
Lees verder
Antonie van Nistelrooij is bedrijfskundige en Psycholoog N.I.P. Hij is gepromoveerd aan de Nijmegen Business School van de Katholieke Universiteit Nijmegen op het proefschrift 'Collectief organiseren; een sociaal-constructionistisch onderzoek naar het werken met grote groepen'.
Meer over de auteursManagers en organisatieadviseurs die verandering zien als een lineair en voorspelbaar proces maken een denkfout. In dit boek wordt betoogd dat veranderprocessen niet zijn te managen, ze zijn hooguit te faciliteren op interventieniveau. Veranderen betekent per definitie om kunnen gaan met onvoorziene omstandigheden. We moeten af van de angst voor onzekerheid en mogelijke imperfectie. Dit soort angst getuigt van naïviteit en leidt tot creatieve zelfintoming. Ook moeten we af van de opvatting als zou het management of de organisatieadviseur een oplossing hebben voor alle problemen.
Kritisch zijn op huidige praktijken. Gezamenlijk een visie ontwikkelen op 'hoe dingen gedaan moeten worden.' Daarover met het gehele sociale systeem een dialoog aangaan. En elkaar gedurende een dialoog opnieuw leren aanspreken op gezamenlijk gemaakte afspraken. Dáár gaat het volgens de auteurs om.
Uitgaande van het Whole Scale Change-paradigma houden de auteurs een pleidooi voor zorgvuldige wanorde als aanpak van veranderingen. Aan de hand van een aantal nieuwe veranderprincipes en met behulp van - ook in Nederland bekende - interventiemethoden als Real-Time Strategic Change, Open Space, Appreciative Inquiry en World Café wordt in dit paradigma afstand genomen van de stereotype afdelings- en echelonsgewijze veranderaanpak. Dit leidt tot nieuwe theoretische inzichten, die hier worden geïllustreerd met actuele praktijkvoorbeelden, interventiebeschrijvingen en richtlijnen voor het organiseren van een dialoog, participatief veranderen en het werken met grote en kleine groepen.
organisatieverandering verandermanagement verandering whole scale change organisatiekunde organisatiecultuur eilandvorming stakeholderbenadering betekenisgeving communicatie artritische organisatie participatieve verandering weerstand organisatiestructuur organisatieontwikkeling interactie leidinggeven organisationeel leren reorganisatie culturele praktijk management sociale systeembenadering grootschalige interventies duurzame verandering samenwerken verkokering organisatieadvisering veranderprincipes organisatiedynamica veranderscenario's aspectmatige verandering kernwaarden informele organisatie cascade-aanpak psychologische veiligheid collectief leren beeldvorming subjectieve veranderbenadering etnocentrisch wereldbeeld communicatiepatronen
Heb je jouw boeken niet meer nodig?
Als je jouw studieboeken gekocht hebt bij hanzestudybook.nl, kun je geselecteerde titels moeiteloos terugverkopen aan Noordhoff. Geen vragen, geen gedoe en lekker duurzaam.
Een AI-book is niet een boek dat geschreven is door AI maar een boek dat verrijkt is met AI. Het maakt de inhoud van een boek interactief via WhatsApp, zodat je ermee kunt chatten. Zie het als een razend slimme assistent die het boek perfect begrijpt en er alles uit onthouden heeft. Jij kunt deze assistent alles vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe je iets kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie, om een korte samenvatting, of wat de belangrijkste inzichten zijn. AI-books zijn alleen te gebruiken via WhatsApp, je hoeft er geen aparte app voor te installeren.
Meer informatie over AI-books