Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De voorbeeldige organisatie

Van goede bedoelingen naar goed gedrag

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2022 9789047015871
Voormalig top 100Totaal 17 dagen
Verkooppositie 4463Hoogste positie: 64
Direct te downloaden

Samenvatting

In 'De voorbeeldige organisatie' onderzoeken Naomi Ellemers en Dick de Gilder integer gedrag in organisaties en analyseren ze waar het misgaat. Mensen willen graag het goede doen. Ook op het werk, zo blijkt uit tal van wetenschappelijke studies. Toch rapporteren de media voortdurend over schandalen in bedrijven en bij de overheid. Blijkbaar lukt het mensen in organisaties niet hun goede bedoelingen om te zetten in goed gedrag.

Wat maakt ongewenst gedrag op het werk zo hardnekkig? Wetenschappers Naomi Ellemers en Dick de Gilder laten aan de hand van concrete en herkenbare voorbeelden zien hoe je loze beloftes en schijnoplossingen kunt tegengaan door de dagelijkse gang van zaken kritisch tegen het licht te houden en gezamenlijk andere keuzes te maken. Natuurlijk ben je dan nog niet meteen een voorbeeldige organisatie. Maar wie niet langer doet alsof, en de krachten bundelt om goede bedoelingen om te zetten in goed gedrag, wordt beloond met effectiever leiderschap, een succesvoller diversiteitsbeleid, duurzamere innovaties en bredere steun van medewerkers, klanten en andere belanghebbenden.

Wat maakt ongewenst gedrag op het werk zo hardnekkig? Leer aan de hand van concrete en herkenbare voorbeelden hoe je loze beloftes kunt vermijden en draag bij aan integer gedrag binnen je organisatie.

Specificaties

ISBN13:9789047015871
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:256
Druk:1
Verschijningsdatum:28-9-2022
ISSN:

Expertrecensies (7)

recensie
De voorbeeldige organisatie - ‘Een bereikbaar ideaal’
Rogier van der Wal | 11 mei 2023
Er is veel te doen rond ethische kwesties binnen organisaties. Kijk alleen al naar de affaires in de mediawereld, de sport en de politiek. Maar ethische kwesties spelen ook op talloze andere plekken. Daarom is het fijn dat er nu een helder en toegankelijk boek is uitgekomen waarin de auteurs hun langjarige expertise op dit onderwerp bundelen en aan ons presenteren: ‘De voorbeeldige organisatie’.
Lees verder
recensie
De voorbeeldige organisatie - ‘Kleine verbeteringen kunnen grote effecten hebben’
Bert Peene | 13 januari 2023
Als iets de actualiteit van ‘goed gedrag op de werkvloer’ onderstreept, dan zijn het wel de verfoeilijke toestanden die jarenlang het werken bij DWDD blijken te hebben gekenmerkt. Pesterijen, vernederingen: het leek allemaal heel normaal. Dat hoort er nu eenmaal bij als je dagelijks onder grote druk werkt. Zo heette het destijds en wie goed luistert, hoort dat sommige betrokkenen nog steeds zeggen. Al klinkt het intussen wat minder overtuigd.
Lees verder
recensie
De voorbeeldige organisatie - Integer gedrag in organisaties is niet vanzelfsprekend
Rudy Kor | 29 november 2022
Een ‘voorbeeldige organisatie’ is volgens Naomi Ellemers en Dick de Gilder een organisatie die zo is ingericht dat mensen optimaal met elkaar kunnen samenwerken, waar men niet alleen mooie producten maakt en tevreden klanten heeft, maar waar men ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt.
Lees verder
recensie
De voorbeeldige organisatie - ‘Waarom ongewenst gedrag hardnekkig is’
Teun van Aken | 25 november 2022
Mensen willen graag het goede doen en trots zijn op de organisatie waarin en waarvoor zij werken. En toch regent het van de schandalen en rapportages over fouten en onethisch handelen. Waarom is ongewenst gedrag, zowel in de bestuurskamer als op de werkvloer, zo hardnekkig. Daarover gaat ‘De voorbeeldige organisatie’. En tussen de regels door lezen we over wat daaraan te doen valt.
Lees verder
recensie
De voorbeeldige organisatie - ‘Nuttige inzichten, adviezen, voorbeelden en handvatten’
Sjors van Leeuwen | 16 november 2022
Een voorbeeldige organisatie willen we allemaal wel zijn. Vaak lukt dat niet. We struikelen dagelijks over ongewenst gedrag en andere integriteitsschandalen bij overheid en bedrijven. Waarom gaat het zo vaak fout, ondanks dat de ‘meeste mensen deugen’? In ‘De voorbeeldige organisatie’ lezen we waarom het mis gaat en wat je eraan kunt doen.
Lees verder
recensie
De voorbeeldige organisatie - ‘Het overdenken waard’
Louis Thorig | 11 november 2022
‘De voorbeeldige organisatie - Van goede bedoelingen naar goed gedrag’ is het nieuwste boek van de organisatiepsychologen Naomi Ellemers en Dick de Gilder. De auteurs trachten gevoelens van onkunde, onmacht en onbegrip waarom het misgaat in organisaties zo veel mogelijk weg te nemen.
Lees verder
recensie
De voorbeeldige organisatie - ‘Lezen en samen bespreken!’
Henk Jan Kamsteeg | 24 oktober 2022
Mooie woorden zijn niet genoeg. Bedrijven die ‘voorbeeldig’ willen zijn, zullen naar hun woorden moeten handelen. Het lezen van ‘De voorbeeldige organisatie’ van Naomi Ellemers en Dick de Gilder kan een goed begin zijn.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
3 stemmen
1
1
1
0
0

