Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Managers en professionals

Over management als probleem en als oplossing

Paperback Nederlands 2008 9789024404209
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Professionals doen het échte werk in onze samenleving: ze staan voor de klas, opereren ons, vangen boeven, of doen onderzoek. In de afgelopen decennia zijn ze daarbij steeds meer geconfronteerd met managers. En die brengen weinig goeds: meer bureaucratie, overbodige procedures en heel veel model talk. Door dit gedoe komen professionals steeds minder aan de kern van hun werk toe. Management is het probleem, niet de oplossing.

In dit boek laat Hans de Bruijn zien dat het allemaal waar is. Maar hij laat ook zien dat dit het halve verhaal is: management is soms ook de oplossing. En als het ook een oplossing is, is management bashing door professionals net zo simpel als de model talk van managers.

Management als probleem én oplossing leidt tot een soms verrassende waardering voor wat er in professionele organisaties gebeurt. En tot, wellicht contra-intuïtieve, aanbevelingen aan managers en professionals. Managers moeten, bijvoorbeeld, maar accepteren dat een professionele organisatie een eilandenrijk is en dat professionals voortdurend het wiel opnieuw uitvinden. Daar is vaak niets mis mee. En voor professionals is de boodschap bijvoorbeeld dat de vaak verfoeide prestatiemeting of protocollering soms ook bijdraagt aan de professionaliteit van de dienstverlening.

Specificaties

ISBN13:9789024404209
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:236
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:13-9-2016
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Managers te vaak zondebok
Ronald Buitenhuis | 30 december 2008
Professionals hebben managers nodig, en managers hebben professionals nodig. Al denken ze daar soms zelf anders over. In ieder geval zitten er vaak lichtjaren van verschil tussen de twee disciplines. Hoogleraar bestuurskunde Hans de Bruijn belicht in zijn boek Managers en professionals beide kemphanen en zonder partij te kiezen, breekt hij toch een lans voor de manager.
Lees verder
recensie
De waarheid ligt ergens in het midden
Hans van der Klis | 4 november 2008
Met zijn boek Managers en professionals probeert Hans de Bruijn een brug te slaan tussen de beide beroepsgroepen, die de laatste jaren in toenemende mate tegenover elkaar zijn komen te staan. De stelling van De Bruijn: managers en professionals kunnen behoorlijk wat last van elkaar hebben, maar ze kunnen niet zonder elkaar. Meer zelfkennis en opofferingsgezindheid zouden voor een beter begrip kunnen zorgen.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
1 stem
0
1
0
0
0

Interviews en artikelen (1)

interview
Hans de Bruijn: ‘De one-handed organisatie bestaat niet’
Hans van der Klis 20 oktober 2008 Met het boek Managers en professionals mengt Hans de Bruijn, hoogleraar bestuurskunde aan de Technische Universiteit Delft, zich in het discours over de relatie tussen, jawel, managers en professionals. De Bruijn verzet zich tegen het eenzijdige beeld dat is ontstaan als zouden managers professionals alleen maar in de weg lopen: ‘Vooropgesteld: managers zijn vaak een probleem in professionele organisaties. Maar dat is het halve verhaal. Ik wil ook een lans breken voor de nuttige rol die managers in een organisatie spelen.’ Ook roept hij professionals op om zelf het heft in handen te nemen.

Over Hans de Bruijn

Prof. dr. Hans de Bruijn is hoogleraar bestuurskunde aan de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft. Hij is daarnaast onder andere verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur in Den Haag en programmaleider Governance aan het Netherlands Institute for City Innovation Studies. Foto, Sake Elzinga

Andere boeken door Hans de Bruijn

Inhoudsopgave

1. Ze kunnen niet met elkaar en ze kunnen niet zonder elkaar
2. Management als probleem
3. Management als oplossing
4. Strategie
5. Kwaliteit
6. Samenwerking
7. Kennis en innovatie
8. Prestaties
9. Verandering
10. De managing professional

Noten

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Managers en professionals