Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Werkgeluk werkt - 'Een praktische handleiding voor HR'
13 januari 2020 | Myriam de Haan

Werkgeluk werkt van Lieke Bezemer is speciaal geschreven voor HR-professionals. Het is een praktische handleiding om in te zetten op gelukkige medewerkers, zodat de HR- professional na de implementatie en met recht kan zeggen dat werkgeluk werkt.

Lieke Bezemer heeft als missie om het werkgeluk van heel werkend Nederland te vergroten. Dat is wel heel ambitieus! Vanuit Expand heb ik dagelijks contact met HR-professionals dus je zou kunnen zeggen dat ik een goed beeld heb van het vakgebied van Human Resources en de trends. De laatste jaren heeft de nadruk gelegen op het optimaliseren en automatiseren van processen (zoals Six Sigma, lean en agile programma's) en nu is de trend om de mens weer centraal te stellen. Want gelukkige medewerkers leveren betere resultaten en mensen zijn het kapitaal van de organisatie. Cijfers van diverse onderzoeken tonen dit aan. Termen die je dan ook de laatste tijd vaak hoort zijn o.a.: Chief Happiness Officer, Employee Experience and Employee Journey en Great Place To Work.

Het boek is een praktische handleiding om in te zetten op gelukkige medewerkers, zodat de HR- professional na de implementatie ook kan inzien en met recht kan zeggen dat werkgeluk ‘werkt'. Het is opgebouwd uit theoretische inzichten, praktijkvoorbeelden en praktische tips. Lieke Bezemer heeft onderzoek gedaan en 15 mensen uit het bedrijfsleven geïnterviewd. Het boek is logisch opgebouwd. In ieder hoofdstuk staat een leeswijzer die aangeeft wat je kunt lezen -Je hebt daarbij bovendien de keuze of je vlot door de tekst wilt of voor de uitgebreide tekst wilt gaan. Ook staan er tussendoor vragen ter overdenking en voorbeelden van activiteiten om werkgeluk te vergroten bij diverse bedrijven.

Het boek start met een theoretisch kader waarbij filosofische en psychologische visies worden aangehaald. Wat verschillende mensen verstaan onder werkgeluk en welke definitie er in dit boek gehanteerd wordt. Het geeft je vervolgens de redenen waarom je als organisatie in zou willen zetten op werkgeluk en voordelen van het inzetten op werkgeluk waarmee je het MT of DT kunt overtuigen. Daarna geeft de schrijfster een kapstok om aan de slag te gaan (het Klaver 4-model), die in volgende hoofdstukken wordt uitgewerkt naar 3 niveaus: organisatie, team en medewerker. De 4 elementen van werkgeluk krijgen op ieder niveau een gedeeltelijk andere uitwerking.

In een van de laatste hoofdstukken wordt ingegaan op het meten van werkgeluk, de inzet van HR analytics en als laatste krijg je tips waarmee je aan de slag kunt gaan. Je leert uiteindelijk hoe je de zaken zo in kunt richten dat je meteen het effect van je acties in beeld hebt. Door te meten weet je ten slotte welke activiteiten je door kunt blijven zetten en welke nog niet het gewenste effect hebben. En je hebt cijfers die je kunt gebruiken voor je managementrapportages waarmee je het management kunt laten zien hoe het gesteld is met werkgeluk binnen je organisatie en wat je als HR afdeling hebt gedaan om dit verder te verhogen.

De schrijfster noemt diverse instrumenten om werkgeluk te meten per niveau (organisatie, team en medewerker) met daarbij de voor- en nadelen en een advies. In hoofdstuk 8 lees je tenslotte hoe je een concreet actieplan kunt opstellen.

Al met al is Werkgeluk werkt een interessant en leuk boek om te lezen, makkelijk leesbaar zowel qua zinsopbouw, woordgebruik, maar ook door de leeswijzer. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te kiezen voor een kortere of uitgebreidere versie. Ook door het gebruik van de verschillende kaders wordt het een duidelijk en praktisch boek. Voor HR-professionals mijns inziens een must om te lezen. Persoonlijk vond ik de invalshoeken van de geïnterviewden erg interessant. In mijn eigen werk herken ik veel van de beschreven stappen en activiteiten. Wij hebben met ons kleine team van 8 personen bewust of onbewust al veel stappen gezet die in dit boek besproken worden.

Myriam de Haan is HR business consultant bij Expand.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden