Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Collega's en andere ongemakken

De psychologie van de werkvloer

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2015 9789491845550
10
Voormalig top 10Totaal 21 dagen
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Direct te downloaden

Samenvatting

Niets is menselijker dan de mens op de werkvloer. Bazen dekken zich in met onbegrijpelijke taal, charismatische salesmanagers verkopen kletskoek per kilo, een narcistische collega die jouw idee pikte krijgt de promotie waar jij op zat te wachten. En jij? Jij wilt gewoon leren van kritiek. Totdat je het krijgt.

Met veel kennis van zaken en met scherpe observaties laat Roos Vonk onze psychologische valkuilen op de werkvloer zien: van macht en seks tot zelfoverschatting en faalangst, van hypocrisie en kuddegedrag tot roddelen en afschuiven. Met de inzichten uit dit boek kunt je het beste je collega’s halen, maar ook uit jezelf want: een goede collega begint bij zichzelf…

Over Roos Vonk: 'Blijmoedig spoort Vonk de lezer aan om na te denken en zichzelf kritische vragen te stellen. Ze kan goed schrijven en ironie is haar niet vreemd.' – ***** De Volkskrant

Specificaties

ISBN13:9789491845550
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:215
Druk:1
Verschijningsdatum:16-4-2015
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Collega´s en andere ongemakken
Hans van der Loo | 22 juli 2015
Roos Vonk is bij het grote publiek vooral bekend om haar talrijke columns, artikelen en optredens. Keer op keer in slaagt zij daarin om taaie psychologische thema´s op boeiende wijze toegankelijk te maken. Dat gebeurt ook in haar laatste boek Collega´s en andere ongemakken, waarin zij inzoomt op de psychologie van de werkvloer.
Lees verder

Lezersrecensies

4.3 van de 5
20 stemmen
7
11
2
0
0

Interviews en artikelen (11)

column
Roos Vonkt - Fusies
Roos Vonk 27 juli 2016 Voeg twee teams, afdelingen of bedrijven samen, en de gevolgen zijn voorspelbaar: conflict en minachting. Al zijn de bedoelingen nog zo goed en de beoogde resultaten nog zo lucratief, mensen die ooit tot twee aparte groepen behoorden zullen elkaar niet juichend omarmen. Integendeel.
column
Girl power
Roos Vonk 8 juni 2016 Nederlanders zijn geneigd te denken dat allerlei zaken hier goed geregeld zijn. We zijn een modern, tolerant land. Dat idee wordt steeds vaker op de proef gesteld. Nederland bungelt onderaan de EU-ranglijsten waar het gaat om onder duurzame energie (wind en zon), gezond eten, pesticiden-gebruik, biodiversiteit, milieu en luchtkwaliteit (de laatste zaken dankzij onze toppositie wat intensieve veehouderij betreft, dat dan weer wel).
column
Roos Vonkt - Keutelactiviteiten
Roos Vonk 17 februari 2016 Maar liefst 91 procent van de leidinggevenden meent te beschikken over coachende kwaliteiten. Maar in de ogen van hun werknemers scoren zij als coach gemiddeld een mager zesje. Goed coachen begint met goed feedback geven. Veel leidinggevenden denken dat werknemers beter gaan presteren van beloningen en complimenten. Maar dé bepalende factor bij prestatieverbetering is feedback. Waarom is dat zo belangrijk?
column
Roos Vonkt: Zelfbedrog
Roos Vonk 13 januari 2016 Mensen kunnen zichzelf enorm voor de gek houden. Ze gaan selectief om met informatie om hun positieve zelfbeeld en hun gemoedsrust. Ze vergeten dingen die niet in het gewenste beeld passen of geven er een creatieve draai aan.
column
'Terrassie is mijn passie'
Roos Vonk 3 november 2015 Het woord 'passie' wordt te pas en te onpas gebruikt. Connie Palmen zei laatst: 'Passie is lijden.' Dus is het een beetje raar om passie te gebruiken voor je werk. Bijvoorbeeld 'passie voor IT' in je CV. Of 'passie voor klantcontact' in een vacature. Maar hoe je het ook wilt noemen (bevlogenheid, inspiratie, betrokkenheid), hoe kom je eraan?
column
Macht van het zelfbeeld
Roos Vonk 29 oktober 2015 Slecht leiderschap is niet alleen rot voor medewerkers, het kost bedrijven ook geld. Denk maar even aan ziekteverzuim en verloop. Bovendien gaan werknemers met een slechte baas zich zelf ook minder productief en coöperatief gedragen. In NRC stond hierover afgelopen weekend een artikel, naar aanleiding van een proefschriftonderzoek van Stacey Sanders.
column
Feilbare modderaars
Roos Vonk 19 oktober 2015 Onlangs was het weer zover bij de overheid: de Joint Strike Fighter blijkt ietsje (een schamele 550 miljoen euro) duurder te worden dan verwacht. Het is de gewone gang van zaken: een mega-overschrijding van de geplande tijd en kosten. De vraag dient zich aan hoe dat bij toekomstige projecten te voorkomen is. Kunnen we leren van onze fouten?
column
Vlooien, roddelen, en boekhouden
Roos Vonk 22 september 2015 Jaren geleden zat ik in een sollicitatiecommissie. Er was een gedoodverfde winnaar onder de kandidaten. Hoewel hij alle benodigde papieren en credentials had, had ik geen goed gevoel over hem. Een ander commissielid was juist fel voorstander. Hij had een lijst gemaakt met pakweg twintig argumenten vóór deze kandidaat.
column
Butter up the boss
Roos Vonk 29 juni 2015 Als we slijmen en ‘kontlikken’ zo verfoeilijk vinden, waarom gebeurt het dan zo vaak? Roos Vonk deed er onderzoek naar. En de HR-baas van Google gebruikt dat om te voorkomen dat hij ‘slijmerds’ in huis haalt en promotie geeft.
column
Toffe peren
Roos Vonk 1 juni 2015 Eén rotte appel in je team kan voor iedereen de arbeidsvreugde en productiviteit om zeep helpen. Eerder onderzoek liet al zien dat de prestaties van een heel team dalen als één collega zich vervelend gedraagt. Voor een deel komt dat doordat gedrag van mensen veel besmettelijker is dan ze zelf denken.
interview
Roos Vonk: ‘Anderen hebben vaak een realistischer beeld van je gedrag dan jij’
Ger Post 24 februari 2015 Hoogleraar Roos Vonk staat in maart op de bühne tijdens een event van Managementboek.nl. Ze zal managers praktische handvatten bieden uit de sociale psychologie. ‘Ga je er dood van? Nee? Dan kan je het wel proberen hè?’

