Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Good to Great (Nederlandstalig)

'Good to great' is een populair geschreven onderzoeksrapport. Men heeft een uitgebreid en langlopend onderzoek gedaan (11 manjaren) naar wat (Amerikaanse) bedrijven over een zeer lange reeks van jaren succesvoller maakt dan referentiebedrijven. 

Frans van Schijndel | 30 januari 2005 | 2-3 minuten leestijd

De conclusies van deze onderzoeken zijn in een model gegoten dat uit 7 componenten bestaat. Deze componenten kunnen als volgt worden samengevat:

1. Leiderschap: de leider heeft een bescheiden, vastberaden, ambitieuze, op de organisatie gerichte persoonlijkheid.

2. Eerst goede mensen: de selectie van de beste, niet de duurste, mensen is veel belangrijker dan visie of strategie.

3. De harde feiten onder ogen zien, maar blijven geloven in de ''overwinning': Er is een klimaat waar de waarheid gehoord wordt. Dit betekent vragen, dialoog, oorzaken in plaats van schuldigen zoeken. Tegelijkertijd bestaat er een rotsvast vertrouwen in de toekomst.

4. Het egelprincipe: een constant en langlopend proces (ongeveer 4 jaar) waarbij men de essentie ziet en de rest negeert. De visie is gebaseerd op 3 uitgangspunten: Wat roept je hartstocht op, waarin ben je het allerbeste, hoe verdien je geld?

5. Bedrijfsdiscipline: er is een cultuur van vrijwillige discipline. Binnen de grenzen van een strikt systeem krijgen mensen vrijheid en verantwoordelijkheid.

6. Technologische versnellers: technologie is ondersteunend, nooit de basis voor een (nieuwe) visie.

7. Vliegwiel: De oorzaak of bron van de langdurig, betere performance is niet een overweldigend programma, een ongelofelijke toevalstreffer of fantastische innovatie. Het vliegwiel voor verbetering is het consequent en stap voor stap stug doorwerken van alle fases, waarbij iedereen steeds geïnformeerd wordt.

Er wordt ook uitgelegd waarom je eigenlijk persé 'great' moet nastreven: het is leuker, het kost niet meer moeite en het levert meer op! Vervolgens wordt nog de link gelegd met zijn vorige boek 'Gebouwd voor de toekomst'.

In de epiloog worden de meest gestelde en soms interessante vragen beantwoord. In de uitgebreide bijlagen wordt het onderzoek nader toegelicht.

Het is een duidelijk, zeer gestructureerd boek. Eén model met 7 componenten. Een hoofdstuk per component dat afgesloten wordt met een samenvatting. Vlot geschreven, zonder ingewikkeld taalgebruik. Ondanks dat het opgeleukt wordt met allerlei voorbeelden, blijft het toch een opsomming van conclusies uit een onderzoek. Hierdoor is het niet zo'n spannend boek. Je moet jezelf er een beetje 'doorheen werken'.

Het is ook een echt Amerikaans boek in de zin dat het allemaal wat zwart wit is geformuleerd. Zo doen de G2G-bedrijven (bedrijven die de blijvende sprong van goed naar geweldig maken) alles werkelijk fantastisch. Hun leiders zijn onmenselijk bescheiden, doortastend, luisterend, vastberaden, liefdevol, confronterend, gedisciplineerd en hebben een gigantisch vertrouwen in de gekozen strategie.

Door de cultuur binnen de G2G-bedrijven is iedereen ongelofelijk gedisciplineerd, vol vertrouwen, open, en intrinsiek gemotiveerd. Men neemt steeds de juiste beslissingen, houdt daar aan vast en blijft steeds in de 'winning mood'. Ik ken zulke mensen niet en zulke organisaties al helemaal niet.

Dat betekent echter niet dat je niets aan dit boek hebt. Integendeel. Ik beveel iedere ondernemer en manager aan om zijn of haar aanpak en/of organisatie eens goed af te zetten tegen de bevindingen en conclusies uit het onderzoek. En als men dit in alle eerlijkheid doet, kan dit tot opmerkelijke conclusies leiden.

Als men de uitkomsten uit het boek ter harte neemt en het lef heeft om ze concreet te vertalen naar de eigen werksituatie zal men waarschijnlijk niet meteen 'Great' worden, maar toch zeker 'Better'.

Over Frans van Schijndel

Frans van Schijndel heeft als mede-eigenaar het ICT bedrijf Kender Thijssen grootgemaakt. Na dertien jaar hield hij het als directeur voor gezien en richtte hij Het Laar, centrum voor werk en persoonlijke ontwikkeling op. Hij heeft een groot aantal managers gecoacht en is van mening dat leidinggevenden hun medewerkers op een betere manier kunnen motiveren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden