Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Maaike Thiecke

‘Kaders van het management worden opgevat als ‘ook maar een suggestie’’

‘Cultuur is niks anders dan alle patronen in de organisatie, het DNA van de organisatie. Oftewel: dat wat er in de vloerbedekking en het behang zit in. In onze manieren.’ aldus auteur Maaike Thiecke een organisatiecultuur in haar recente boek Cultuurdingetje hè. 

Karin de Zwaan | Aad Goudappel | 7 juli 2022 | 1-2 minuten leestijd

Maaike Thiecke is psycholoog en met Bianca van Leeuwen schreef ze in 2013 het boek Systemisch TransitieManagement, waarvan er meer dan 10.000 verkocht werden. Cultuurdingetje hè is haar nieuwste boek met als uitgangspunt dat cultuur in de vloerbedekking zit maar dat het er ook echt uit kan. Deze week is Thiecke te gast in Managementboek podcast De Boekenpraktijk om over haar visie op cultuurverandering te praten.

Thiecke: 'Als je het systemisch bekijkt is cultuur altijd een oplossing voor iets. Het brengt orde in de chaos. Als je dat wilt veranderen moet je altijd kijken naar hoe je als collectief functioneert. Een mooie metafoor daarvoor is een zwerm vogels. Dat vinden we altijd mooi om te zien, dat lijkt heel geordend. Maar je moet voor de aardigheid eens naar de individuele vogels kijken. Die gaan kriskras door elkaar, die gaan niet allemaal dezelfde kant op. En dat is het verschil tussen de bewegingen van de individuele leden van het systeem en de zwerm. Die zwerm beweegt zich anders dan de losse delen. Voor cultuurverandering heb je ontzettend veel aan zo'n zwermperspectief. Als je weet hoe de zwerm beweegt dan weet je wat de drie soorten patronen in de vloerbedekking zijn.'

Binnen de systemische benadering worden deze patronen 'ordening', 'binding' en 'uitwisseling' genoemd. In de aflevering gaan Maaike en podcasthost Willem van Leeuwen verder in op deze verschillende soorten patronen. Over hoe je kan herkennen en hoe je ze kan doorbreken. Zo stelt Maaike bijvoorbeeld dat een het een heel Nederlands patroon is om regels en meningen van leidinggevenden al 'ook maar een suggestie' te zien. Probeer met dat uitgangspunt maar eens echt wat te veranderen...

LUISTER DE AFLEVERING

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

Luister naar De Boekenpraktijk hieronder of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden