Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Daarom doen ze dat

Kijk mee over de schouder van een psycholoog. Speciaal voor HR en leidinggevenden!

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2023 9789089656919
1
Voormalig Nr. 1Totaal 28 dagen
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Verkooppositie 4363Hoogste positie: 1
Direct te downloaden

Samenvatting

Het wonderlijke gedrag van mensen zet ons vaak op het verkeerde been. Een manager die projecten erdoorheen jast zonder oog te hebben voor de veranderende omgeving. Medewerkers die geen eigenaarschap tonen of de hakken in het zand zetten. Een oordeel is dan snel geveld: 'Hij is niet ondernemend genoeg om door te groeien.' Of 'Zij is niet flexibel en past dus niet in de innovatieve organisatie die we willen worden.'

Dit soort vergaande beslissingen wordt vaak genomen op basis van het gedrag dat we aan de oppervlakte zien. Maar het levert je veel meer op als je een laag dieper kijkt. Als je slechts het concreet zichtbare ziet, laat je unieke kwaliteiten en talenten van mensen ongezien en onbenut. Zo vergroot je de kans op verkeerde benoemingen, slecht leiderschap en gebrekkige samenwerking.

Dat kan anders. Wie psychologisch slim wordt en mensen écht leert begrijpen, neemt betere beslissingen bij werving- en selectievraagstukken. En creëert een plezierige werksfeer waarin iedereen tot zijn recht komt, haar of zijn kennis, karakter en talent effectief inzet en prettig samenwerkt.

Kijk voorbij gedrag en begrijp waarom mensen doen wat ze doen!

In 'Daarom doen ze dat' geeft psycholoog en bestsellerauteur Danny Mullenders een inkijkje in de fascinerende wereld achter menselijk gedrag op de werkvloer: te grote ego’s, Calimero’s, paradijsvogels, bizarre organisatiesessies en verrassende of irrationele keuzes. Het komt allemaal voorbij in de rake, leerzame en vermakelijke verhalen uit zijn coachings- en assessmentpraktijk.

Oordeel niet te snel, dát leren leidinggevenden, professionals en coaches in dit boek vol invalshoeken over gedrag en interacties. - Jan Bommerez, bestsellerauteur Kun je een rups leren vliegen?

Danny houdt je een spiegel voor en is een inspiratiebron om zelf psychologisch slimmer te worden. Ik las het in één adem uit! - Kim Spauwen-Kreuwels, adjunct-directeur HRM Maastricht University

Danny is een meester in het demystificeren van psychologie. Hij helpt je veranderingen op eigen kracht te realiseren. - Roel Verheul, auteur Homo Plasticus, adviseur en bestuurder in de zorg

Specificaties

ISBN13:9789089656919
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:208
Druk:1
Verschijningsdatum:28-6-2023
ISSN:

Expertrecensies (8)

