Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Verandergedrag

Hoe je gedragsverandering interactief stimuleert

Paperback Nederlands 2021 9789024443918
Voormalig top 100Totaal 29 dagen
Verkooppositie 5173Hoogste positie: 62
Op voorraad | Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Hoe kan je als manager of veranderaar gedragsverandering stimuleren? Dat is in de praktijk knap ingewikkeld. We richten ons vaak op het schrijven van de beste plannen, terwijl gedragsverandering niet uit te rollen is. Gedragsverandering ontstaat juist in onderlinge dynamiek.

Psychologische inzichten voor verandergedrag uit de praktijk
In 'Verandergedrag' neemt Thijs Leenman je mee langs de belangrijkste conclusies uit vijftig jaar organisatiepsychologie, klinische psychologie en psychotherapie. Deze verrassende inzichten, die de werkvloer nog nauwelijks hebben bereikt, komen samen in Verandergedrag: gedrag waarmee je gedragsverandering interactief stimuleert. Aan de hand van dialogen en praktische voorbeelden leer je hoe Verandergedrag in interacties het verschil maakt. Bovendien krijg je precies de handvatten die je nodig hebt om in jouw eigen verandercasus concrete stappen te zetten. Een essentieel boek voor elke veranderaar.

Verandergedrag in het hoger onderwijs
In Verandergedrag maakt Thijs Leenman inzichten uit de gedragspsychologie concreet toepasbaar voor studenten. Zij kunnen oefenen met eigen casuïstiek die zij in projectgroepen of tijdens stage tegenkomen. Elk hoofdstuk geeft concrete handvatten waarmee studenten kunnen oefenen met het stimuleren van gedragsverandering. De praktijktoolbox aan het einde van het boek geeft een bruikbaar overzicht van alle oefeningen. Volgens het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) fungeert Verandergedrag als gedegen naslagwerk en werkboek. Een stevige basis voor kennisoverdracht, uitwerking van casuïstiek of oefening tijdens werkcolleges.

'Stevig verankerd in de theorie, heel praktisch door de concrete voorbeelden, reflectief en inspirerend: een prachtig boek!' – dr. Arend Ardon, The Change Studio

'Thijs weet psychologische inzichten op toegankelijke wijze haarfijn naar de praktijk te vertalen.' – Jeroen Meliëzer, comité Summerschool, Nederlands Instituut van Psychologen

'Dit boek laat zien hoe belangrijk gedrag is in veranderprocessen. Een must-read voor iedere manager.' – René Verkuylen, Directeur DOCK

Specificaties

ISBN13:9789024443918
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:144
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:15-10-2021
Hoofdrubriek:Verandermanagement
ISSN:

Expertrecensies (2)

Verandergedrag - ‘Punten voor de dagelijkse praktijk’
Jan Hoogstra | 4 januari 2022
Niets is zo moeilijk als veranderen, toch? Dat is het verhaal dat we in veel managementboeken lezen. Hele theorieën gaan over veranderen. En vaak is de aanbeveling dat voorbeeldgedrag erg belangrijk is. In ‘Verandergedrag, hoe je gedragsverandering interactief stimuleert’ werkt Thijs Leenman verandergedrag uit aan de hand van 3 veranderinzichten.     
Lees verder
Gedragsverandering krijgt vorm door wat de ander zegt
Bert Peene | 20 december 2021
Alles wat aandacht krijgt, groeit. Zo zou je de boodschap die Leenman in Verander-gedrag voor zijn lezers heeft, het best kunnen samenvatten.  Want als hij één ding duidelijk wil maken, is het wel dat gedragsverandering alleen mogelijk is wanneer degene van wie ander gedrag verwacht wordt, zich serieus genomen voelt.
Lees verder

Lezersrecensies

4.7 van de 5
3 stemmen
2
1
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

interview
Gedragsverandering ontstaat in de onderlinge dynamiek
Bert Peene 6 januari 2022 Veel managers blokkeren onbewust de verandering die zij beogen door te veel uit te gaan van hun eigen overtuigingen. Effectief veranderen vereist een andere opstelling: de zienswijze en argumenten van de ander zijn doorslaggevend. Het ‘goede gesprek’ is daarvoor een belangrijke tool. Dat is de boodschap van Thijs Leenman in zijn boek ‘Verandergedrag’. We spraken de auteur.
video
Gedragsverandering stimuleren met Thijs Leenman
Thijs Leenman 4 november 2021 Hoe kan je als manager of veranderaar gedragsverandering stimuleren? In deze Bookchat benoemt Thijs Leenman drie veranderinzichten waarmee je verandergedrag kan stimuleren bij je medewerkers of collega's.

Over Thijs Leenman

Thijs Leenman MSc. is organisatiepsycholoog en communicatiekundige. Daarnaast is hij consultant bij The Change Studio, opgericht door Arend Ardon en Daniel Wolfs. In zijn werk als adviseur houdt Thijs zich bezig met vraagstukken rondom leiderschap en verandering. Het is zijn ambitie om wetenschappelijke inzichten inspirerend te vertalen naar de praktijk van managers. Dit doet hij door te schrijven en het geven van trainingen, lezingen en seminars. Als dertienjarige jongen kreeg ik van mijn vader een boek van Covey onder mijn kussen geschoven. Deze fascinatie voor leiderschap en verandering heeft mij nooit losgelaten.

Andere boeken door Thijs Leenman

Inhoudsopgave

INLEIDING 11

Veranderinzicht I. ONZE WERKRELATIES 21
Bouw interactief aan sterke werkrelaties
Valideren: gedragsverandering volgens de organisatiepsychologie 24
Verkennen: hoe sterke werkrelaties werken 30
Veranderen: hoe je interactief aan sterke werkrelaties bouwt 39
Vastgrijpen: praktische handvatten voor jouw werkrelaties 43
Verandergedrag: gedrag waarmee je interactief aan sterke werkrelaties bouwt 48

Veranderinzicht II. ONZE VERBINDING 51
Breng verbinding tot stand tijdens jullie gesprek
Valideren: gedragsverandering volgens de psychotherapie 54
Verkennen: hoe verbinding in gesprekken werkt 60
Veranderen: hoe je verbinding tot stand brengt tijdens jullie gesprek 68
Vastgrijpen: praktische handvatten voor jouw verbinding 80
Verandergedrag: gedrag waarmee je verbinding tot stand brengt tijdens jullie gesprek 86

Veranderinzicht III. ONZE INTERACTIE 89
Stimuleer verandertaal in jullie interactie
Valideren: gedragsverandering volgens de klinische psychologie 93
Verkennen: hoe verandertaal in gesprekken werkt 96
Veranderen: hoe je verandertaal stimuleert in jullie interactie 106
Vastgrijpen: praktische handvatten voor jouw interactie 119
Verandergedrag: gedrag waarmee je verandertaal stimuleert in jullie interactie 124

Aan de slag 127
Jouw praktijktoolbox 131
Dankwoord 139
Eindnoten 141

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Verandergedrag