Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Manieren van zijn

Voorbij de menselijke intelligentie

Paperback Nederlands 2023 9789021423494
Verkooppositie 4253Hoogste positie: 190
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

'In Manieren van zijn' onderzoekt James Bridle het leven in een werkelijkheid die de mens overstijgt. – De Groene Amsterdammer

Wat kunnen we leren van andere vormen van intelligentie en identiteit? En hoe kunnen we onze samenlevingen hervormen om rechtvaardiger met elkaar en de niet-menselijke wereld om te gaan?

Terwijl grote vorderingen worden gemaakt op het gebied van kunstmatige intelligentie, worden we ons ook bewuster van andere intelligenties die al die tijd bij ons waren, maar niet als zodanig werden herkend of erkend. Deze andere intelligenties zijn dieren, planten en natuurlijke systemen die steeds sneller hun complexiteit en kennis aan ons onthullen. Tegelijkertijd worden we ermee geconfronteerd hoe we met onze nieuwe technologieën hun uitsterven dreigen te veroorzaken, en daarmee uiteindelijk ook de onze.

Filosoof, technoloog en kunstenaar James Bridle vertelt in Manieren van zijn een radicaal nieuw verhaal over ecologie, technologie en intelligentie. We moeten, zo stelt James, deze begrippen herdefiniëren om een betekenisvolle en vrije relatie op te bouwen met het niet-menselijke; een relatie die gebaseerd is op solidariteit en diversiteit. James boek is een diepgaande verkenning van de complexe wereld om ons heen en een waarschuwing voor de bedreiging die de steeds sneller voortschrijdende ontwikkeling van kunstmatige intelligentie vormt voor ons bestaan.

Bedwelmend, opwindend en verbazingwekkend. – The New York Times

Een inspirerend boek over intelligentie in de meer-dan-menselijke-wereld […] Bridle bespreekt een reeks voorbeelden uit de moderne biologie, informatica en andere disciplines [en] verweeft ze soepel in een helder en goed geschreven narratief. - NRC Handelsblad

De ideeën in dit boek zijn zo groot, zo fascinerend en ja, zo anders [...] Bridle heeft een nieuwe manier van denken over onze wereld gecreëerd, over ons zijn. – Washington Post

Fascinerend, innovatief en tot nadenken stemmend: ik beveel 'Manieren van zijn' van harte aan. – Jane Goodall

Specificaties

ISBN13:9789021423494
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:424
Uitgever:Volt
Druk:1
Verschijningsdatum:7-3-2023
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Manieren van zijn - ‘Bijzonder boek met verrassende denkbeelden’
Freija van Duijne | 4 augustus 2023
We zijn geneigd om met een menselijke bril naar intelligentie te kijken. Daardoor is ons denken erover behoorlijk ongenuanceerd. Definities van intelligentie kun je samenvatten als ‘wat mensen doen’. James Bridle kijkt vanuit een ecologisch perspectief naar de onderlinge relaties die leefvormen met de meer-dan-menselijke wereld aangaan. Hij schakelt in zijn boek net zo makkelijk van de intelligentie van computers naar de intelligentie van planten.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over James Bridle

James Bridle is filosoof, technoloog en kunstenaar. Hij schrijft over kunst, politiek, cultuur en technologie voor o.a. The Guardian en Wired, en werkt veelal in opdracht van o.a. het Victoria & Albert Museum, het Barbican Centre en de Serpentine Gallery.

Andere boeken door James Bridle

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Manieren van zijn