recensie
Daarom doen ze dat - ‘Je merkt dat Mullenders een ervaren psycholoog is’
Eric van Arendonk | 19 september 2023
‘Terwijl er door HR en leidinggevenden gezegd wordt dat de organisatie valt of staat met medewerkers, is er opvallend weinig aandacht voor hoe mensen écht in elkaar steken, en waarom ze doen wat ze doen’, aldus Danny Mullenders, auteur van ‘Daarom doen ze dat’.
Lees verder
recensie
Daarom doen ze dat - ‘Niet te ingewikkeld en met de nodige diepgang’
Peter de Roode | 13 september 2023
Wie een fascinatie heeft voor mensen, kan goed in ‘Daarom doen ze dat’ terecht. Daarin doet coach Mullenders een boekje open over wat hij in zijn praktijk zoal tegenkomt. Het is het tweede boek van de auteur na het succesvolle boek ‘Laat je niet kiezen’; wederom zeer lezenswaardig.
Lees verder
recensie
Daarom doen ze dat - ‘Casuïstiek kan beter uitgewerkt worden’ 
Christel Deckers | 31 augustus 2023
In ‘Daarom doen ze dat’ dat Danny Mullenders schreef met medewerking van Tjomme Reeringh kijk je mee over de schouder van een psycholoog. Mullenders is de psycholoog. Reeringh is de redacteur van het boek.
Lees verder
recensie
Daarom doen ze dat - ‘Vol eye-openers’
Elly Stroo Cloeck | 22 augustus 2023
Wat een fijn boek is dit! ‘Daarom doen ze dat’ van Danny Mullenders staat vol eye-openers. HR en leidinggevenden hebben hier veel aan, het is speciaal voor hen geschreven. En ook ‘leidingnemers’ én iedereen die wel eens een assessment heeft ondergaan, kunnen hier veel van leren. Welke motivatie zit áchter het gedrag? En welke drijfveren zijn nodig voor een functie?
Lees verder
recensie
Daarom doen ze dat - ‘Mullenders bewijst dat hij verder denkt’
Hans de Witte-van Mierle | 9 augustus 2023
Psychologen vind je overal. Psycholoog Danny Mullenders vind je meestal bij organisaties: Hij werkt als assessmentpsycholoog en coach. En hij is auteur. Toen hij besloot ‘Daarom doen ze dat’ uit te brengen, wilde hij de praktijk als basis gebruiken - net als bij zijn eerste boek.
Lees verder
recensie
Daarom doen ze dat - ‘De kracht zit in de voorbeelden’
Nan van Grootel | 1 augustus 2023
‘Meekijken over de schouder van een psycholoog’: is de belofte op het omslag van ‘Daarom doen ze dat’ van Danny Mullenders. Ik ben benieuwd. De 6 delen lezen heerlijk weg. Niet in de laatste plaats door de vele voorbeeldcasussen in het boek. Handig: eigenlijk lezen we steeds mini-verhaaltjes. Daardoor is het boek erg geschikt om af en toe weg te leggen en weer door te lezen zonder het gevoel te krijgen dat je midden in een hoofdstuk valt.
Lees verder
recensie
Daarom doen ze dat - Meekijken met de psycholoog
Henk Jan Kamsteeg | 6 juli 2023
Dienend leiderschap vraagt om een innerlijk verlangen de mens achter de medewerker te leren kennen. Om verder te kijken dan eerste waarnemingen van gedrag. Om op zoek te gaan naar de onderstroom. Psycholoog Danny Mullenders helpt ons hierbij met zijn nieuwe boek ‘Daarom doen ze dat’.
Lees verder
recensie
Daarom doen ze dat - ‘Verdieping in wat mensen beweegt’
Roy van den Anker | 30 juni 2023
Mensen vertonen ineffectief gedrag dat bovendien niet logisch is. Als je dat gedrag van een afstand waarneemt, vraag je je af wat sommige mensen bezielt. Zien ze zelf niet dat het niet werkt? Wanneer dit gedrag dichtbij komt - omdat het bijvoorbeeld en collega of medewerker is die zich zo gedraagt - dan kan het zelfs ergerlijk zijn. Vaak hebben we dan ook snel een oordeel klaar.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
23 stemmen
23
0
0
0
0

Interviews en artikelen (3)

interview
Een vorm van kuddegedrag is niet onhandig
Hans van der Klis 23 oktober 2023 Wie opveert bij korte casestudy’s zoals je die vaak in managementboeken tegenkomt, kan zijn hart ophalen in het nieuwe boek van assessment- en ontwikkelingspsycholoog Danny Mullenders. In ‘Daarom doen ze dat’ heeft hij er ruim tachtig verzameld, om te laten zien waarom mensen doen wat ze doen. Mullenders: ‘Ik denk dat ik iets kan verduidelijken als ik beschrijf hoe de interactie tussen twee mensen verloopt.’
podcast
Mensen begrijpen is als uien afpellen
Karin de Zwaan 7 september 2023 Gedrag van mensen wordt bepaald door een veelheid van factoren. Psycholoog Danny Mullenders gebruikt regelmatig een ui als metafoor. Je kan elk laag afpellen en ontdekken hoe jij en de mensen om jou heen in elkaar zitten. Danny is onze gast in deze aflevering van de Boekenpraktijk.
preview
Kijk mee over de schouder van een psycholoog - Speciaal voor HR en leidinggevenden!
Danny Mullenders 21 juni 2023 Organisaties hebben bestaansrecht door de mensen die er werken. Dit is een gigantische open deur, maar daarmee is het niet minder waar. Maar terwijl er door HR en leidinggevenden gezegd wordt dat de organisatie valt of staat met medewerkers, is er opvallend weinig aandacht voor hoe mensen écht in elkaar steken, en waarom ze doen wat ze doen.

Over Danny Mullenders

Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands meestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. Op dit moment schrijft hij aan zijn derde boek, dat begin 2025 uitkomt.

