Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Organisatieontwikkeling met Theory U

Hoe komen we de bocht door? Werkvormen en cases

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2012 9789058755650
10
Voormalig top 10Totaal 17 dagen
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Direct te downloaden

Samenvatting

'Organisatieontwikkeling met Theory U' biedt praktische handvatten die aansluiten op 'Presence' van Peter Senge e.a. en 'Theory U' van Otto Scharmer. Theory U biedt vernieuwende inzichten in veranderingsprocessen. Ze gaat ervan uit dat de kiemen van antwoorden op vraagstukken al aanwezig zijn, maar nog niet zichtbaar aan de oppervlakte. Organisaties wereldwijd werken inmiddels met Theory U en benutten de gezamenlijke wijsheid van groepen mensen om te komen tot daadwerkelijke vernieuwing. Maar hoe komen ze de bocht door?

'Organisatieontwikkeling met Theory U' laat zien hoe Theory U in de praktijk kan worden toegepast. Aan de hand van praktische werkvormen worden de mogelijkheden beschreven om het doorlopen van het U-proces te faciliteren. De cases laten ervaringen zien van onder andere KLM Cargo, Achmea, S2M, Enviu en The Hub Amsterdam bij het werken met Theory U. Het boek is daarmee een mooie tool in de gereedschapskist van organisatiecoaches, consultants en trainers die bezig zijn met organisatieontwikkeling.

Specificaties

ISBN13:9789058755650
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:264
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:29-10-2018
Hoofdrubriek:Verandermanagement
ISSN:

Expertrecensies (5)

recensie
Organisatieontwikkeling met Theory U
Marij Tulner | 8 mei 2013
Als adviseur ben ik erg geïnteresseerd in het inzicht krijgen in diepere oorzaken van een situatie en dan met name hoe je deze inzichten kunt gebruiken om actie te ondernemen. Wat mij in de theorie U aanspreekt is de combinatie van diep gaan (naar je intuïtie/ het gevoel/ het zijn) en van daaruit acties ondernemen, mogelijk in gezamenlijkheid met anderen (co-creatie).
Lees verder
recensie
Organisatieontwikkeling met Theory U
Nico Jong | 25 april 2012
Problemen in onze steeds veranderende wereld zijn complex en daarom niet eenvoudig op te lossen. Zij vragen om een nieuwe manier van kijken en denken, want de huidige manier heeft de problemen juist veroorzaakt. Theorie U van Otto Scharmer biedt een kader om anders naar vraagstukken te kijken en om de gezamenlijke wijsheid van groepen mensen te benutten voor oplossingen. De inzet van theorie U maakt wezenlijk andere antwoorden mogelijk.
Lees verder
recensie
Werken met Theorie U
Bert Peene | 10 april 2012
Het boek Organisatieontwikkeling met Theory U van Esther de Haan en Eva Beerends wordt gepresenteerd als ‘een mooie tool in de gereedschapskist van organisatiecoaches, consultants en trainers die bezig zijn met organisatieontwikkeling’. En dat is het ook. Maar wel met één niet onbelangrijke voorwaarde: de lezer moet de ideeën achter Theory U onvoorwaardelijk omarmen. En dat is niet altijd even gemakkelijk.
Lees verder
recensie
Organisatieontwikkeling met Theory U
Martin Walraven | 14 maart 2012
Esther de Haan en Eva Beerends hebben 'Organisatieontwikkeling met Theory U' geschreven voor managers en adviseurs die op een andere manier organisaties willen ontwikkelen. Zij willen hun lezers inspireren, lezers die op zoek zijn naar wegen om een fundamentele verandering door te voeren. Dat inspireren is gelukt. Helaas blijven de beschrijvingen van de casussen globaal en oppervlakkig, zodat de zojuist geïnspireerde lezer vol vragen achterblijft.
Lees verder
recensie
Organisatieontwikkeling met Theory U
Peter de Roode | 1 maart 2012
Esther de Haan en Eva Beerends werden door het gedachtegoed van de boeken 'Presence' en 'Theory U' beïnvloed en besloten een praktijkboek te schrijven, gebaseerd op 'Theory U' van Otto Scharmer. Geen gemakkelijke opgave, als je bedenkt dat de U-theorie erg abstract is. Desondanks zijn de auteurs goed in hun opzet geslaagd en tonen ze op een zeer lezenswaardige manier de link naar de praktijk.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
8 stemmen
5
1
0
1
1

