Lees verder
Naomi Ellemers is universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en lid van de KNAW.
Meer over de auteursJe werkt anders dan je denkt
Heb je zelf de touwtjes in handen?
Paperback Nederlands 2012 1e druk 9789047004516Samenvatting
Wat u doet is veel minder vaak gebaseerd op bewuste keuzes dan u zou denken. Ook op het werk is dat zo. Bijna iedereen onderschat de invloed van collega's of toevallige omstandigheden op het eigen gedrag. Al bent u geen marionet, u hebt lang niet altijd zelf de touwtjes in handen.
Naomi Ellemers en Dick de Gilder deden onderzoek naar thema's waar iedereen die werkt mee te maken heeft, en ontzenuwen een aantal wijdverbreide misverstanden. Of wist u al dat 'zeurende' collega's heel waardevol zijn, werkende moeders soms de beste werknemers zijn, discriminatie vaak niet te vermijden is en dat het wenselijk is om fouten te maken?
De auteurs schrijven heel aanstekelijk over hun eigen onderzoekspraktijk, en bieden op basis daarvan concreet advies om te ontsnappen aan 'de macht van de situatie'.
Specificaties
Expertrecensies (2)
Lees verder
Lees verder
Lezersrecensies
Over Naomi Ellemers
Over Dick de Gilder
Inhoudsopgave
1. De macht van de situatie
-We hebben de neiging te denken dat we zelf bepalen wat we doen, maar in werkelijkheid worden we ook gestuurd door allerlei omstandigheden.
2. Koester je zeurende collega
-Hebben die 'zeuren' misschien ook een functie? Het valt niet altijd mee om met ze samen te werken, maar misschien kunnen ze je toch helpen beter te presteren.
3. De calculerende medewerker
-Soms is het werk zo ingericht dat zelfs de sympathiekste collega een calculerende medewerker wordt. Dat komt de samenwerking niet bepaald ten goede.
4. Respect!
-Waardering van je collega's en steun van je baas zorgen ervoor dat je betrokken en gemotiveerd bent. Zonder respect heb je geen zin meer om je in te zetten, hoe goed je ook wordt betaald.
5. Lang leve de werkende moeder!
-Als je als werkende moeder steun krijgt van je omgeving, ben je gelukkiger, gezonder en presteer je beter. Dat geldt ook voor vaders!
6. Vers bloed
-'Vers bloed' is nodig voor creativiteit en vernieuwing, zo wordt gedacht, maar verschillen in kennis en inzicht geven in eerste instantie vooral spraakverwarring en onbegrip.
7. Ouderwetse discriminatie was zo gek nog niet
-Mensen discrimineren vaak onbewust en ongewild, zelfs al proberen ze iedereen gelijk te behandelen. Wanneer niet duidelijk is waarom jij minder mogelijkheden krijgt dan een ander, raak je ontmoedigd en daar lijden je prestaties onder.
8. Mannen, vrouwen en manwijven
-Hoe komt het toch dat sommige vrouwen andere vrouwen neerhalen? Een ander het succes niet gunnen dat ze zelf hebben bereikt?
9. Vergissen is wenselijk
-Waar gewerkt wordt, maken mensen fouten. Hoe erg is dat precies en hoe kun je beter omgaan met fouten?
10. Eerlijk duurt het langst
-Soms spiegelen we de zaken mooier voor dan ze zijn, ook op het werk. Dat lijkt beter voor het bedrijf, en voor je eigen carrière. Maar schijn bedriegt.
11. Het maakbare zelf
-Als je niet voldoet aan de norm, heb je snel het gevoel dat je moet meedoen. Moet dat of is er een alternatief? Kun je niet gewoon zijn wie je bent en toch prima je werk doen?
12. Waarom zou je eigenlijk de baas willen zijn?
-We zien het als bekroning op een succesvolle loopbaan, maar is het wel zo leuk om de baas te zijn? Er wordt ook meer van je verwacht: niet alleen door je ondergeschikten, maar ook de mensen boven je.
Literatuur
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan