
Lees verder
Rijn Vogelaar is algemeen directeur van Blauw Research. Hij is gespecialiseerd in klantrelaties, aanbevelingsgedrag en social networking. Hij studeerde sociale psychologie en psychologische methodenleer in Amsterdam (UvA) en Leeds.
Meer over Rijn VogelaarOnze samenleving is doordrenkt van negativisme: de media brengen vooral slecht nieuws, het onderwijssysteem is gericht op het vermijden van onvoldoendes en werknemers krijgen vooral te horen wat ze niet goed doen. Het gevolg: een epidemie van burn-out, depressiviteit en intolerantie. Negativiteitsdenken heeft grote gevolgen voor onze samenleving. Het creëert politieke onrust en zorgt voor een afname in solidariteit, creativiteit en welzijn.
Hoe zijn we in deze negativiteitswaan terecht gekomen? Want objectief gezien leven we in de meest veilige en welvarende periode in de menselijke geschiedenis. Hoe kan het dat we massaal verblind zijn? De oorzaak moet gezocht worden in de beperkingen van het menselijke denken. Mensen hebben van nature een alarmerend brein dat neigt naar kortetermijndenken, zelfoverschatting en met een gevoelige antenne voor gevaar. Historisch gezien was dit belangrijk om te overleven, maar in de moderne tijd zit dit ons steeds meer in de weg. Zeker nu de technologie voortraast en de consequenties van onze denkfouten steeds groter worden.
Rijn Vogelaar ging op zoek naar aanknopingspunten om het tij te keren. Die vond hij in de hersenwetenschappen, in psychologisch onderzoek en bij innovatieve bewegingen binnen de journalistiek, het onderwijs en het bedrijfsleven. Zij laten zien dat het anders kan en wijzen de weg naar een meer constructieve samenleving. Iets waar we allemaal een bijdrage aan kunnen leveren.
'We must concentrate not merely on the negative expulsion of war but the positive affirmation of peace.' - Martin Luther King, Jr.
negativiteit brein psychologie constructieve samenleving media journalistiek kortetermijnfixatie flow samenleving evolutionaire psychologie bedrijfsleven feedback overheid onderwijs negativiteitsbias denkfouten constructieve journalistiek persoonlijke ontwikkeling management technologie organisatie filosofie kortetermijndenken filterbubbel groepsdenken empathie verandering zelfoverschatting leiderschap social media alarm narcisme geluk positieve psychologie terrorisme vertrouwen polarisatie neurowetenschappen kritisch denken geschiedenis internet emoties bewustwording maatschappij duurzaamheid communicatie politiek transparantie nudging stress balans depressie talentontwikkeling innovatie welzijn reflectie toekomst
Heb je jouw boeken niet meer nodig?
Als je jouw studieboeken gekocht hebt bij hanzestudybook.nl, kun je geselecteerde titels moeiteloos terugverkopen aan Noordhoff. Geen vragen, geen gedoe en lekker duurzaam.
Een AI-book is niet een boek dat geschreven is door AI maar een boek dat verrijkt is met AI. Het maakt de inhoud van een boek interactief via WhatsApp, zodat je ermee kunt chatten. Zie het als een razend slimme assistent die het boek perfect begrijpt en er alles uit onthouden heeft. Jij kunt deze assistent alles vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe je iets kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie, om een korte samenvatting, of wat de belangrijkste inzichten zijn. AI-books zijn alleen te gebruiken via WhatsApp, je hoeft er geen aparte app voor te installeren.
Meer informatie over AI-books