Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Denken in organisaties

Pleidooi voor een nieuwe Verlichting

Audio-download Mp3 Nederlands 2019 9789462551732
10
Voormalig top 10Totaal 30 dagen
Voormalig top 100118 dagen in de Top 100
Direct te downloaden

Samenvatting

Veel economische wetten die lange tijd de basis vormden van het denken in organisaties werken niet meer. Het dogmatische geloof in marktwerking, vraag en aanbod, winstdenken en een amorele groei om de groei zorgt ervoor dat bedrijven krakend tot stilstand komen. De leefomgeving van toekomstige generaties loopt daarbij onherstelbare schade op. Het is hoog tijd om anders na te denken over samenwerken, duurzame ontwikkeling en rijkdom. Maar hoe dan?

In Denken in organisaties grijpen Tjip de Jong en Joseph Kessels terug op de belangrijkste inzichten uit de verlichtingsfilosofie en passen die toe op vraagstukken van de 21ste eeuw. Daardoor ontstaat er ruimte voor innovatie, vernieuwing en duurzame verandering. Al filosoferend komen zij tot een inspirerende routekaart waarmee ze nieuwe inzichten bieden om naar de toekomst van organisaties te kijken. Zij moedigen aan om weer zelfstandig en kritisch te durven denken, met meer aandacht voor altruïsme, empathie en duurzaamheid als drijfveren voor het menselijk handelen.

Specificaties

ISBN13:9789462551732
Taal:Nederlands
Bindwijze:audio-download
Beveiliging:none
Bestandsformaat:mp3
Uitgever:Bookora
Druk:1
Verschijningsdatum:27-9-2019
Hoofdrubriek:Organisatiekunde

Expertrecensies (4)

Denken in organisaties
Jan Boerstra | 5 december 2018
Denken in organisaties - 'Een uitstekend perspectief'
Peter de Roode | 2 juli 2018
We zijn toe aan een nieuwe Verlichting. Het economisch denken heeft ons veel gebracht maar brengt ons niet meer verder. Hoe kunnen organisaties en hun mensen veranderen zonder zich ‘gevangene van een systeem’ te voelen?
Lees verder
Denken in organisaties - 'Zet aan het denken'
Pleunie Warnink | 14 juni 2018
Denken in organisaties doet precies dat, het zet je aan het denken. De auteurs koppelen het economisch denken en handelen aan filosofische stromingen. Hoewel het boek goed geschreven is, leest het niet altijd even makkelijk weg. Waarschijnlijk omdat je om de zoveel bladzijdes de boel even moet laten bezinken.
Lees verder
Denken in organisaties - 'Een belangrijk boek'
Paul Misdorp | 11 mei 2018
Denken in organisaties van Tjip de Jong en Joseph Kessels is een belangrijk boek dat past in deze tijd van elkaar opvolgende crises op tal van gebieden en niet in de laatste plaats in organisaties. De auteurs zien het boek als een traktaat.
Lees verder
Alle expertrecensies (4)

Lezersrecensies

5.0 van de 5
6 stemmen
6
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (3)

interview
Tjip de Jong: ‘Denk anders na over samenwerken, duurzame ontwikkeling en rijkdom’
Pierre Spaninks 3 juni 2018 Het dogmatische geloof in marktwerking, vraag en aanbod, winst-denken en een amorele groei om de groei zorgt ervoor dat bedrijven krakend tot stilstand komen. De leefomgeving van toekomstige generaties loopt daarbij herstelbare schade op, betogen Tjip de Jong en Joseph Kessels in Denken in organisaties. Voor een alternatief grijpen zij terug op inzichten uit de tijd van de Verlichting. We vroegen de eerste van de twee in het kader van 'April filosofiemaand' om een toelichting op die keus.
preview
Denken in organisaties - Pleidooi voor een nieuwe Verlichting
Tjip de Jong 15 maart 2018 Het is tijd om verder te kijken dan onze (economische) neus lang is, want veel economische wetten die lange tijd de basis vormden van het Denken in organisaties werken niet meer.
column
Tjip de Jong - Van economische golven naar duurzame donuts
Tjip de Jong 14 maart 2018 Zoals velen met mij koos ik op mijn middelbare school voor Economie als examenvak. Mijn lot was voor een aantal jaren verbonden aan complexe macro-economische theorieën ooit bedacht door de Britse econoom Keynes.

Over Tjip de Jong

Dr. Tjip de Jong is organisatieadviseur en onderzoeker. Hij bestudeert en adviseert mensen (in organisaties) die werk maken van verandering, leren en innovatie. In 2010 verdedigde hij het proefschrift Linking social capital to knowledge productivity, een studie die dieper ingaat op de vraag welke kenmerken van sociale netwerken in (en tussen) organisaties innovatie en kennisproductiviteit bevorderen. Daarna schreef hij een sprookjesboek voor managers met de titel We presteerden nog lang en gelukkig samen met Simon van der Veer. Ook bundelde hij alle bruikbare managementmodellen in één boek, getiteld Spiekbriefjes voor topmanagers. Hij publiceert daarnaast regelmatig in (wetenschappelijke) tijdschriften en vakbladen. In 2016 verscheen Verslaafd aan organiseren waarin hij reflecteert op de stand van zaken in verandermanagement. Hij gebruikt daarbij verslaving als metafoor en perspectief op organisatieverandering. Begin 2018 publiceerde hij samen met Joseph Kessels het filosofieboek Denken in organisaties, een pleidooi voor een nieuwe Verlichting. In dit boek gaan de auteurs samen met tal van filosofen uit de 17e en 18e eeuw op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking en perspectieven op duurzame vooruitgang en groei. Ze presenteren een nieuwe routekaart voor organisaties om naar innovatie en vernieuwing te kijken. Naast zijn adviespraktijk geeft Tjip regelmatig lezingen en is hij gastdocent verbonden aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.

Andere boeken door Tjip de Jong

Over Joseph Kessels

Joseph Kessels is hoogleraar-emeritus Human Resource Development aan de Universiteit Twente en hoogleraar-emeritus Educational Leadership aan de Open Universiteit. In de periode 1995 - 2000 werkte hij aan een vergelijkbare leeropdracht aan de Universiteit Leiden. Een aantal jaren vervulde hij de functie van Dean van TSM Business School. In 1993 promoveerde hij cum laude op een onderzoek naar het ontwerpen van succesvolle opleidingsprogramma's. Samen met Cora Smit startte Kessels in 1977 Kessels & Smit, The Learning Company, dat in de afgelopen dertig jaar uitgroeide tot een internationaal advies- en onderzoeksbureau op het gebied van opleiden, leren en ontwikkelen van mensen in hun werk. Tot en met 2010 is hij aan dit professionele netwerk verbonden gebleven. Kessels' belangstelling gaat voornamelijk uit naar het onderzoek en ontwerp van leeromgevingen ten behoeve van kennisproductiviteit, innovatie en de ontwikkeling van sociaal kapitaal. Hij verzorgde tal van wetenschappelijke en praktijkgerichte publicaties op deze terreinen. De Nederlandse Vereniging van HRD-professionals (NVO2) verleende hem de eerste Opleidingsonderscheiding. Van de Twentse studenten kreeg hij in 2000 de Universitaire Onderwijsprijs. Hij is benoemd als Advisor of the Korean Professional Management Academic Society.

Andere boeken door Joseph Kessels

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Denken in organisaties