Interviews en artikelen (1)

interview
Investeer in goed gedrag, anders krijg je te maken met grote kosten
Bert Peene 30 december 2022 Integriteit is voor de meeste organisaties een belangrijk thema geworden. Goed gedrag wordt beloond, fout gedrag genadeloos afgestraft. Door alle belangrijke stakeholders. Maar goed gedrag laten zien is vaak zo eenvoudig nog niet. De wil is wel aanwezig, maar de omstandigheden werken tegen. In ‘De voorbeeldige organisatie’ laten Naomi Ellemers en Dick de Gilder zien waarom het mis gaat en hoe het anders kan.

Over Naomi Ellemers

Naomi Ellemers is universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en lid van de KNAW. Eerder was zij werkzaam als Assistant Professor en Associate Professor of Psychology aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en als hoogleraar Sociale en Organisatiepsychologie aan de Universiteit van Leiden. Ellemers is eveneens lid van de Raad van Toezicht van Price Waterhouse Coopers.

Andere boeken door Naomi Ellemers

Over Dick de Gilder

Dick de Gilder is hoofddocent organisatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit, en werkte als consultant bij TNO. Op basis van hun wetenschappelijke werk en publicaties verzorgen ze workshops en voordrachten en geven ze adviezen aan organisaties.

Andere boeken door Dick de Gilder

Inhoudsopgave

Voorwoord 7
Inleiding 9

Deel 1: wat steeds verkeerd gaat en hoe dat komt 17
1 Waarom het voor organisaties zo moeilijk is het goede te doen 19
2 Waarom we onszelf zo vaak voor de gek houden 49

Deel 2: verborgen krachten in de organisatie 77
3 Verantwoord leiderschap 79
4 Een motiverende organisatiecultuur 107

Deel 3: onbedoelde effecten van veelvoorkomende ambities 137
5 Diversiteit en inclusie: wie hoort er echt bij? 139
6 De gevaren van vernieuwingsdrang 175

Deel 4: hoe het ook kan en waar je op kunt letten 207
7 Organisaties in de samenleving 209
8 De voorbeeldige organisatie 245

Nawoord 273
Dankwoord 277
Bronnen en verwijzingen 279

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De voorbeeldige organisatie