Over Roos Vonk

Roos Vonk is een hoogleraar met een extreem laag 'ivoren toren'-gehalte. Ze weet als geen ander de meest recente inzichten uit de psychologie toe te passen op de dagelijkse aspecten van de werkvloer en het gewone leven. Daarmee vertaalt ze kwalitatief hoogwaardige kennis naar praktische tips en adviezen voor het dagelijks leven. Als hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen doet ze onderzoek naar zelfkennis, sociale interactie, beïnvloeding en gedragsverandering. Ze is daarnaast een veelgevraagd spreker voor o.a. managers en HR-mensen. Tevens geeft ze geregeld masterclasses aan coaches, counselors en mediators die up-to-date kennis uit de psychologie willen vergaren en toepassen in hun werk.  Zowel in haar schrijven als in haar lezingen gebruikt ze veel voorbeelden uit het dagelijks leven en van de werkvloer, zodat het publiek zichzelf gemakkelijk herkent. Als het gaat om menselijke tekortkomingen, aarzelt ze ook niet om zichzelf en haar eigen leven als voorbeeld te gebruiken, hetgeen anderen stimuleert hetzelfde te doen en hun eigen menselijke gebreken te erkennen. Haar voormalige hoofdredacteur bij Intermediair merkte op dat ze 'mensen hun illusies afneemt, maar dat doet ze met compassie en een knipoog'. Ze wordt gewaardeerd om haar inspirerende, levendige stijl, haar persoonlijke benadering en de toepasbaarheid van haar inzichten.

Andere boeken door Roos Vonk

Inhoudsopgave

Inleiding
Rollenspel
Balans
In real life
Macht en seks
Deur in het gezicht
Een lastig parket
Coaching
Hier en nu
Slijmen
Stealing thunder
Normaal
Groepsdenken
Feedback krijgen
Feedback geven
Behaagziek
Positief denken
Welwillend seksisme
De persoonlijkheidstest
Leren van fouten
Het Napoleon-complex
Het Dr. Fox-effect
Hypocriet
Oorzaken zoeken
Autonomie
Beïnvloedingstrucs
Toezichthouder of teamplayer
Competitief
Overhelpen
Zelfreflectie
Coalities
Fatsoen
Dommetje spelen
Toewijding
Kernkwadranten
Nooit niet
Net niet
Mensenkennis
Veranderbaar
Dealende gedachten
Queen bee
Macht of moraal
Afschuifcultuur
Onwetend
Meervoudig onwetend
Zelfvertrouwen
Een machtig gezicht
Groepsbeslissingen
Verlies nemen
Relatief
Potentieel
Het Petra Principe
Blinde vlek
Inactie-inertie
Kleine verschillen
Doorzichtig
Exit
Groei of ego
Optimisme
Stereotypedreiging
Egotripje
Kuddedieren
Koorddansen
Houvast
Bully-baas
Emotionele boekhouding
Zelfmanagement
Noten en bronnen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Collega's en andere ongemakken