wordt er niet gewerkt aan bijvoorbeeld de verbetering van de onderwijs- of zorgkwaliteit, terwijl er weinig aandacht is voor de (kwaliteit) van de teams die dat moeten leveren? Daarnaast is de passie die deze quote uitstraalt, voelbaar in het hele boek. Je voelt aan alles dat Vroemen met veel zorgvuldigheid en precisie aan de slag is gegaan. Het boek is zeer volledig. Of je nu op zoek bent naar tips van de meester, handige werkvormen, achterliggende modellen over teams of meer professionaliteit wilt ontwikkelen in jouw vak als teamcoach. Dit komt allemaal aan bod. Ondanks het detailniveau, houdt het boek toch zijn luchtigheid. Dit komt bijvoorbeeld door de schrijfstijl en de humor die Vroemen gebruikt, maar ook bijvoorbeeld door de vorm van een vraaggesprek met hemzelf.
Hieronder volgen een aantal onderdelen die ik heel waardevol vond:
1. Het doen van de intake. Door de bewoordingen van Vroemen, kwamen er bij ook visioenen terug waar het bij mij wel eens is 'fout' gegaan in het verleden. Het komt namelijk vaak voor dat bepaalde actoren in een organisatie over een team beslissen dat er coaching nodig is. De checkvragen waarom niet iemand zelf belt en of men namens het team spreekt zijn zo krachtig.
2. Ook de tips voor het opstellen van een goed dagprogramma zijn fijn. Je denkt misschien een no brainer, maar zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat je niet met te zware onderwerpen begint en eindigt. En ja ook weer de nuchterheid, soms komt de zware prop er op het eind uit, heb ik ook meegemaakt en daar dan in berusten moet je ook leren.
Ik vond de tips zelf praktisch toepasbaar en pas ook echt al veel dingen toe in de recente teamcoachingssessies die ik gedaan heb. Waar ik bijvoorbeeld alerter en pro-actiever op ben:
- Is het hele team akkoord met het feit dat ze gecoacht worden? Het bewustzijn dat het hele team je opdrachtgever is en je daarmee contract maakt, was voor mij een hele belangrijke. Dit is nu bij mij nu de standaardprocedure bij de intakes.
- Aandacht hebben voor het type team. Zo heb ik vaak volkstuinteams (als je wilt weten wat dat is, moet je het boek lezen) die op zoek zijn naar meer gezamenlijkheid. Maar als hun doel/ opdracht die gezamenlijkheid niet vraagt, blijft dit natuurlijk lastig, dit benoemen en kijken wat hun ‘team' zijn dan wel als functie heeft, werkt heel goed merk ik.
- Het vaker gebruiken van modellen over teams tijdens de coaching. Ik was altijd terughoudend bij het gebruiken van modellen over teams in teams. Ik heb er één of twee die ik wel regelmatig toepas. Toch ben ik meer gaan experimenteren en heb ik ook wat formats gebruikt over bijvoorbeeld ‘de teamopdracht'. Ik merk dat het soms de processen in een team explicieter kan maken en het teamleden helpt om zich uit te spreken over hoe zij de teamdynamiek ervaren.
Kortom, Praktijkboek Teamcoaching is een aanrader!
Over Marthe van der Molen
Marthe van der Molen is organisatie-adviseur bij Meauve Veerkrachtig Veranderen. Ze helpt organisaties veerkrachtiger en succesvoller te worden door teams en leiders te versterken. Hierbij maakt ze gebruik van veranderkunde, positieve psychologie en werkgeluk.