
Lees verder
Een 'goede onderneming' staat vandaag de dag niet alleen voor winst en continuïteit, maar evenzeer voor integriteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bedrijven worden steeds vaker aangesproken op hun rol in de samenleving en gaan op hun beurt het gesprek aan met belanghebbenden over de wederzijdse verwachtingen. De overheid helpt een handje met 'inspirerend en stimulerend' beleid. Ondertussen wordt de samenleving complexer en stellen globalisering en ontwikkelingen op het gebied van wetenschap en techniek ons telkens voor nieuwe dilemma's.
'Bedrijfsethiek: een goede zaak' beschrijft en analyseert deze ontwikkelingen vanuit een moreel perspectief. Aan de hand van uitgebreide casuïstiek komen strategieën en instrumenten aan de orde waarmee ondernemingen de morele kwaliteit van hun besluitvorming kunnen verbeteren, zoals integriteitstraining en sociale en ethische doorlichting. Het boek biedt een fundamenteel kader om de recente ontwikkelingen op het gebied van integriteitsmanagement en maatschappelijk verantwoord ondernemen te begrijpen en er zelf mee aan de slag te gaan.
In 2002 won 'Bedrijfsethiek: een goede zaak' de J.J.F. van den Bergh Prijs, voor het beste boek binnen de toegepaste gedragswetenschap. Het werd in 2006 geactualiseerd.
ethiek bedrijfsethiek maatschappelijk verantwoord ondernemen morele verantwoordelijkheid ethische dilemma's gedragscode normen en waarden belanghebbenden ketenverantwoordelijkheid people, planet, profit corporate governance mensenrechten culturele verschillen verantwoording corruptie consumentenverantwoordelijkheid ethische reputatie stakeholders arbeidsomstandigheden duurzaamheid aandeelhoudersbelang transparantie kinderarbeid reclame-ethiek verantwoordelijkheidstoewijzing ethische besluitvorming compliance reputatiemanagement multinationals casuïstiek integriteit ketenaansprakelijkheid crisismanagement zakendoen in het buitenland moreel kompas corporate social responsibility preventie ethische risico's governance codes ethische commissies