Interviews en artikelen (2)

nieuws
Theory U in de organisatie
Nienke van Oeveren 4 juli 2012 Bekende auteurs als Peter Senge, Joseph Jaworski en Otto Scharmer legden de basis voor Theory U. In Nederland gebruiken steeds meer veranderadviseurs en coaches de methode, maar ook organisaties als Shell, KLM en Triodosbank. Esther de Haan en Eva Beerends vertellen tijdens een boekevent hoe je Theory U gebruikt bij een organisatievraagstuk.
interview
Esther de Haan: ‘Theory U gaat uit van vertrouwen, nieuwsgierigheid en betrokkenheid’
Bert Peene 27 juni 2012 Theory U is een stappenplan dat diepgaande verandering in organisaties en mensen mogelijk maakt. Een belangrijke voorwaarde is dat je bereid en in staat bent alle (voor)oordelen over de werkelijkheid achter je te laten. Ofwel: ‘Leading the Future as it Emerges, zoals de ondertitel van het bekende boek Theory U van Otto Scharmer luidt. Dat is echter verre van eenvoudig en daarom schreven organisatiecoaches Esther de Haan en Eva Beerens een boek dat u kan helpen: Organisatieontwikkeling met Theory U. Managementboek Magazine sprak beide auteurs.

Over Esther de Haan

Drs. Esther de Haan, CMC, is eigenaar van de Haan Teamcoaching. Haar missie is bij te dragen aan de vrede in de wereld (www.dehaanteamcoaching.nl). De passie van Esther is om mensen met elkaar in verbinding te brengen en een setting te creëren waarin het mogelijk is samen aan een nieuwe toekomst te werken. Haar trajecten kenmerken zich door het participatieve karakter. Dit alles zet zij in bij organisatieontwikkeling. Esther is partner in het netwerk Wakkere Zaken en daarin bezig met organisatietrajecten. (www.wakkerezaken.nl). Daarnaast is Esther verbonden aan het OC-lab, werkplaats voor veranderaars. Zij was en is betrokken bij de publicaties 'Het Coachingsmethoden Boek' en 'Het Coachingstechnieken Boek' en bij 'Organisatiecoaching in de praktijk'.

Andere boeken door Esther de Haan

Over Eva Beerends

Drs. Eva Beerends is oprichter van Nessun Dorma (www.nessundorma.nl) een netwerkorganisatie die zich richt organisatieontwikkeling. Zij heeft een vast vertrouwen in de mogelijkheden en de kracht van mensen en de systemen waar zij deel van uitmaken. Eva richt zich op verandering door middel van duurzame leerprocessen. Zij leert mensen als collectief te komen tot wezenlijke vernieuwing, voorbij de lapmiddelen, in het belang van het geheel. Eva is tevens co-auteur van 'Organisatiecoaching in de praktijk', 'Het Coachingsmethoden Boek' en 'Het Coachingstechnieken Boek' en publiceert over Theory U en de ervaringen daarmee in verschillende artikelen

Andere boeken door Eva Beerends

Inhoudsopgave

Voorwoord
Dankwoord
Inleiding

1. Inleiding op Theory U
2. Werken met Theory U, voorwaarden en voorbereidingen

Deel 1: Werkvormen
-Waar zijn we nu in de U?
3. Seeing: Community building
4. Seeing: Aandachtig waarnemen
5. Seeing: Future Search
-Waar zijn we nu in de U?
6. Sensing: Dialoog
7. Sensing: De natuur in
8. Sensing: Anders waarnemen door bewegen
-Waar zijn we nu in de U?
9. Presencing: Qigong
10. Presencing: Meditatie
11. Presencing: Het gebruik van informatie uit dromen voor organisatieontwikkeling
12. Presencing: Visualisaties
-Waar zijn we nu in de U?
13. Crystallizing: In beweging komen als het 'vastzit'
14. Crystallizing: Action Table
15. Crystallizing: Teamcoaching
16. Crystallizing: World Café
-Waar zijn we nu in de U?
17. Prototypen: Scenario- en structuuropstellingen
18. Prototypen: Creatieve brainstorm

Deel 2: Casussen
19. KLM Cargo: Theory U van top tot werkvloer
20. FairConnect: Prototypen van een innovatief businessconcept
21. Van Boerderij naar Buurderij door presencing
22. Achmea: Theory U als succesvol model in een leergang voor specialisten
23. TNO: het evalueren van de U: Leerprocessen in organisaties
24. The Hub Amsterdam: Sensing om sociale community's te faciliteren
25. Enviu: Crystallizing door samen creatief te denken
26. Seats2meet.com: Co-creëren in sociale netwerken
27. Theory U en het Yin Yang Event
28. U-en in je uppie
29. Het vorkmodel: co-creatie tussen professional en cliënten
30. Conclusies casuïstiek

Bronnen per hoofdstuk
Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Organisatieontwikkeling met Theory U