Andere boeken door Danny Mullenders

Inhoudsopgave

Voorwoord 11
Het levert zo veel op als je een laag dieper kijkt 11
Als je het antwoord niet weet, heb je waarschijnlijk veel geleerd 13

1 BOVEN EN ONDER DE OPPERVLAKTE 15
Niets is wat het lijkt 18
De menselijke ui afpellen 20
Balanceren tussen ontspanning en alert zijn 22
Het verleden in de achtervolging 25
Introvert of verlegen? 28
Je eigen beest in de bek kijken 30
Contraproductief perfectionisme 32
Ik weet zeker dat ze daar liggen te blowen 34
Output om van te huilen 37
Inzicht in wat je zegt en denkt te doen 39
Arrogantie en zelfbewustzijn gaan niet bepaald hand in hand 41
Je kunt beter om vergeving vragen dan om toestemming 43
De overduidelijke voordelen van aardig zijn 45
Ik ben er wéér ingetuind 47

2 DE BLIK BEPAALT 49
Ons zelf ontwikkelt continu 53
Wij zijn messy selves 55
Authenticiteit voelt als een zeepje dat steeds uit m’n handen glipt 57
Zelfbeeld in de kramp 60
Je bent paars, dus je moet op coaching 62
Dat mens jat gewoon mijn ideeën 64
Het grote verschil tussen intentie en gedrag 66
Ik, ik ben een echt mensenmens 68
Gelukkig is niemand met jou bezig 70
Mensen zijn gewoon trekpoppen 72
Voel je comfortabel in het oncomfortabele 75

3 DE GREEP VAN ONZE OMGEVING 77
Ze zijn hier alleen maar brandjes aan het blussen 80
Dat doet-ie anders nooit 82
Het ontbreekt hem aan intelligentie 84
Je doet gewoon wat wij zeggen 86
Het schijnhuwelijk tussen een mooie organisatie en een goede kerel 88
Hoe je van een puinhoop een mogelijkheid maakt 90
Plooien maken de mens 92
Vertel ik mijn werkgever dat ik wegga? 95
Het gaat erom hoe ik met mezelf omga 97
Je hoeft je plek niet te verdienen 99
Ik trek me terug in m’n cocon 101
Typisch Jaap, hij is het er als enige weer niet mee eens 103
Ik ben een uitblinker 105
Vriendelijk zijn, dat doe je voor de ander 108

4 EEN HELPENDE HOUDING 111
Waarom het meer oplevert als je minder hard aan jezelf werkt 115
Wat een vreselijke ballentent 117
De paradox van kunnen en willen 119
Ze hebben hun baantjes via hun vriendjes gefikst 121
Jezelf toestaan jezelf toe te laten 123
Over de grootsheid van kleine goedheid 125
We moeten toch ook laten zien dat we het waard zijn? 127
Ik heb alles, en toch voel ik me leeg 129
Het gaat niet om jou 131
Meer Yvettes 133
Vergelijk jezelf met jezelf 135
Als je zo trots bent als een pauw, dan draait je ego overuren 137

5 WAT TUSSEN MENSEN SPEELT 139
Hoe zelfreflectie anderen meer tot leven laat komen 142
Rupsen ontwikkelen 144
De toon maakt de muziek 146
Mijn deur staat toch altijd open? 148
Paradoxen zien maakt psychologisch slim 150
Wie is hier nu eigenlijk gek? 152
Een gunst verlenen aan je irritante collega 155
Soepel meebewegen met betweters 157
Over energy vampires en shine blockers 159
De kracht van het geduldige ritueel 161
Ik ben hier de directeur, jij maar een medewerker 163
Papa als ik blij kijk, kijk jij ook blij 165

6 DE MENS IN DE MEDEWERKER 167
Mijn haat-liefdeverhouding met competentiemanagement 170
Vragenlijst of lachspiegel? 172
Geschiktheid is zoveel meer dan ervaring 174
Had ik maar 176
Wat nodig is om anderen in te schatten 178
Wat zegt het als jij geen papiertje hebt? 180
Wat het oplevert als mensen zich fair behandeld voelen 182
Kun je me hierover meer vertellen? 184
Er is altijd een vraag achter de vraag 187
Zingeving is relevanter dan ooit 189
Stappen zetten via schapen, kamelen, leeuwen en kinderen 191

Dankwoord 193
Over de auteur 196
Literatuur en inspiratie 198

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Daarom doen ze dat