Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Strategisch Talentmanagement in beweging - 'Aanrader'

De wereld is continu onderhevig aan verandering en de praktijk van Talentmanagement is aan revisie toe. Grotere wendbaarheid is van belang. Aanpassing, groei en ontwikkeling is voor medewerkers noodzakelijk.

Han van der Pool | 17 april 2018 | 2-3 minuten leestijd

De strategische verankering van Talentmanagement is bij veel bedrijven nog onvoldoende gewaarborgd en richt zich vaak alleen op het management van de organisatie. Hiërarchische organisatiestructuren raken echter steeds meer uit de tijd en worden intern steeds gevarieerder ingericht. Het boek ‘Strategisch Talentmanagement in Beweging’ probeert een passend antwoord te vinden op de huidige ontwikkelingen.

Strategisch talentmanagement (SLM) wordt gedefinieerd als: alle processen, activiteiten en instrumenten die benodigd zijn om allereerst op basis van de strategie, systematisch strategisch cruciale posities te identificeren, talent te identificeren, die onevenredig bijdragen aan het competitief voordeel van een organisatie om vervolgens optimale invulling van die posities door A-spelers te creëren.

Het boek bestaat uit drie delen en bevat veel inzichten die bruikbaar zijn om de praktijk te verbeteren. Het eerste deel van het boek behandelt de basis en uitgangspunten van STM. Hierbij gaat het om de juiste afstemming tussen de strategie van een bedrijf en de praktijk van talentmanagement. STM betekent de juiste keuzes maken. Ron Meyer heeft aan dit eerste gedeelte meegewerkt door het proces van strategie ontwikkeling te vertalen naar STM. De ouderwetse praktijk met de ‘nine-box-grid’ voldoet niet meer. Niet alle management posities zijn strategische A-posities. Het gaat om een dynamisch proces van afstemming tussen de strategie en de belangrijke posities die de strategie moeten zekerstellen en implementeren. Het tweede deel van het boek behandelt het belang van de wendbaarheid van teams. STM speelt een belangrijke rol bij de inrichting van een wendbare netwerkorganisatie.

Het belang van A-medewerkers, A-teams en strategische competenties wordt door diverse auteurs in de hoofdstukken uitgewerkt. ‘Job crafting’ en ‘succession facilitation’ helpt om een organisatie flexibel en wendbaar te maken en de talenten te benutten en ontwikkelen. Ook het ‘make or buy’ vraagstuk komt aan de orde. Het is niet mogelijk om alle talenten zelf binnen een organisatie te ontwikkelen. Gerichte externe werving van A-spelers is nodig. Een profiel van de Talentmanager die meedenkt met de directie wordt geschetst .

Het derde deel met de titel ‘Aan de slag met strategisch talentmanagement’ vertaalt de inzichten uit de eerdere delen naar de praktijk. Dit deel heeft het karakter van een inzichtelijke checklist. Dit laatste deel bevat praktische stappen die bruikbaar zijn in de praktijk van STM. Ik voorspel dat die praktijk niet altijd eenvoudig zal zijn. Het bepalen van een goede strategie is met de huidige markt al lastig. Het identificeren van A-spelers en A-teams en het creëren van de juiste ontwikkel condities zal veel inspanning vragen. De Talentmanager zal dit proces moeten faciliteren. De zeven interviews in de bijlage van het boek zijn inzichtelijk en leuk om te lezen. Ik ben benieuwd naar de verdere ervaringen bij het implementeren van STM. Strategisch Talentmanagement in Beweging is een aanrader voor iedereen die met talentmanagement in de praktijk te maken heeft.

Over Han van der Pool

Han van der Pool is een zeer ervaren talent ontwikkeling professional. Zijn expertise is te herleiden tot kennis uit de vakgebieden arbeids- en organisatiepsychologie, organisatiekunde en projectmanagement, aangevuld met ruim vijfendertig jaar ervaring als talentmanager, trainer/coach en adviseur in het bedrijfsleven. Zijn missie is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van organisaties door het mobiliseren van het menselijk potentieel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Boudewijn Overduin, Simon Noorman, Rino Schreuder
Strategisch Talentmanagement in beweging

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden